AFP comentează prestația lui Biden de la mult așteptata conferință de presă: În câteva zile va fi clar

AFP comentează prestația lui Biden de la mult așteptata conferință de presă: În câteva zile va fi clar

Joe Biden a luptat mai mult joi în timpul unei lungi conferinţe de presă, mai degrabă controlată, deşi umbrită de lapsusuri spectaculoase, dar candidatura sa pentru un al doilea mandat rămâne incertă.

Preşedintele american abia terminase o oră de conferință de presă în fața jurnaliştilor când alţi doi democraţi i-au cerut să se retragă, relatează AFP.

Următoarele câteva zile vor spune dacă Joe Biden a mai câştigat puţin timp înainte de o retragere despre care mulţi susţinători spun că este inevitabilă sau dacă a oprit revolta zgomotoasă din partidul său, scrie agenţia de presă.

"Sunt hotărât să candidez, dar cred că este important să înlăturăm temerile", a recunoscut el, promiţând că va face campanie în mod activ.

ADVERTISING

Un fost bâlbâit, preşedintele american nu a fost niciodată un orator flamboaiant, comentează AFP. Joi, uneori se bâlbâia sau se chinuia să-şi termine propoziţiile, dar a demonstrat şi că stăpâneşte problemele internaţionale, în special, fără notiţe sau prompter.

În mod clar, nimic comparabil cu dezbaterea sa dezastruoasă de la 27 iunie împotriva lui Donald Trump, în timpul căreia a părut foarte confuz şi obosit.

Biden se crede "cel mai calificat" să câştige

Joe Biden a repetat de mai multe ori că vrea să "termine treaba" începută în 2020 şi a dat asigurări că va putea, dacă va fi reales, să "gestioneze" relaţiile cu preşedinţii chinez şi rus, Xi Jinping şi Vladimir Putin, în trei ani.

ADVERTISING

Biden a respins din nou sondajele proaste şi a spus că este "cel mai calificat" să câştige în noiembrie împotriva predecesorului său republican Donald Trump.

"Există şi alţi oameni care l-ar putea învinge pe Trump, dar este teribil de dificil să începi de la zero", a spus el, cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale.

Liderul democrat, a cărui acuitate mentală şi rezistenţă fizică sunt dezbătute aprins, a recunoscut doar că trebuie să se "menajeze puţin mai mult".

Joe Biden, recunoscut pentru asta, a avut, de asemenea, lapsusuri spectaculoase joi, ceea ce l-a încântat imediat pe rivalul său.

ADVERTISING

Ca răspuns la prima întrebare de la conferinţa de presă, el a spus: "Nu aş fi ales-o pe vicepreşedinta Trump să fie vicepreşedinte dacă nu credeam că este calificată să fie preşedinte". În mod evident, a dorit să o menţioneze pe vicepreşedinta Kamala Harris.

"Bună treabă, Joe", a glumit Donald Trump pe reţeaua sa Truth Social.

Își mai poate salva candidatura?

Mulţi democraţi se îndoiesc că preşedintele american îşi mai poate salva candidatura, cu câteva săptămâni înainte de convenţia de nominalizare care va avea loc între 19 şi 22 august la Chicago.

Unii au spus-o deja public, fără ca apelurile pentru retragerea sa să fie masive pentru moment sau preluate de cei mai influenţi membri ai partidului.

Conform New York Times, echipa de campanie a lui Joe Biden şi a colegei sale Kamala Harris a început să efectueze sondaje discrete cu privire la şansele vicepreşedintei în vârstă de 59 de ani împotriva lui Donald Trump.

Postul de televiziune CBS susţine că mulţi aleşi democraţi sunt deja gata să ceară public o retragere, alăturându-se celor aproximativ zece congresmeni care au făcut deja acest lucru.

Într-un sondaj Ipsos publicat joi de Washington Post şi ABC, 67% dintre respondenţi consideră că preşedintele american ar trebui să-şi retragă candidatura. Şi în rândul alegătorilor democraţi, aceasta este, de asemenea, opinia majoritară, la 56%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇