Guvernul Japoniei încearcă, cu ajutorul unei aplicații de întâlniri, să-i încurajeze pe tineri să se căsătorească și să devină părinți după ce rata natalității a coborât la un nivel record.
Rata fertilității în Japonia, care a coborât vertiginos în ultimii ani, a atins un alt record minim, determinând guvernul să-și sporească eforturile pentru a-i încuraja pe tineri să se căsătorească și să-și creeze familii. Iar aceste eforturi includ și lansarea unei aplicații de dating, potrivit CNN.
În Japonia, țară cu 123,9 milioane de locuitori, s-au înregistrat 727.277 de nașteri anul trecut, conform datelor publicate de Ministerul Sănătății. Rata fertilității (numărul de nașteri al unei femei de-a lungul vieții) a scăzut de la 1.26 la 1.20.
Pentru ca o populație să rămână la un nivel stabil, are nevoie de o rată a fertilității de 2.1. Orice valoare peste acest nivel va duce la o populație cu o proporție mare de copii și tineri, așa cum înregistrează India și țările africane.
Dar în Japonia rata fertilității a scăzut cu mult sub 2.1 de o jumătate de secol, după ce criza petrolului din 1973 a aruncat economiile în recesiune, spun experții.
Tendința descendentă s-a accelerat în ultimii ani în această țară, numărul deceselor depășindu-l anual pe cel al nașterilor și provocând scăderea populației, cu consecințe asupra forței de muncă, sistemului de asigurări sociale și a întregi economii.
În 2023, Japonia a înregistrat 1,57 milioane de decese, de două ori mai mult decât numărul nașterilor, potrivit datelor Ministerului Sănătății citate de AP.
Nici numărul căsătoriilor nu dă speranțe pentru viitor: numărul mariajelor a scăzut cu 30.000 anul trecut, în timp ce divorțurile s-au înmulțit.
Experții spun că declinul va continua timp de cel puțin câteva decenii și e inevitabil, din cauza structurii populației. Chiar dacă, prin absurd, rata fertilității ar crește de mâine, populația niponă va continua să se reducă, întrucât există un dezechilibru defavorabil între numărul tinerilor și cel al persoanelor în vârstă.
Guvernul japonez încearcă acum să reducă impactul acestei tendințe și a înființat noi agenții care să se concentreze pe această problemă demografică.
Autoritățile au lansat mai multe inițiative, precum extinderea facilităților pentru îngrijirea copiilor, oferirea de subvenții pentru locuințe tinerilor părinți și, în unele orașe, chiar acordarea unor sume de bani cuplurilor pentru a avea copii.
În Tokyo, autoritățile au abordat o nouă strategie, lansând o aplicație guvernamentală de întâlniri.
Aplicația bazată pe un sistem AI este în faza de testare, iar anul viitor va deveni complet operațională. Pe site-ul acesteia se precizează că trebuie folosită ca "un prim pas" în vederea căsătoriei.
Utilizatorilor li se cere să facă un "test de determinare a valorilor", dar există și o opțiune de a introduce trăsăturile dorite ale unui viitor partener. "Pe baza valorilor proprii și ale celor pe care le căutați la un partener, care pot fi determinate printr-un test de diagnoză, AI vă va prezenta unei persoane compatibile", menționează site-ul.
Utilizatorii trebuie să fie singuri, să aibă peste 18 ani, să-și dorească să se căsătorească, să locuiască sau să studieze în Tokyo.
Aplicația a atras și atenția lui Elon Musk, care a lăudat pe X demersul autorităților nipone. "Mă bucur că gucernul Japoniei recunoaște importanța acestei chestiuni. Dacă nu se iau mpsuri radicale, Japonia (și multe alte țări) vor dispărea!", a scris miliardarul.
Un asemenea scenariu e improbabil, întrucât este de așteptat ca rata fertilității să se uniformizeze la un moment dat, iar situația se va stabiliza, sunt de părere experții. În acel punct, spun ei, Japonia ar putea arăta foarte diferit, de la structura demografică până la economia și politicile interne, dar această națiune nu va dispărea pur și simplu.
T.D.