Ungaria nu se mai opune numirii lui Mark Rutte ca secretar general al NATO, afirmă marţi presa olandeză preluată de Reuters.
Şi Slovacia îl va susţine, a anunţat marţi noul preşedinte slovac Peter Pellegrini.
Ambele ţări pun însă nişte condiţii.
În acest nou context, Klaus Iohannis rămâne singur şi deocamdată nu a renunţat oficial la candidatura proprie pentru şefia NATO.
Ungaria cedează, dar pune condiţii
Mark Rutte s-a întâlnit cu omologul său ungar Viktor Orban, luni, la reuniunea neoficială de la Bruxelles a liderilor din statele aliate.
Conform reţelelor de presă NOS şi RTL din Olanda, Orban nu i-a cerut din nou lui Rutte să prezinte scuze pentru opiniile din trecut despre Ungaria.
Gestul respectiv din partea olandezului era una din cele două condiţii puse de Budapesta pentru aprobarea lui ca succesor al lui Jens Stoltenberg în cea mai înaltă funcţie politică din NATO, începând din octombrie.
Cealaltă condiţie este ca Ungaria să nu fie obligată să finanţeze Ucraina pentru războiul de apărare împotriva Rusiei sau să trimită militari în conflictul respectiv.
Şi Slovacia are condiţii pentru Rutte
Slovacia doreşte sprijin din partea Olandei pentru a-şi asigura apărarea antiaeriană, după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea Slovacia, iar statele aliate şi-au retras bateriile Patriot amplasate temporar în această ţară.
ellegrini a menţionat că Slovacia şi-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat "geografic" de Europa Centrală şi de Est, precum preşedintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează, dar, "în urma consultărilor cu ambii candidaţi şi după consultarea premierului Robert Fico şi a guvernului slovac, Slovacia îşi poate imagina să-l susţină pe premierul Mark Rutte".
Preşedintele slovac a insistat asupra faptului că această susţinere este însoţită de solicitarea ca Mark Rutte să facă, din poziţia de secretar general al NATO, demersurile pentru asigurarea protejării spaţiului aerian al Slovaciei.
"Vom solicita NATO să găsească undeva în statele membre un sistem antiaerian" care să poată fi amplasat în Slovacia, până când această ţară va dispune de propriul sistem, a completat preşedintele slovac.
El a mai precizat că i-a cerut lui Rutte să aibă în vedere principiul geografic în ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.
Candidatura lui Rutte a fost susţinută de la început de SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania. Turcia s-a raliat acestei poziţii în aprilie.
Până acum, doar România nu şi-a dat acordul. Pentru desemnarea secretarului general este nevoie de unanimitatea celor 32 de state aliate.