Ziua 857 de război aduce o imagine devastatoare din oraşul Dnipro, unde un bloc de 9 etaje a fost lovit cu racheta de ruşi. A fost atacat şi un sătuc cu nume de rezonanţă – New York sau Niu York din regiunea Doneţk.
În ultimele 24 de ore, există mai multe victime de ambele părţi, inclusiv un bebeluş de 7 luni.
Peste graniţă, cinci persoane, printre care doi copii, au murit în urma unui atac ucrainean cu dronă asupra locuinţei lor în regiunea rusă Kursk, susţine guvernatorul rus.
Rusia a revendicat și capturarea unui sat situat în apropiere de Toreţk, un oraş care constituie un important blocaj în acest sector al frontului. Căderea sa ar permite armatei ruse accesul la Kostiantynivka şi, eventual, la Kramatorsk, obiectivul final al Kremlinului în această regiune.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa a pierdut aproximativ 80% din puterea centralelor termice și o treime din capacitatea hidroenergetică, urmare a loviturilor rusești.
Dar Ucraina primeşte şi veşti bune: americanii se pregătesc să anunţe luni un nou pachet militar de 150 de milioane de dolari, care include rachete HIMARS şi interceptoare de apărare aeriană Hawk. În plus, vin peste 2 miliarde de dolari şi de la FMI, pentru reconstrucţia ţării.
Iar cu ajutorul Vaticanului Zelenski a obţinut eliberarea şi întoarcerea în Ucraina a zece civili, inclusiv doi preoţi catolici şi un oficial tătar din Crimeea, care au fost luaţi prizonieri cu ani în urmă.
În schimb, Moscova vorbeşte despre reintroducerea pedepsei cu moartea şi reluarea producţiei de rachete nucleare cu rază scurtă și medie de acțiune.
Iar un "erou" al "operaţiunii militare speciale", întors acasă în Rusia, şi-a bătut bunica, cu un scaun, până a ucis-o.
Cât despre noi, MAE rus acuză România că se implică în războiul din Ucraina prin contractul pentru obuze încheiat cu Coreea de Sud.
Evoluţii pe front
- Cu racheta în bloc- Ruşii au lovit cu o rachetă un bloc de nouă etaje din oraşul Dnipro, ucigând cel puţin o persoană şi rănind alte şase. Printre răniţi se numără şi un copil de şapte luni. Trei persoane erau în stare gravă. Numărul victimelor va creşte probabil, având în vedere că mai mulţi oameni au rămas blocaţi în clădire, unde patru etaje superioare s-au prăbuşit în urma atacului, a declarat ministrul de Interne, Ihor Klimenko.
- Rusia revendică un sat - Rusia a revendicat sâmbătă capturarea unui sat din apropiere de Toreţk, un oraş din estul Ucrainei vizat de un număr tot mai mare de atacuri ruseşti de la începutul lunii iunie, informează AFP. „Graţie unei operaţiuni de succes, unităţi ale Grupului Central de Trupe au eliberat localitatea Sumî", a precizat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic. Acest mic sat este situat în apropiere de Toreţk, un oraş care constituie un important blocaj în acest sector al frontului. Căderea sa ar permite armatei ruse accesul la Kostiantynivka şi, eventual, la Kramatorsk, obiectivul final al Kremlinului în această regiune. Rusia câştigă teren de mai multe luni în estul Ucrainei în faţa unui adversar lipsit de oameni şi de muniţie, dar nu a reuşit să facă nicio breșă majoră.
- Morţi la New York - la Atacurile rusești asupra zonelor rezidențiale din regiunea Donețk au ucis patru civili în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul Vadim Filaşkin, majoritatea victimelor fiind la New York (sau Niu York), un sat din prima linie. Trupele ruse au avansat încet în zonă și și-au intensificat atacurile.
- Ucraina, fără energie - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa a pierdut aproximativ 80% din puterea centralelor termice și o treime din energia hidroelectrică ca urmare a loviturilor rusești. El a spus că atacul de la Dnipro a arătat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană.
- Nicio dronă nu trece - Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate cele 10 drone de atac de tip Shahed care au fost lansate de Rusia peste noapte. Dronele au fost doborâte deasupra regiunilor Nikolaiev, Herson, Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Cherkasi și Vinniţia.
- Eliberare cu ajutorul Vaticanului - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat eliberarea şi întoarcerea în Ucraina a zece civili, inclusiv doi preoţi catolici şi un oficial local, care au fost luaţi prizonieri în Rusia şi Belarus. Acordul a fost încheiat cu sprijinul Vaticanului. Deţinuţii eliberaţi au fost capturaţi în Crimeea, în sudul Ucrainei ocupate şi Belarus. Printre aceştia se numără Nariman Djelal, un vicepreşedinte al Medjlis, Adunarea tătarilor din Crimeea, care a fost arestat în 2021.
- Imaginile zilei - Iată cum se face procesul de deminare pentru a curăța terenul să treacă vehiculele ucrainene.
Ce se întâmplă în Rusia
- Cu ochii pe România - Moscova acuză România că se implică în războiul din Ucraina prin contractul pentru obuze încheiat cu Coreea de Sud. „Acționând la ordinele de la Washington, autoritățile sud-coreene și române se implică din ce în ce mai mult în aprovizionarea cu arme și muniții a regimului de la Kiev. În același timp, Seulul și Bucureștiul au lăsat în uitare interesele propriilor cetățeni și le ascund costurile și consecințele unei astfel de linii. Pe fundalul situației militaro-politice fără precedent în Asia și Europa, ei asigură populația de siguranța presupusă absolută a aliaților americani. Ignorând problemele socio-economice în creștere, aceștia folosesc pe scară largă banii contribuabililor pentru a sprijini regimul de la Kiev. (..) Cu un asemenea nivel de conformare la presiunea externă, este foarte posibil ca aprovizionarea cu obuziere sud-coreene în valoare de aproape 1 miliard de dolari va fi transformată într-o contribuție plătită din buzunarul României pentru a amâna inevitabila înfrângere a forțelor armate ucrainene”, se arată într-un briefing al purtătoarei de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova. Detalii despre contact: România cumpără armament din Coreea de Sud. Cea mai mare achiziție din ultimii 7 ani (Video)
- Morţi în Kursk - Cinci persoane, printre care doi copii, au murit în urma unui atac ucrainean cu dronă asupra locuinţei lor în regiunea rusă Kursk, de la frontiera cu Ucraina, a indicat sâmbătă guvernatorul regiunii, Aleksei Smirnov. "Alţi doi membri ai aceleiaşi familii au fost spitalizaţi în stare gravă", a scris guvernatorul pe Telegram. Atacul a avut loc în satul Gorodişce, districtul Rilski.
- Putin vrea să reia producţia de rachete nucleare - Președintele rus Vladimir Putin a cerut să se reia producția de rachete nucleare cu rază scurtă și medie de acțiune, ca răspuns la faptul că Statele Unite ar desfășura rachete cu rază medie de acțiune în întreaga lume. Acest aspect a fost interzis printr-un tratat semnat de Moscova şi Washington în 1987, din care americanii s-au retras în 2019.
- Revine pedeapsa cu moartea? - Rusia vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea. Alexander Bastrîkin, șeful Comitetului de anchetă al Rusiei, a propus ridicarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea. El a afirmat că un decret semnat de Putin ar fi suficient pentru a face această schimbare legislativă.
- Criminal după război - În orașul rus Volgograd, Alexei Jarikov, un „erou al operațiunii militare” întors din război, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, pentru că și-a bătut până la moarte bunica, cu un scaun de lemn. Anterior, femeia se plânsese că nepotul a abuzat de ea și i-a furat pensia.
Ajutor pentru Ucraina
- Arme de 150 de milioane de dolari din SUA- Administrația Biden va furniza Ucrainei arme și muniție în valoare de 150 de milioane de dolari. Pachetul va include noi rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), armament antiblindat, arme de calibru mic și grenade, precum și obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm, dar şi interceptoare de apărare aeriană Hawk, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters. Pachetul de ajutor va fi anunţat oficial luni. Americanii răspund astfel cererilor disperate ale Ucrainei de sprijin pentru apărarea aeriană.
- Bani de la FMI - Board-ul FMI a aprobat a patra revizuire a acordului semnat cu Ucraina, o decizie prin care se acordă imediat 2,2 miliarde de dolari pentru stabilitatea financiară şi fiscală a ţării. FMI a semnalat, printr-un comunicat de presă, că evoluţia Ucrainei continuă să fie solidă" în cadrul Mecanismului de finanţare extinsă al Fondului (The Extended Fund Facility - EFF) şi că, "în pofida condiţiilor dificile", au fost îndeplinite "toate criteriile cantitative de performanţă până la sfârşitul lunii martie". În plus, "toate punctele de referinţă structurale pentru finele lunii iunie au fost implementate la timp sau cu o uşoară întârziere".