Mobilizare impresionantă pentru o școală distrusă de viitură. Apel la donații pentru victimele inundațiilor. Cum poți ajuta și tu

Mobilizare impresionantă pentru o școală distrusă de viitură. Apel la donații pentru victimele inundațiilor. Cum poți ajuta și tu

Localnicii din comuna gălățeană Cudalbi au venit cu lopeți, găleți și roabe și au scos apa și noroiul din clădirea școlii distrusă de viitură. Directoarea unității de învățământ a lansat un apel la donații pentru sinistrați și pentru refacerea școlii.

Inundațiile au răvășit comuna Cudalbi din județul Galați. Apele revărsate au umplut străzile, curțile și casele, iar oamenii s-au refugiat în poduri.

Școala din localitate a fost aproape complet distrusă, după două luni de muncă și investiți în renovare pentru ca elevii să învețe în condiții mai bune. Parterul clădirii a fost complet inundat, iar pe holuri și în clase apa a ajuns la aproape jumătate de metru. Mobilierul, băncile, parchetul, computerele și restul aparaturii au fost distruse.

ADVERTISING

Oamenii s-au unit și au trecut la treabă

La o zi după viitură, când apele s-au retras și au putut intra în școală, directoarea Anca Dediu și câțiva angajați ai școlii au început să scoată noroiul cu lopeți, găleți și roaba. "Am evacuat apa așa cum am putut, am scos mâlul și noroaiele cu lopețile acelea mari de zăpadă, l-am cărat apoi cu roaba, am spălat clasele și grupurile sanitare cu apa din puț, apoi am evacuat tot mobilierul distrus. Am eliberat clădirea de toate resturile aduse de viitură, de bucăți le lemne, tencuială, inclusiv lambriuri de pe pereți au căzut", a spus ea pentru Adevărul.

Anca Dediu a făcut în cursul acelei zile un apel pe rețelele de socializare: "I-am rugat pe oamenii din localitate să vină să ne ajute să curățăm școala pentru că singuri n-am fi reușit. Și au venit fiecare cum a putut. Cei care nu au ajuns mi-au spus că nu se pot deplasa tot din cauza apelor, ori au casele distruse, ori s-au refugiat pe la rude sau prieteni. Și-și cereau scuze. În rest, a fost o mobilizare extraordinară. Salvarea școlii i-a unit pe oameni într-un mod incredibil."

ADVERTISING

Cu ajutorul oamenilor care le-au sărit în ajutor, eforturile au dat roade. Munca a continuat până la lăsarea întunericului. "Iar cu cât trecea timpul, cu atât se adunau să ne ajute din ce în ce mai mulți locuitori. Inclusiv Cosmin, un elev de doar șapte ani, un copil care m-a impresionat teribil. A venit împreună cu părinții și m-a întrebat ce poate să facă pentru școala lui. L-am rugat să șteargă scaunele. Și a fost extrem de fericit să contribuie", a povestit Anca Dediu.

Munca a continuat luni, însă de data aceasta au venit și mai mulți copii, chiar elevii care învață în acea școală: "A fost un adevărat furnicar. Pe holuri, în clase, în toate încăperile clădirii au scos apa care băltea, au curțat, au spălat și dezinfectat. Pe mulți i-am rugat să stea acasă pentru că nu era treabă de copii. Dar cei mari nici nu au vrut să audă!", a spus directoarea.

E clar că am noroc la OAMENI!🥰 Am reușit să scoatem tot din școală. Acum așteptăm să se usuce ca să facem reparațiile...

Publicată de Dediu Anca Florin pe Luni, 16 septembrie 2024

Cum poţi ajuta şi tu

Mobilizarea localnicilor din Cudalbi i-a impresionat pe români, iar mulți s-au oferit să ajute cu donații. Directoarea școlii a deschis un cont unde oricine poate trimite bani. "Am reușit să deschid și conturi pentru donații. Cei care mă cunosc vă pot garanta că toți banii vor fi folosiți pentru școală și elevii noștri. Vă mulțumim!!!!", a anunțat ea pe Facebook.

ADVERTISING

Directoarea școlii a transmis conturile în care se pot face donații în bani:

Cont lei- RO75BTRLRONCRT0674947102
Cont euro- RO52BTRLEURCRT0674947101
Titular: Dediu Anca

Societatea de Geografie din România – Filiala Galați și Inspectoratul Școlar Județean Galați au lansat, de asemenea, o campanie de ajutorare a persoanelor care au de suferit de pe urma inundațiilor catastrofale produse în mai multe localități din județul Galați.

Contribuțiile pot fi făcute astfel:

  • Donații în bani în contul SGR – Filiala Galați cu mențiunea "ajutor inundații". Fondurile strânse vor fi direcționate pentru a sprijini colegii aflați în dificultate.
    Contul Societății de Geografie din România – Filiala Galați: RO46 RNCB 0144 1717 1044 0001
  • Puteți comanda sau duce la punctele de colectare apă, alimente în termen de valabilitate sau neperisabile, produse de curățenie, articole de igienă, pături, haine și lenjerie intimă DOAR NOI, cizme de cauciuc etc.
    Galați - la cantina Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu", strada 1 Decembrie 1918, nr. 25.
    Tecuci - la sala de sport a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Sturdza", strada 1 Decembrie 1918, nr. 26.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇