A fost creat un material pentru haine care va face căldura din orașe mai suportabilă

A fost creat un material pentru haine care va face căldura din orașe mai suportabilă

În viitor, am putea să purtăm haine făcute dintr-un material special care va face temperaturile ridicate din orașe mai suportabile.

Oamenii de știință de la Universitatea din Chicago, Illinois, au conceput un material textil, dintr-un material plastic și nanofire de argint, care poate să se mențină răcoros în mediul urban, folosind un proces ce poartă numele de răcire radiativă – procesul natural prin care obiectele radiază căldura în spațiu.

Mai exact, materialul emite selectiv radiații infraroșii în banda îngustă de lungimi de undă care pot scăpa din atmosfera Pământului. În același timp, blochează radiațiile solare și radiațiile infraroșii emise de structurile înconjurătoare, cum sunt clădirile și suprafețele pavate, notează NewScientist.

ADVERTISING

Acest material este compus din trei straturi: un strat interior realizat dintr-o țesătură obișnuită, cum ar fi lâna sau bumbacul, un strat de mijloc ce constă din nanofire de argint care reflectă majoritatea radiațiilor, și un strat superior realizat dintr-un material plastic numit polimetilpentene, care nu absoarbe sau reflectă majoritatea lungimilor de undă, dar emite o bandă îngustă de radiații infraroșii.

În teste în aer liber, sub soarele din Arizona, materialul textil a rămas cu 8,9°C mai rece decât o țesătură obișnuită de mătase și cu 2,3°C mai rece decât materialele care emit radiații pe o gamă largă folosite la fabricarea hainelor pentru sporturi în aer liber. Când a fost testat pe piele, materialul textil era cu 1,8°C mai rece decât o țesătură din bumbac.

ADVERTISING

Potrivit cercetătorilor, această mică diferență de temperatură ar putea teoretic crește timpul în care cineva ar putea fi expus confortabil la căldură cu până la o treime, deși acest lucru nu a fost încă testat.

Cercetătorii speră, de asemenea, că materialul ar putea fi folosit și pentru clădiri și mașini, precum și pentru depozitarea și transportul alimentelor, reducând temperaturile la interior și, în același timp, costurile și impactul aerului condiționat asupra mediului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇