Femeile care nasc copii cu o greutate mai mică de 1,5 kilograme ar putea avea un risc mai mare de a avea probleme de memorie și de gândire mai târziu în viață, comparativ cu cele care aduc pe lume bebeluși cu o greutate normală, arată un studiu recent.
Cercetarea realizată la Harvard a echivalat problemele cu care se pot confrunta mamele copiilor cu greutate sub medie cu unul sau doi ani de îmbătrânire în plus.
Studiul nu dovedește că nașterea unui copil cu greutate mică poate cauza probleme de memorie și gândire, ci arată doar o asociere, au atras atenția autorii cercetării.
”Cercetările anterioare au arătat că persoanele care au avut un făt cu greutate mică la naștere au un risc mai mare de boli cardiovasculare și de hipertensiune arterială”, a declarat autoarea studiului, Diana C. Soria-Contreras, de la Școala de Sănătate a populației a Harvard, conform American Academy of Neurology.
”Studiul nostru a constatat că istoricul de a avea un copil cu o greutate mică la naștere poate fi, de asemenea, un marker al unei cogniții mai slabe mai târziu în viață”, a mai spus omul de știință.
Studiul a implicat peste 15.323 de femei, cu cel puțin o naștere la activ, cu o vârstă medie de 62 de ani, care au fost evaluate prin teste de gândire și memorie.
Oamenii de știință au mai descoperit că, cu cât femeile au avut mai multe nașteri de copii cu greutate scăzută, cu atât scorurile lor au fost mai mici.