Bolile de inimă sunt principalul ucigaș în rândul populației, dar ele sunt diferite de la bărbați la femei. Iar la femei s-a observat că riscul pentru boli de inimă crește brusc după menopauză.
”Ceea ce observăm este că femeile au tendința de a avea simptome de mai mult timp, iar în momentul în care vin să ceară ajutor este foarte rău”, a explicat dr. Dena Krishnan, cardiolog din Virginia, SUA.
De vină pentru această realitate este scăderea estrogenului. Pe măsură ce femeilor le scade nivelul acestui hormon, riscul lor de boli cardiace crește mai repede decât cel al bărbaților de aceeași vârstă, s-a descoperit în cadrul unui studiu recent, conform Medical Xpress.
În cadrul cercetării s-a observat că placa arterială a crescut de două ori mai repede, în medie, la femeile aflate la postmenopauză comparativ cu bărbații cu caracteristici demografice și statut medical similare.
Medicii știu de ceva vreme că estrogenul, un hormon foarte complex și cu roluri diverse, pare să ofere protecție împotriva bolilor de inimă. Iar soluția logică ar putea fi administrarea estrogenului. Numai că administrarea de estrogen ar putea, în anumite situații, chiar să crească inflamația sau cheagurile de sânge sau să contribuie la dezvoltarea cancerului.