Veste bună de la Marea Neagră: Se pot pescui din nou scoici și rapane

Veste bună de la Marea Neagră: Se pot pescui din nou scoici și rapane

Autoritățile sanitar veterinare anunță că se pot pescui din nou scoici și rapane din Marea Neagră, după ce analizele de laborator au indicat că sunt sigure pentru consum. Recoltarea lor a fost interzisă în urmă cu zece zile, după ce în apa mării au fost depistate alge potențial toxice.

În urma analizelor de laborator, s-a constatat că moluștele de mare sunt sigure pentru consum, în corpul lor nefiind identificate acumulări de biotoxine, a transmis Direcția Sanitar-Veterinară Constanța, într-un comunicat.

ADVERTISING

DSVSA Constanța a interzis pe 6 iunie adunarea scoicilor și rapanelor din două zone de producție clasificate ale Mării Negre, între Năvodari şi Portul Constanţa, respectiv între Agigea şi Mangalia, ca măsură preventivă, după ce analiza apei a indicat un risc ridicat de toxicitate din cauza unei alge.

În perioada de restricții pescarii au avut voie să recolteze midii, rapane și vongole doar în zona cuprinsă între Midia și Tulcea.

Analizele de laborator efectuate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară pe probe de scoici și rapane, recoltate la un interval de 48 de ore, au relevat valori nedetectabile ale biotoxinelor marine în corpul lor.

ADVERTISING

DSVSA Constanța a dispus anularea deciziilor de închidere a celor două zone și redeschiderea lor pentru recoltarea de scoici și rapane.

Specialiștii de la Direcția Sanitar Veterinară vor continua să preleveze săptămânal probe din mare.

T.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇