The Guardian: Bucureștiul, un oraș ca o pizza cu mai multe felii pe gustul tuturor

The Guardian: Bucureștiul, un oraș ca o pizza cu mai multe felii pe gustul tuturor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cotidianul britanic The Guardian trece în revistă principalele atracții ale capitalei României, remarcându-i diversitatea care oferă câte ceva interesant pentru toate gusturile.

Ca o pizza, Bucureștiul este împărțit în șase sectoare, scrie Cosmin Cîrîc, care face un tur al orașului pentru cititorii ziarului The Guardian.

Prezentarea începe cu mâncarea tradițională românească - sarmale, mămăligă, ciorbă și gulașul transilvănean, fiert opt ore într-un cuptor cu lemne. "Două restaurante din centrul istoric sunt bune pentru așa ceva: Lacrimi și Sfinti și Hanu’ lui Manuc", arată el.

ADVERTISING

La capitolul street food, autorul recomandă șaorma, răspândită în țara noastră de populația turcă, iar "pentru ceva mai contemporan" - pastele proaspete de la 18Lounge, unde merită savurat și desertul românesc, papanașii.

Artă, istorie și inspirație

Turul recomandat include Muzeul Național de Artă din Piața Revoluției și vasta librărie Cărturești Carusel din Centrul Vechi, situată în sediul unei foste bănci de la începutul secolului al XX-lea, un loc relaxant de vizitat.

Locul care inspiră cel mai mult, scrie autorul, este Muzeul Țăranului Român, care deține cea mai mare colecție de artefacte țărănești din țară și "ne spune de ce România este un astfel de amestec de culturi, de la romani la turci și Imperiul Austro-Ungar". "Arată modul în care casele noastre diferă de la nord la sud, în timp ce miile de obiecte expuse includ ceramică, mobilier, feronerie și tapiserie", se arată în articol.

ADVERTISING

Dintre toate sectoarele Bucureștiului, cel mai frumos este Sectorul 1, care include zona selectă Primăverii. "Duc vizitatorii acolo doar pentru a le arăta arhitectura variată, veche și nouă. Ne oprim apoi la Grădinile Cișmigiu pentru o cafea lângă lac, care are peste un kilometru lungime, înainte de o plimbare pentru a vedea Arcul de Triumf, modelat după cel din Paris. Și de la Cișmigiu este o plimbare ușoară până în Centrul Vechi", scrie autorul.

Fiecare sector are parcuri, dar preferatul lui Cosmin Cîrîc este Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut drept Parcul Titan, din Sectorul 3: "Este unul dintre cele mai mari din București, cu o biserică drăguță de lemn și un lac, în jurul căruia alerg de obicei. Este înconjurat de o mulțime de blocuri turn, așa că locuitorii pot beneficia de aer curat și colțuri liniștite. Apoi, Trattoria Monza de lângă parc oferă mâncare italiană la prețuri cu adevărat accesibile."

ADVERTISING

Muzică, platouri pline și bere din belșug

Bucureștiul se remarcă și prin viața de noapte. Asta înseamnă să treci dintr-un pub sau bar în altul - e ca o călătorie în care nu stai într-un singur loc, iar distracția este garantată, fiindcă ai parte de muzică zgomotoasă și peste tot e deschis până târziu.

"Pentru cocktailuri încercați Freddo sau Interbelic, cele mai bune cluburi sunt BoA și Loft, iar Control e un loc grozav de muzică live. Sfatul meu este uriașa berărie Beraria H, unde poți savura o halbă preparată local: se află într-un depozit vechi, cu trupe live și platouri pline cu cârnați, carne și legume", scrie autorul.

Pentru cazare, hotelul Old Town Boutique, cu tarife care pornesc de la 80 de euro camera, este o opțiune potrivită pentru amplasarea care favorizează shoppingul. Și mai este și Autograph by Marriott, care tocmai s-a redeschis în clădirea art deco Marmorosch. "Îmi place să merg acolo la cină sau la un masaj, deși camerele sunt în jur de 150 de euro", scrie autorul. De asemenea, Vienna House este lângă Therme și aeroport, cu camere duble de la 71 de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇