Ministrul israelian Benny Gantz a demisionat. Ce urmează pentru Netanyahu

Ministrul israelian Benny Gantz a demisionat. Ce urmează pentru Netanyahu

Ministrul israelian Benny Gantz şi-a anunţat, duminică, demisia din „guvernul de urgenţă” al premierului Benjamin Netanyahu, retrăgând astfel singura putere centristă din coaliţia de extremă-dreapta a liderului aflat în dificultate, pe fondul unui război de mai multe luni în Gaza, relatează Reuters.

Despărţirea de partidul centrist al lui Gantz nu va reprezenta o ameninţare imediată pentru guvern. Dar ar putea avea totuşi un impact serios, lăsându-l pe Netanyahu să se bazeze pe adepţii liniei dure, fără să se întrevadă un final al războiului din Gaza şi cu o posibilă escaladare a luptelor cu Hezbollahul libanez.

ADVERTISING

Luna trecută, Gantz i-a dat lui Netanyahu ca termen limită data de 8 iunie pentru a veni cu o strategie clară pentru Gaza, unde Israelul a lansat o ofensivă militară devastatoare împotriva grupării militante palestiniene Hamas, aflată la putere. Netanyahu a respins ultimatumul la scurt timp după ce a fost dat.ț

De asemenea, avertizând că războiul din Gaza ar putea dura mulţi ani, el l-a îndemnat pe Netanyahu să convină asupra unei date a alegerilor în toamnă, pentru a evita noi lupte politice interne într-un moment de urgenţă naţională.

Duminică, Gantz a declarat că politica umbreşte deciziile strategice nefaste din cabinetul lui Netanyahu. Retragerea din guvern în timp ce ostaticii se află încă în Gaza şi soldaţii luptă acolo a fost o decizie chinuitoare, a spus el.

ADVERTISING

"Netanyahu ne împiedică să avansăm spre o adevărată victorie. De aceea părăsim astăzi guvernul de urgenţă, cu inima grea, dar cu încredere deplină", a declarat Gantz într-o conferinţă de presă televizată.

Netanyahu a reacţionat într-un mesaj pe reţelele de socializare, spunându-i lui Gantz că nu este momentul să abandoneze frontul de luptă.

Netanyahu va depinde de ultranaționaliști

Odată cu plecarea lui Gantz, Netanyahu ar pierde sprijinul unui bloc centrist care a ajutat la extinderea sprijinului pentru guvern în Israel şi în străinătate, într-un moment de presiune diplomatică şi internă tot mai mare, după opt luni de la începerea războiului din Gaza.

ADVERTISING

În timp ce coaliţia sa continuă să controleze 64 din cele 120 de locuri din parlament, Netanyahu va trebui acum să se bazeze mai mult pe sprijinul politic al partidelor ultranaţionaliste, ai căror lideri au înfuriat Washingtonul încă dinainte de război şi care de atunci au cerut o ocupaţie israeliană completă a Gaza.

Acest lucru ar spori probabil tensiunile deja evidente în relaţiile cu Statele Unite şi ar intensifica presiunea publică în ţară, în condiţiile în care campania militară de luni de zile nu şi-a atins încă obiectivele declarate - distrugerea Hamas şi returnarea celor peste 100 de ostatici rămaşi în Gaza.

Gantz este cel mai puternic rival al lui Netanyahu

Sondajele au arătat că Gantz, fost comandant al armatei şi ministru al apărării, este cel mai redutabil rival politic al lui Netanyahu, a cărui imagine de "şoim al siguranţei" a fost zdruncinată de atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului.

Gantz s-a alăturat unui guvern de uniune imediat după 7 octombrie, ca parte a cabinetului de război intern al lui Netanyahu, în care doar el, Netanyahu şi ministrul apărării, Yoav Gallant, aveau voturi.

Duminică, Gantz l-a descris pe Gallant, care s-a certat cu Netanyahu şi cu unii miniştri ultranaţionalişti, drept un lider curajos şi i-a cerut acestuia 'să facă lucrul corect', deşi nu a detaliat ce înseamnă acest lucru.

Ministrul de extremă-dreapta al Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir, a cerut locul acum vacant al lui Gantz în cabinetul de război, imediat după anunţarea demisiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇