Originile surprinzătoare ale hamburgerului

Originile surprinzătoare ale hamburgerului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unul dintre cele mai populare produse de tip fast-food, hamburgerul este considerat de mulţi o invenţie americană. Însă hamburgerul a devenit popular în Statele Unite abia în urmă cu aproximativ un secol, pe când originile sale sunt mult mai îndepărtate.

George Motz, care a petrecut mai mult de 20 de ani din viaţă călătorind prin SUA pentru a studia hamburgerii, explică pentru CNN că povestea lor începe în Mongolia secolului al XIII-lea, în timpul luptelor dintre mongoli şi tătari.

Se pare că tătarii aveau o slăbiciune pentru carnea crudă de oaie, pe care o ţineau sub şaua calului atunci când călătoreau şi pe care o scoteau atunci când îşi instalau tabăra, o tocau, probabil o şi condimentau puţin şi o mâncau ca atare.

ADVERTISING

Acest fel de mâncare a fost preluat mai târziu de muncitorii de pe vasele şi din porturile de-a lungul Mării Baltice, ajungând astfel în regiunile mai vestice ale Europei, inclusiv în cele scandinave. Câteva secole mai târziu a ajuns şi în portul Hamburg din Germania, dar carnea de oaie fusese înlocuită între timp cu carne tocată de vită, gătită de această dată. Este vorba despre ceea ce astăzi se numeşte frikadellen, chitfele plate prăjite.

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, imigranţii germani din Hamburg au adus reţeta cu ei în SUA.

ADVERTISING

"Frikadellen a ajuns în cele din urmă în Statele Unite, dar îmi imaginez că pentru cei mai mulţi oameni nu însemna nimic, cu excepţia cazului în care erai german. Prin urmare, i-au schimbat numele în ‚friptură în stilul Hamburg’ sau, simplu, ‚friptură Hamburg’, spune Motz.

Imigranţii germani serveau aceste preparate culinare la târguri la care participau fermieri din toate zonele. Motz crede că hotdogul, o altă mâncare populară la aceste târguri, i-a inspirat pe cei care vindeau fripturi Hamburg să le pună pe pâine. Aşa a apărut sandviciul Hamburg şi, în cele din urmă hamburgerul.

ADVERTISING

Nu se ştie cui i-a venit ideea mai întâi. Cert este că a prins, iar hambugerii, aşa cum îi ştim astăzi, au ajuns în meniu în restaurante de pe întreg globul.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇