Rutte s-a văzut din nou cu Orban și este prudent optimist cu privire la șefia NATO

Rutte s-a văzut din nou cu Orban și este prudent optimist cu privire la șefia NATO
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul olandez, Mark Rutte, este „optimist cu prudenţă” că Ungaria va renunţa la opoziţia faţă de numirea sa în fruntea NATO, după discuţiile cu premierul ungar, Viktor Orban.

Rutte este în mare parte favorit pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al NATO până la sfârşitul anului 2024, după ce a primit sprijinul majorităţii membrilor Alianţei Atlantice, inclusiv al Statelor Unite, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Însă până acum el întâmpină opoziţia lui Viktor Orban şi se confruntă cu concurenţa preşedintelui român, Klaus Iohannis.

ADVERTISING

„Sunt optimist cu prudenţă în ceea ce priveşte Ungaria", a declarat presei Rutte, după ce s-a întâlnit cu Orban în marja summit-ului informal al celor 27, luni seara, la Bruxelles.

Condițiile lui Orban

Orban indicase că este pregătit să renunţe la opoziţia faţă de Rutte, dacă acesta din urmă va prezenta scuze pentru comentariile despre Ungaria pe care liderul naţionalist le-a considerat jignitoare şi dacă Budapesta va obţine o scutire de la creşterea ajutorului militar acordat Ucrainei.

Rutte a dat asigurări că Orban „nu i-a pretins scuze”, şi că „a luat act" de reacţia societăţii maghiare după ceea ce a spus în urmă cu doi ani.

ADVERTISING

„Am lăsat lucrurile aşa, am luat notă, privind spre viitor, iar el nu a pretins scuze", a spus premierul olandez.

În luna martie a acestui an, guvernul ungar a informat de ce nu va sprijini numirea premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte în postul de secretar general al NATO.

„Nu putem susţine alegerea ca secretar general al NATO a unei persoane care a dorit punerea Ungariei în genunchi”, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

El a făcut astfel referire la o declaraţie a lui Rutte legată de disputa care continuă şi astăzi între Bruxelles şi Budapesta asupra unei noi legi prin care premierul ungar Viktor Orban afirmă că doreşte să interzică propaganda homosexuală în şcoli, în special acţiunile de acest fel ale ONG-urilor, lege pe care Comisia Europeană şi politicieni vest-europeni o consideră discriminatorie faţă de persoanele LGBT, transmit agenţiile AFP şi EFE.

ADVERTISING

Cu această lege, Ungaria ”nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”, iar această ţară trebuie să fie „pusă în genunchi”, declara Rutte în iunie 2021, la un summit european dominat atunci de această dispută.

Actualul secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, îşi va încheia mandatul în octombrie 2024, după ce i-a fost deja prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

Ţările NATO doresc un acord cu privire la succesorul lui Stoltenberg înainte ca liderii lor să se întâlnească la Washington în iulie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇