Protest la Guvern: Contabilii și economiștii s-au săturat de "E-uri toxice: e-TVA, e-factura ...e-PSD!" (Galerie foto) UPDATE Nemulțumiri după discuțiile cu ministrul Finanțelor

Protest la Guvern: Contabilii și economiștii s-au săturat de "E-uri toxice: e-TVA, e-factura ...e-PSD!" (Galerie foto) <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Nemulțumiri după discuțiile cu ministrul Finanțelor

Sute de contabili și economiști au ieşit, luni dimineaţă, în stradă, pentru a atrage atenția asupra haosului legislativ și incertitudinilor fiscale și pentru a cere modificări fundamentale în politica fiscală a țării.

Protestul a fost organizat de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) și a început în Piaţa Victoriei din Capitală.

La 9:15, protestatarii au fost invitaţi la Guvern, iar la ora 12:30 la Ministerul Finanţelor.

Au fost anunțate proteste similare și în mai multe orașe din țară, însă la Bucureşti au venit şi oameni din alte colţuri ale României, inclusiv de la Oradea, cum se poate vedea în galeria foto.

Un mesaj scris pe o pancartă ne-a atras atenţia: "E-uri toxice: e-factura, e-TVA, e-transport, e-vaziunea (Guvernului) ...e-PSD!"

Oamenii sunt revoltaţi de haosul fiscal şi lipsa de predictibilitate a legislaţiei din acest domeniu.

Suflă în vuvuzele şi afişează pancarte pe care scrie:

  • "Fără haos fiscal, vrem un sistem normal!",
  • "Digitalizare adevărată, nu birocraţie exagerată!",
  • "E-tva România nu te vrea!",
  • "E-tva nu-i pentru ţara mea!",
  • "Legi clare şi corecte, fără măsuri nedrepte!",
  • "Nu vrem legi peste noapte, vrem transparenţă şi dreptate!",
  • "Fără haos în fiscalitate, vrem stabilitate!",
  • "Transparenţă şi respect, nu doar legi fără efect!",
  • "Vrem normalitate, nu haos în acte!".

UPDATE 2 - Discuţiile de la Ministerul Finanţelor au fost total diferite faţă de ceea ce s-a întâmplat la Guvern, în condiţiile în care, în prima oră, nici măcar nu ni s-a permis să vorbim, a declarat, pentru Agerpres, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

ADVERTISING

"Eu am ieşit mai devreme decât colegii mei, ei au rămas în continuare. Oricum, nu eram ascultaţi, n-am fost lăsaţi să vorbim cât am fost eu în sală, într-o oră şi ceva, nu depăşisem subiectul 1. Domnul ministru a fost radical şi atunci am ieşit. N-avea rost. Decât să pierd timpul acolo am preferat să închidem protestul, să le dăm drumul oamenilor pentru că a fost foarte cald. M-am simţit responsabilă pentru sănătatea şi viaţa lor", a menţionat Valentina Saygo.

Potrivit acesteia, ministrul Finanţelor "a spus acelaşi lucru, că e-TVA va descoperi caruselul, evaziunea fiscală, acelaşi lucru, de mai multe ori".

"Ne-am întâlnit cu ministrul Boloş, preşedintele ANAF şi diverse alte persoane, foarte multe persoane din minister şi din ANAF, care nu ştim cine sunt, nu s-au prezentat. (…) Domnul ministru nu a adus argumente, domnul ministru a spus acelaşi lucru, că e-TVA va descoperi caruselul, evaziunea fiscală, acelaşi lucru, de mai multe ori", a adăugat Valentina Saygo.

Întrebată ce măsuri vor lua în continuare, reprezentanta protestatarilor a menţionat că nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

UPDATE După discuţia de la Guvern, contabilii şi economiştii au plecat în marş spre Ministerul Finanţelor.

"Am fost ascultaţi. Revenim în două zile cu nişte detalii specifice, modificări şi propuneri concrete - şi sperăm că se va transmite mai departe mesajul nostru", a declarat Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor, la Agerpres.

Potrivit acesteia, întâlnirea a avut loc cu doi consilieri de stat, unul dintre aceştia fiind Ovidiu-Nicolae Gheorghe, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

ADVERTISING

"Fără haos în legislaţia fiscală" - petiţie cu peste 56.000 de semnături

"Vrem predictibilitate, vrem respect şi vrem să se aplice legea prevenirii. Este copleşitor ceea ce se întâmplă în modificările legislative.

Nu putem să facem munca de control a statului şi nu suntem toţi evazionişti pentru că, de fapt, e-TVA a fost un semnal de alarmă de lipsă de respect şi lipsă de încredere a Ministerului Finanţelor faţă de contribuabilii care plătesc efectiv salariile", a explicat Valentina Saygo, pentru Agerpres.

"Acolo (la Guvern şi Ministerul Finanţelor - n.red) vom sta cât va fi necesar să explicăm punctul nostru de vedere. Ne-am dus pregătiţi, avem o petiţie semnată cu peste 56.000 de semnături. O petiţie cu greutate, pe care am printat-o, am îndosariat-o, în dosare cu şină, evident, am legat-o cu sfoară şi o ducem atât la Guvern, cât şi la Ministerul Finanţelor. Este până la urmă vocea poporului", a adăugat Valentina Saygo.

„Suntem la un punct de cotitură pentru viitorul economic al României. Abuzurile legislative şi măsurile fiscale opresive afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din această ţară.

ADVERTISING

În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare. Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic.

Această instabilitate nu face decât să sufoce dezvoltarea şi inovaţia, afectând negativ economia naţională.

De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată", a transmis Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, citat de Agerpres.

Ce vor mai exact contabilii

Patronatul explica recent într-un comunicat că protestul "Fără haos în legislaţia fiscală" vizează nu doar problematica recentă a e-TVA şi e-Factura, ci şi alte numeroase abuzuri fiscale şi legislative.

"Ignorarea instrumentelor democratice şi a transparenţei decizionale, adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără consultare publică şi fără implicarea specialiştilor sunt doar câteva dintre aspectele care ne-au adus aici. De asemenea, încălcarea datelor personale prin declararea tuturor facturilor de achiziţii ale persoanelor fizice şi delegarea competenţelor ANAF către contribuabili sunt practici inacceptabile care trebuie să înceteze", se menţiona în documentul transmis săptămâna trecută.

Un alt punct crucial este cerinţa de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale. Aceste măsuri sunt abuzive şi costisitoare pentru companii.

Mai mult, există suspiciuni rezonabile că actul normativ referitor la e-TVA are ca scop întârzierea rambursărilor de TVA, împovărând astfel mediul privat cu finanţarea bugetului public fără o reformă adevărată a cheltuielilor publice.

„Prin acest protest se solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare. Cerem respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale, implicarea reală a mediului de afaceri şi a specialiştilor în procesul de elaborare a politicilor fiscale. Este imperativă simplificarea procedurilor fiscale prin eliminarea declaraţiilor redundante şi a cerinţelor birocratice inutile", se mai arată în comunicat.

Susținere de la alte asociații patronale

De altfel, s-au raliat protestului nostru mai multe patronate: ANAT, FPTIOR, Patronatul Medicilor de Familie, OFA UGIR.

Într-un comunicat al organizaţiei patronale, PACR marchează o primă reuşită în contextul acestui protest, având în vedere deschiderea unui canal de dialog direct cu reprezentanţii premierului şi cu cei ai Ministerului Finanţelor.

„Într-un mediu economic atât de instabil, este esenţial să creăm canale de comunicare directe şi eficiente cu autorităţile. Deschiderea dialogului cu reprezentanţii prim-ministrului şi ai Ministerului Finanţelor Publice reprezintă un prim pas crucial pentru stabilitatea şi predictibilitatea legislativă de care avem nevoie", a transmis Ligia Mădălina Zgubea, cofondator PACR, citată în comunicat.

Acest succes iniţial vine în urma solicitărilor ferme transmise de PACR, reflectând dorinţa de a aduce stabilitate şi claritate în cadrul legislativ fiscal.

"Este deosebit de important de evidenţiat că echipele Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF au asigurat că vor aloca tot timpul necesar pentru a aborda în detaliu propunerile PACR. Aceste propuneri sunt fundamentale pentru a stabiliza şi revitaliza mediul fiscal, necesitând o analiză aprofundată şi implementarea de măsuri imediate şi concrete", se precizează în comunicat.

În acest context, organizaţia transmite un apel la remobilizare masivă, pentru "a înmulţi reuşitele în continuare şi a atinge obiectivele propuse". Participanţii sunt încurajaţi să se alăture în număr cât mai mare în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi în alte oraşe precum Timişoara, Oradea, Iaşi şi Bistriţa, unde se vor desfăşura acţiuni similare.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat sâmbătă că va susţine protestul care va avea loc luni, în Capitală, întrucât agenţiile de turism se confruntă cu aceleaşi situaţii.

"Există domenii de activitate care au o contabilitate specifică, şi aici vorbim chiar de agenţiile de turism, pentru care Codul Fiscal reglementează regimul special de TVA, astfel că pentru aceşti contribuabili va fi imposibil să corespundă situaţiile generate automat cu cele raportate de contabili", se menţionat în comunicatul transmis de ANAT.

La rândul său, Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) a transmis că susţine acest protest organizat de asociaţiile profesionale ale contabililor şi auditorilor, solicitând stoparea abuzurilor legislative şi a măsurilor fiscale opresive ce afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din România.

"În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare! Considerăm imposibil să li se ceară celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic", a susţinut Corina Martin, secretar general al FPTIOR şi preşedinta de onoare a Asociaţiei Patronale Resto Constanţa.

Protestul "Fără haos în legislaţia fiscală" va începe luni, la ora 9:00, după care se va merge în marş spre sediul Ministerului de Finanţe din Piaţa Constituţiei, unde va continua protestul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇