Cine sunt beneficiarii încredințărilor directe de la Primăria Capitalei: Banii publici pentru proiectele IT începute de Firea ajung în aceleași buzunare și după alegeri

Cine sunt beneficiarii încredințărilor directe de la Primăria Capitalei: Banii publici pentru proiectele IT începute de Firea ajung în aceleași buzunare și după alegeri

Chiar dacă Gabriela Firea a pierdut alegerile și a anunțat că și-a strâns lucrurile din biroul de primar general, firmele abonate la banul public în timpul administrației sale continuă să primească, prin încredințare directă, diverse contracte.

Spre exemplu, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a dat, după alegeri, încă un contract către firma care a realizat platformele online pentru campaniile de testare în masă pentru Covid 19 ale Gabrielei Firea.

Firma respectivă a primit în anii din urmă zeci de contracte directe de la spitalele Primăriei Capitalei. În plus, a fost contractată și de un Grup de Acțiune Locală (GAL) pe care la un moment dat l-a condus actualul director al ASSMB, Vasile Apostol.

Din campaniile de testare în masă pentru Covid 19 inițiate de Gabriela Firea n-au avut de câștigat doar laboratoare de analize și furnizorii de materiale sanitare și echipamente medicale. Bani buni au făcut și IT-iștii care au creat programele de gestionare a campaniilor.

ADVERTISING

Spre exemplu, pentru crearea paginilor și softurilor necesare prelucrării datelor, dar și pentru găzduirea online a campaniilor Testăm pentru București și Testăm pentru a salva locurile de muncă, ASSMB a contractat, prin încredințare directă, aceeași firmă: Internet Communication Systems SRL.

Fiecare dintre cele două contracte directe date de ASSMB prin achiziție inițiată din catalogul electronic firmei Internet Communication Systems SRL a avut valoarea de 27.720 de lei.

Atribuirea-contractelor-pentru-testare

Aceeași companie a primit de la ASSMB pe 30 septembrie, tot prin încredințare directă, un contract pentru realizarea unei noi campanii de testare. De această dată, nu mai era vorba despre testare pentru Covid 19, ci despre testare BRCA.


Această campanie a fost inițiată de Gabriela Firea și aprobată de Consiliul General în luna august 2020. Campania presupune acoperirea din bani publici a costului unor teste în valoare de 2.500 de lei fiecare pentru 500 de femei care încearcă să prevină recidiva unor afecțiuni oncologice.

ADVERTISING

Pe 30 septembrie, la două zile după ce Gabriela Firea a anunțat că a pierdut alegerile și își strânge lucrurile de la Primărie, ASSMB a încredințat direct contractul pentru crearea unei aplicații pentru programul de testare BRCA.

Câștigătoare a fost tot firma Internet Communication Systems SRL. Valoarea contractului este, însă, mult mai mică decât în cazurile precedente: doar 5.040 de lei (din care 3.360 lei pentru aplicație și 1.680 lei pentru găzduire online).

Atribuire-conract-testare-BRCA

Asta, în condițiile în care Primăria Capitalei are o Companie Municipală de Tehnologia Informației, înființată cu bani publici. Or, potrivit Gabrielei Firea, scopul creării tuturor companiilor municipale - deci și a celei de Tehnologia Informației - a fost tocmai acela de a nu mai avea companii abonate la banul public!

Se pare că, până la urmă, administrația Firea nu a făcut ce și-a propus. Altfel, de ce administrațiile din PMB ar da zeci de contracte prin încredințare directă către aceleași firme private, în fiecare an?

ADVERTISING

Spre exemplu, în ultimii 2 ani, societatea Internet Communication Systems SRL a primit zeci de contracte de la ASSMB și, separat, de la unele spitale din subordinea ASSMB.

Potrivit Finanțelor, societatea are un număr mediu de 2 angajați. Sunt suficienți pentru a obține venituri consistente.

În 2018, societatea a raportat către Finanțe venituri de 1.671.179 de lei. De unde au venit banii? Evident, din contracte.

Potrivit datelor din Sicap, în acel an, ASSMB a dat către Internet Communication Systems SRL, prin încredințare directă, 29 de contracte.

Iar parte dintre spitalele din subordinea ASSMB au încheiat, la rândul lor, separat, contracte prin încredințare directă cu această firmă. Mai exact, 18 contracte au venit de la Spitalul Malaxa și unul de la Spitalul Gomoiu.

Tot în 2018, Internet Communication Systems SRL a primit prin încredințare directă un contract de 52.754 de lei de la Grupul de Acțiune Locală (GAL) Târgoviștea Egalității de Șanse.

Pe site-ul GAL figurează ca manager actualul director general al ASSMB, Vasile Apostol. Potrivit propriilor declarații către presa locală, Apostol a venit la ASSMB chiar în anul 2018, ca să coordoneze Direcția de Programe-Proiecte.

În ultimele declarații de avere și interese depuse în vara acestui an, Vasile Apostol nu menșionează că ar mai avea vreo funcție de conducere în GAL. În schimb, declară că în 2019 a încasat 55.794 de lei pe activități salariale de la GAL Târgoviștea Egalității de Șanse.

De asemenea, după cum SpotMedia.ro v-a informat deja pe larg, mai multe persoane care au făcut parte din conducerea GAL Târgoviștea Egalității de Șanse (sau membri ai familiilor lor) au ajuns să lucreze la ASSMB, din 2018 încoace.

Și în anii următori atât ASSMB, cât și parte dintre spitalele din subordine au continuat să încredințeze direct contracte către aceeași societate de IT.

În 2019, spre exemplu, Internet Communication Systems SRL a raportat către Finanțe venituri totale de 1.345.625 de lei.

Iar potrivit Sicap, societatea de IT a primit, per total, 124 de contracte prin încredințare directă, în valoare de 838.000 de lei. Dintre aceste contracte, 46 – în valoare de circa 700.000 de lei - au venit de la ASSMB și Spitalul Malaxa, după cum SpotMedia.ro v-a mai informat.

Iar în 2020, până la acest moment, ASSMB i-a încredințat societății 30 de contracte (cu tot cu acela pentru realizarea de soft pentru testarea BRCA), în valoare de 299.115 lei. Spitalul Malaxa a încredințat și el, separat, 34 de contracte în valoare de 175.691 lei.

Spitalul Filantropia – aflat tot în subordinea ASSMB – a încredințat pe 6 octombrie direct societății Internet Comunication System un contract de 31.044 de lei pentru servicii de închiriere imprimante.

Contractele au obiecte variate, de la realizarea de aplicații și până la furnizarea de echipamente mari și mici sau asigurarea gpzudirii online.

Conform datelor de pe portalul de business listafirme.ro, societatea este deținută de Marian Costinel Wagner și Cristian Paraschiv. Administratorul societății este Marian Costinel Wagner.

Actionat-Internet-Communication-Systems-SRL

Cei doi mai dețin o firmă numită Integrat IT, dar pe care o administrează Cristian Paraschiv.

Actionariat-Integrat-IT-SRL

Intregrat IT a primit în acest an, tot prin încredințare directă de la ASSMB, 3 contracte în valoare totală de 221.400 de lei pentru realizare de softuri cu utilitate diversă, de la achiziții până la alocarea de locuințe pentru medici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇