ADN-ul viral străvechi din genomul uman, legat de tulburări psihiatrice majore. La ce boli suntem predispuși nativ

ADN-ul viral străvechi din genomul uman, legat de tulburări psihiatrice majore. La ce boli suntem predispuși nativ

Un studiu recent realizat la King’s College din Londra a scos la iveală faptul că mii de secvențe de ADN provenite din infecții virale străvechi sunt exprimate în creier, unele dintre ele contribuind la predispoziția pentru tulburări psihiatrice precum schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia.

Aproximativ 8% din genomul nostru este alcătuit din secvențe numite Retrovirusuri endogene umane (HERV), care sunt produse de infecții virale străvechi care au avut loc cu sute de mii de ani în urmă.

Până recent, se presupunea că aceste ”virusuri fosile” erau, pur și simplu, junk ADN (secvențe de ADN care nu au nicio funcție biologică importantă în organism). Acum, însă, oamenii de știință au descoperit altceva.

ADVERTISING

Datorită progreselor în cercetarea genomică, oamenii de știință au descoperit acum unde se află în ADN-ul uman aceste virusuri fosile, ceea ce le permite să înțeleagă mai bine când sunt exprimate aceste secvențe de ADN și ce funcții pot avea.

Noul studiu se bazează pe aceste progrese și este primul care arată că un set de HERV-uri specifice exprimate în creierul uman contribuie la predispoziția la tulburări psihiatrice, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

După ce oamenii de știință au analizat date provenite din studii genetice de mare amploare care au implicat zeci de mii de persoane, cu afecțiuni psihice și fără, precum și informații din probe de creier prelevate în urma autopsiei de la 800 de persoane, aceștia au raportat cinci semnături robuste de expresie HERV asociate cu tulburările psihiatrice.

ADVERTISING

Este vorba despre două HERV care sunt asociate cu riscul de schizofrenie, una asociată cu un risc atât pentru tulburarea bipolară, cât și pentru schizofrenie, și una asociată cu riscul de depresie, după cum se arată și într-un comunicat al universității.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇