Războiul din Ucraina a afectat foarte mult turismul din Delta Dunării. Din cauza bombardamentelor dese din ultimele luni, nici românii şi nici străinii nu prea îşi mai petrec concediul aici.
Prețurile nu au crescut, în ciuda inflaţiei, însă turiştii se tem să se încumete să mai meargă în Deltă, aşa că sute de pensiuni și hoteluri sunt scoase la vânzare.
Peste 6.000 de pensiuni s-au construit, în ultimii 20 de ani, în Delta Dunării. Acum, aproape jumătate dintre ele ar fi scoase la vânzare, spun firmele de insolvență, citate de ProTV.
Agenţii imobiliari spun că preţurile sunt mari, aşa că nu prea se vând.
Interesul investitorilor este aproape la fel de scăzut ca al turiștilor
„Toți se gândesc de două ori înainte să meargă acolo. Proprietarii de pensiuni sunt interesați să își recupereze investiția și ar vrea să aibă o predictibilitate în afacere, ceea ce nu se întâmplă acum”, spune Cristian Bărhălescu, președintele ANAT.
O altă problemă sunt voucherele de vacanţă. În anii trecuţi, românii s-au bazat pe ele pentru a-și plăti vacanțele, pentru că turiști străini nu prea sunt. Însă din 2024 vor fi mai puțini beneficiari ai tichetelor de vacanță (pentru că introdus un plafon privind salariul) şi se plătește şi CASS de 10% pentru acestea.
Potrivit agențiilor de turism, vânzările pentru Delta Dunării au scăzut cu 80% față de anii de dinainte de război.