Ce ați făcut până acum? Aveți un plan? Întrebările la care au dat din colț în colț oficialii care s-au tras în poză la inundații (Video)

Ce ați făcut până acum? Aveți un plan? Întrebările la care au dat din colț în colț oficialii care s-au tras în poză la inundații (Video)

Oficialii adunați ciorchine la poză în zonele sinistrate după inundații au dat din colț în colț la tirul de întrebări din partea jurnaliștilor despre ce au făcut până acum ca să evite astfel de situații și dacă au un plan ca așa ceva să nu se mai întâmple. Așa a fost și în 2007, și în 2013, acum se repetă, în 2024. Ce ați făcut până acum? Au fost întrebările care s-au tot repetat și la care atât premierul și miniștrii veniți de la București, dar și autoritățile locale au evitat, uneori agresiv, să răspundă.

După ce sâmbătă dimineața, toată media a fost plină cu imaginile dramatice din mai multe județe ale țării, cu inundațiile care au măturat tot în calea lor, făcând și patru morți, mai spre după amiază, în una dintre cele mai afectate localități, Slobozia Conachi, județul Galați, s-au adunat premierul Ciolacu, ministrul de Interne, ministrul Apărării, ministrul Mediului, șeful ISU, autorități locale.

Au făcut poze cu bătrânii în lacrimi, după care au susținut o conferință de presă din mijlocul apelor.

Ciolacu-batrana-inundatii-Galati
Foto: Facebook Marcel Ciolacu

Au vrut să transmită condoleanțe, să asigure de organizarea exemplară a intervențiilor, să mulțumească salvatorilor și să anunțe că vor da bani și ajutoare pentru sinistrați. Doar că jurnaliștii le-au deranjat discursurile întrebând repetat: Ce ați făcut până acum? Ce plan aveți să nu se mai întâmple?

Iată dialogul:

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu la Slobozia Conachi, Galați

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu la Slobozia Conachi, Galați

Publicată de Marcel Ciolacu pe Sâmbătă, 14 septembrie 2024

Premierul Marcel Ciolacu: Cu adevărat trebuie o discuție foarte serioasă și am început-o deja cu ministrul Mediului, pentru că este a treia oară când se întâmplă în această zonă și este solicitarea prefecturii și a Consiliului Județean, pentru că ei țin ca organizare administrativă de Iași. Vom acționa cu o intervenție de fond ca acest lucru să nu se mai întâmple. Trebuie cumva să venim cu un act normativ să dislocăm Galațiul și această zonă de Iași, chiar dacă conexiunea este foarte clară ca și circulație a apelor,dar cred că s-a pierdut deja prea mult timp.

ADVERTISING

Reporter: De ce este nevoie de trei inundații ca să vină aceste schimbări?

Premierul Marcel Ciolacu: Iertați, mă, în 2013 nu eram, sau când au mai fost ...

(...)

Reporter: De ce nu s-au luat măsuri după primele două inundații, ca să nu se mai întâmple asta?

Premierul Marcel Ciolacu: Haideți, ca să vă răspund foarte scurt. De când sunt prim ministru al României, eu nu am primit nicio informare cu un eventual pericol în această zonă. De aceea am și vrut să merg pe jos, să văd întreaga situație, de aceea am vrut să vin împreună cu colegul meu de guvern, cu dl. Fechet, ministrul Mediului, astfel încât în discuția pe care am avut-o deja cu dl președinte al Consiliului Județean să știm să acționăm cât mai rapid.

Reporter: Domnule prim ministru, România are un plan? Pentru că vorbim de schimbări climatice, vorbim de astfel de fenomene care ar putea să se repete sau e o garanție că se vor repeta.

Premierul Marcel Ciolacu: Sigur, știți foarte bine că există, dar nu vreau să intru pe munca domnului Fechet și sunt sigur că le va lămuri, după președintele Consiliului Județean.

(...)

Reporter (către președintele CJ): Dacă îmi permiteți să revin și eu cu aceeași întrebare, pentru că nu am aflat un răspuns. Problema de aici, din Slobozia Conachi, vă era cunoscută, v-a fost raportată, știați ce se întâmplă? Și a doua întrebare punctuală este dacă ceea ce vedem în jur a fost cauzat de cantitatea mare de ploaie sau din cauza unor neamenajări în urma unor eventuale probleme?

Ciolacu-la-inundatii-Galati
Marcel Ciolacu, atunci când reporterul insistă cu întrebarea/Foto: captură video

Președintele CJ Galați, Costel Fotea: Astănoapte, în trei ore au fost în jur de 150 l/mp. Gândiți-vă că toată apa aceasta nu avea unde să se reverse, pentru că nu avea cine să o absoarbă. Și atunci, din păcate, s-a întâmplat și lucrul ăsta. Și mă bucur că este și domnul ministru al Mediului aici, pentru că va trebui să ne pregătim pe viitor pentru fenomene de genul ăsta și probabil fenomene și mai grave.

ADVERTISING

Reporteri: Și cum v-ați pregătit? De ce nu v-ați pregătit pentru acum? Este a treia inundație

Președintele CJ Galați, Costel Fotea: Haideți, să îl lăsăm și pe ministrul Mediului.

(...)

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: (...) Vreau să mai spun că în contextul schimbărilor climatice, cu astfel de fenomene ne vom întâlni din ce în ce mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare. Este un lucru pe care nu îl putem evita.

Statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate, nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani, pe măsurătorile pe care le avem.

Iată însă că și în 2007 și în 2013 și anul acesta, aici, la Slobozia Conachi, au avut loc inundații, lucru care ne obligă să ne gândim dacă nu cumva ar trebui să redimensionăm, să refacem în totalitate modul în care reacționăm la astfel de situații.

Pentru că astfel de inundații nu pot fi evitate când avem peste 200 l/mp în 2024, însă e adevărat că putem limita pagubele pe care aceste inundații le produc și putem eficientiza modul în care intervenim.

Reporter Cum putem face asta? Ce măsuri se iau?

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Primul lucru pe care l-am întrebat atunci când am discutat cu oamenii din această localitate a fost dacă au fost avertizați azinoapte prin sistemul RO-Alert și toți oamenii cu care am vorbit mi-au spus că în jur de 12 noaptea au primit pe telefon această avertizare hidrologică și au știut că urmează să se întâmple ceva grav.

Reporter: De ce e nevoie de trei inundații majore ca să spuneți că începem să schimbăm lucrurile?

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Eu m-am referit la modul general.

ADVERTISING

Reporter: Haideți să vorbim punctual.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Cu oamenii în vârstă cu care am vorbit din alte localități, dar și cu cei de aici, toți îmi spun același lucru: că de când se știu ei, și unii trăiesc de 60-70 de ani în localitate, niciodată nu s-au confruntat cu așa ceva ...

Se poate face ceva? Există un proiect pentru această zonă?

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Bineînțeles că în orice situație există măsuri care pot atenua riscul la inundații

Reporter: Aceste măsuri au fost luate după episodul 2013? Care este proiectul pentru Slobozia Conachi și în ce stadiu este el?

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Am discutat cu colegii de la Administrația bazinală Prut-Bârlad și foarte bine a spus și domnul prim ministru mai devreme, din păcate, atunci când decizia se ia la Iași pentru o localitate din județul Galați, pe întregul lanț al deciziei ....

Reporter: Dar de ce nu s-a făcut această modificare atunci? În 11 ani nu au ajuns hârtiile de la Iași la Galați?

Eu nu vreau să spun că asta rezolvă problema peste noapte.

Reporter: Dle ministru, singura modificare din 2013 și până acum este un RO-Alert?

Eu vreau să vă spun că toate amenajările hidrotehnice pentru amenajare la inundații și nu numai pe care le-am avut la Ministerul Mediului, toate au pornit pe circuitul de finanțare și nicio amenajare hidrotehnică nu este blocată la ministerul Mediului.

Reporteri: Putem să stăm de vorbă și cu primarul?

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: De 9 luni de zile eu lucrez la decolmatare de la Piscu până la Cuza Vodă, cu ajutor de la Apele Române. Nu s-a făcut la Cuza și la Pechea și din cauza asta a venit apa foarte mult și s-a dispersat între localități. Nu s-a putut decolmata de la o zi la alta. Vorbim de 23 km numai Slobozia și Izvoarele, urma Cuza Vodă și Pechea.

primarul-Slobozia-Conachi
Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir/ Foto: captură video

Reporter: Există un proiect concret să nu se mai întâmple așa ceva?

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: Eu cred că numai Dumnezeu poate să ne spună dacă întâmplă ceva sau nu se mai întâmplă

Reporter: Si acum nu mai luăm măsuri și ne lăsăm pe mâna divinității?

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: Luăm măsuri, dar eu de unde să știu ce se poate întâmpla peste noapte sau peste zi

Reporter: Deci în 11 ani niciun proiect?

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: Un proiect pentru ce?

Reporter: Pentru îndiguire, pentru evitarea unor situații similare cu cele din 2013.

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: eu, ce a depins pentru localitate la mine, eu mi-am făcut datoria în timpul mandatului meu. De alte proiecte nu știu, nu cunosc mai departe ce s-a făcut.

Reporter: Există o problemă la canalizare? oamenii se plâng că au probleme cu canalizarea.

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: Haideți să vă spun adevărul. Slobozia Conachi și Izvoarele este comuna cea mai joasă. Toate gunoaiele care vin se răsfrâng în comuna noastră.

Premierul Marcel Ciolacu: În momentul în care vine o asemenea cantitate de apă, cu mâl și cu toată mizeria pe care o strânge pe drum, s-au blocat. De aceea am venit pe jos.

Zonele inundate foarte mult, unde o să intervenim cu motopompele, erau unde exista un podeț și acel mâl a înfundat canalizarea.

Sunt lucruri pe care putem să le evităm și lucruri pe care nu putem să le evităm, cât de mult diguim sau nu diguim.

Din punctul meu de vedere, categoric că într-o săptămână, două, împreună cu domnii miniștri, o să facem o analiză, o să luăm tot circuitul, o să luăm cu conducerea de la Iași, cu conducerea de la Apele Române, să vedem toată situația și dacă științific se poate face ceva.

Am văzut cu toții în toată Europa cazuri grave de inundații. Faptul că aici se repetă în același scenariu (pentru că la celula de criză asta am analizat, scenariul din 2013) trebuie să vedem ce putem interveni ca să nu intrăm în același scenariu.

Mai mult, cred că rostul meu și urgența acum a comunității în primul rând este să nu găsim neapărat astăzi vinovații.

O să facem analiza, cu domnul ministru, categoric că nu este ministrul Mediului vinovatul la ce s-a întâmplat acum, cum nu este nici dl primar.

Totuși, intervenția este una de forță a statului român, coordonată și veți vedea când se termină și noaptea aceasta cu inundațiile, o intervenție coordonată cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Apărării, cu autoritățile locale, cu președintele Consiliului Județean, cu primarul municipiului Galați, până marți are rost tot acest proces, de marți vom interveni rapid. (...)

Marcel-Ciolacu-Galati-inundatii
Foto: Facebool Marcel Ciolacu

Normal că există emoție, normal că există supărare, important este ca aceste comunități să înceapă să trăiască normal într-un timp foarte scurt. Și eu mă oblig, în fața primarului, ca într-o perioadă scurtă să intervenim să refacem și casele oamenilor, conectivitatea, ajutoarele imediate - alimente, pături, apă. (...) Se refac casele, armata și ministerul de Interne or să se implice și pentru curățenie (...)

Vreți să refaceți 700 de locuințe din banii guvernului? Asta ne spuneți?

Da. Și vorbeam cu dl. Cătălin Predoiu. Căutăm să găsim formula, să avem un dialog cu cei de la ASF ca statul - normal că firmele de asigurări au o reținere unde e o incidență mare - statul să vină să contra-asigure aceste locuințe, în aceste zone unde e posibil să găsim soluții tehnice sau e posibil să nu găsim

Cu alte cuvinte am pornit în mai multe paliere, după un moment neplăcut. (...)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇