Muzee București - obiective turistice ideale pentru turiștii români și străini

Muzee București - obiective turistice ideale pentru turiștii români și străini
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fiecare persoană care tranzitează capitala României are la dispoziție o mulțime de obiective turistice, care mai de care mai interesante. Printre acestea se remarcă muzeele, care te surprind datorită arhitecturii, destinației, exponatelor, obiectelor din patrimoniu și nu numai.

Dacă vrei să descoperi care sunt muzeele din București pe care merită să le vizitezi măcar o dată în viață citește în continuare articolul și vei afla detalii inedite și recomandări utile pentru a bifa această experiență ideală.

1. Muzee București - clasificare pe categorii

În capitala României există o mulțime de locuri frumoase de vizitat, care mai de care mai interesante. Muzeele sunt adevărate monumente arhitecturale, istorice și nu numai care te poartă în timp și spațiu pentru a descoperi informații utile și a te relaxa după o perioadă solicitantă.

Fie că mergi în vacanță, fie că te afli într-un city break, ai la dispoziție diferite muzee în București, pe care trebuie să le incluzi în itinerarul tău, pentru a avea parte de o călătorie memorabilă. În plus, dacă ești genul de persoană căreia îi place să se documenteze, spotmedia.ro îți pune la dispoziție informațiile corecte, pentru a fi la curent cu noutățile din fiecare domeniu.

Cum se clasifică muzeele pe categorii? Iată o listă cu muzee din București!

  1. Muzee de istorie din București
  2. Muzee de artă din București
  3. Muzee militare din București
  4. Muzee memoriale din București
  5. Muzee de antropologie din București
  6. Muzee cu profil tehnic din București
  7. Alte tipuri de muzee din București
ADVERTISING

Muzeele de istorie din București 

Muzeul Național de Istorie al României este cel mai mare muzeu de acest tip din țară și se află în fostul Palat al Poștelor, Telegrafului și Telefoanelor din București. Obiectele expuse în acest muzeu au o valoare istorică deosebită deoarece sunt descoperiri din perioada preistorică până în prezent. Atât mărimea impunătoare a muzeului, cât și patrimoniul covârșitor contribuie la sporirea gradului de importanță al acestuia.

Muzeul Național Filatelic se află în incinta Muzeului Național de Istorie al României și se dorește a fi promotorul cunoașterii timbrelor, mărcilor poștale, ilustratelor, scrisorilor și altor forme de tipărituri din cadrul Poștelor. Aici sunt expuse chiar și matrițele care au stat la baza realizării celebrelor „Capete de bour”, precum și eseuri și timbre de o valoare inestimabilă.

Muzeul Palatul Voievodal „Curtea Veche” este cele mai vechi monument medieval din București. Acesta se află în Curtea Domnească numită și Curtea Veche unde găsești numeroase descoperiri arheologice descoperite de-a lungul vremii. 

Dintre acestea se remarcă următoarele descoperiri:

  • metode tehnice de construcție (secolul al XIV-lea - secolul al XIX-lea)
  • elemente din sistemul de alimentare cu apă
  • baia turcească a palatului
  • decorațiuni arhitectonice exterioare
  • picturi murale.

Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi este înființat în anul 2003 într-un ansamblu arhitectural deosebit care combină arta gotică și arta mediteraneană. Găsești aici peste 1000 de hărți, desene, gravuri, litografii și alte obiecte specifice care păstrează amprenta timpului și pun în valoare evoluția cartografică din lume în general și din România în special. 

ADVERTISING

Muzeul Național Cotroceni se află în Palatul Cotroceni și adăpostește o mulțime de colecții de artă veche din vremea când locuiau aici regele Ferdinand I și regina Maria. Camerele în care locuiau aceștia încă mai păstrează patina timpului și se mențin foarte bine pentru a putea fi vizitate și admirate. Mai mult, în acest spațiu cu o puternică încărcătură istorică se organizează o mulțime de evenimente artistice și culturale de excepție. 

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este o instituție impunătoare care adăpostește diferite colecții din perioade istorice diferite, în baza cărora s-a studiat biodiversitatea și s-a cercetat amănunțit evoluția acestora în timp și spațiu.

Muzeul de Istorie a Evreilor din România s-a numit inițial Muzeul obștilor Evreiești și adăpostește importante colecții de documente, fotografii, cărți și diferite obiecte religioase care „vorbesc„ despre viața, cultura, dezvoltarea comunității evreiești din România. Dintre evenimentele remarcabile care se marchează în acest muzeu se poate descoperi secția care cuprinde Memorialul Holocaustului unde au pierit foarte mulți evrei și nu numai.

Muzeele de artă din București

Muzeul Colecțiilor de Artă se află în Palatul de pe Calea Victoriei unde sunt adăpostite o mulțime de bunuri impresionante din perspectivă artistică. Arhitectura modernă din perioada interbelică este evidențiată prin aceste colecții de o valoare impresionantă.

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck se află în partea  de Nord a Bucureștiului, pe strada Vasile Alecsandri. A fost construit la începutul secolului al XX-lea și proiectat de către arhitectul Alexandru Clavel care a adoptat stilul germanic. Sculpturile, plachetele, colecția de numismatică și desenele celor trei sculptori Storck se află în acest spațiu alături de Colecția Muzeală a Episcopiei Armeano-Gregoriene.

ADVERTISING

Muzeul de Artă Recentă este un spațiu privat asemănător unei clădiri plutitoare deoarece parterul este placat cu geamuri și etajele sunt placate cu materiale opace. Cuprinde colecții de artă din anii 1960, expoziții temporare sau permanente care impresionează prin lucrările unor artiști celebri din acea vreme. 

Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici” este construit încă din anul 1941-1942 într-un mod armonios, în stil Tudor. Adăpostește colecții străine, adică peste 900 de exponate precum: arme medievale, opere de artă, vitralii, tapiserii, mobilier de o valoare inestimabilă.

Muzeul George Severeanu este adăpostit în casa fostului medic radiolog și a soției sale. Aici se pot vedea colecții de artă care au aparținut celor doi soți, printre care: vase grecești, statuete, sticlărie și bijuterii romane, documente medievale, monede, antichități egiptene și multe altele.

Muzeul Național de Artă Contemporană este adăpostit în aripa de sticlă a Palatului Parlamentului și prezintă peste 7000 de exponate din perioada postbelică. Aici se desfășoară activități de cercetare, mediere, punere în valoare și promovării artei prin intermediul diferitelor proiecte cultural-artistice.

Muzeul Theodor Aman este unul din cele mai vechi muzee memoriale din România și una din cele mai frumoase reședințe particulare din București. Acesta a fost construit în anul 1868 după proiectul pictorului Theodor Aman și adăpostește impresionante colecții de artă (pictură, grafică și sculptură) ale acestuia.

Muzeul Theodor Pallady se mai numește și Casa Melik și adăpostește picturi și desene ale marelui artist. Găsești aici pânze și peste 800 de desene cu peisaje, portrete, nuduri, interioare din vremea când viețuia la Paris marele artist. 

Muzeul Krikor Zambaccian se află în casa fostului mare critic și colecționar de artă și adăpostește lucrări de artă românească precum ale sculptorului Constantin Brâncuși și picturi ale unor pictori celebri precum Picasso, unice în România. 

Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici” se mai numește și Vila Minovici sau Vila cu clopoței și a fost construită în anul 1905 după planul arhitectului Cristofi Cerchez. Se remarcă aici obiectele de artă populară românească din toate zonele țării, precum: ceramică, ouă încondeiate, icoane, țesături, mobilier și alte obiecte decorative din casele țărănești, precum și un documentar despre contribuția importantă a familiei doctorului Minovici în dezvoltarea și modernizarea societății.

Muzeul Teatrului Naţional are un patrimoniu bogat încă din anul 1942, de când era director Liviu Rebreanu. Găsești aici colecții impresionante care păstrează și promovează istoria Teatrului Național, precum și bunuri de o valoare inestimabilă ale marilor actori români: picturi, sculpturi, costume, accesorii, decorații, medalii și alte obiecte personale.

Muzeele militare din București

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” este unul din principalele muzee care promovează tradițiile istorice militare ale Armatei române. Găsești aici colecții impresionante de obiecte și bunuri precum: Expoziția de Istorie Străveche, Colecția de machete, Colecția de arme, precum și o bibliotecă impresionantă cu cărți și reviste cu tematică militară. Piesele de artilerie, de infanterie, de aviație și tipurile de tehnică militară expuse în curtea muzeului sunt deosebit de interesante și sunt evidențiate cu ajutorul sculptorului Spiridon Georgescu.

Muzee memoriale din București

Muzeul Național „George Enescu” este una din cele mai frumoase clădiri din București și se află în Palatul Cantacuzino unde se organizau odată marile baluri. La seratele care se organizau aci era invitat permanent marele compozitor român George Enescu și se adunau aristocrați români și străini care se bucurau de muzica și frumusețea locului. Găsești aici o colecție impresionantă a obiectelor care aparțineau marelui compozitor, precum și masca sa mortuară sau mulajul mâinilor acestuia.

Muzee de antropologie din București

Muzeul Micul Paris se află într-o clădire istorică veche a familiei Dalles, asemănător unui studio foto care se îmbină cu pasiunea pentru artă. Camerele sunt amenajate în stiluri diferite: francez, oriental sau românesc. Astfel, se dorește să se reînvie tradițiile de la începutul secolului XX și să se scoată în evidență evoluția acestora în timp și spațiu.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” se află chiar în „Inima capitalei”, pe o suprafață impresionantă de aproximativ 14 hectare, cu peste 380 de monumente din colecțiile de patrimoniu, 60.000 de obiecte din patrimoniu cu tematică din viața satului, 250.000 de documente referitoare la viața de la sat și tradițiile românilor.  Acesta este unul din cele mai vizitate obiective din București. 

Muzeul Costumelor Populare din România reprezintă o secție a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, însă se află în sediul Palatului Parlamentului. Cele peste 250 de exponate sunt reprezentate de costume populare din diferite zone ale țării precum: Argeș Muscel, Vâlcea, Teleorman, Dâmbovița. Alături de această expoziție permanentă se pot organiza expoziții temporare ale unor artiști celebri și se organizează diferite evenimente cultural artistice.

Muzeul Național al Țăranului Român cuprinde o colecții deosebit de bogate cuprinse din peste 100.000 de obiecte interesante.

Muzeul Vârstelor - Casa Filipescu-Cesianu expune diferite obiecte care se doresc a expune cum ar fi arătat o zi din viața noastră din anii 1700 până în prezent.

Muzeul Sportului din România adăpostește exponate care evidențiază istoria sportului românesc și evoluția acestuia în timp și spațiu. Acesta este înființat în 1994, în clădirea Muzeului Național de Istorie a României  și acum funcționează în clădirea Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Muzee cu profil tehnic din București

Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” a fost înființat în anul 1909 în Parcul Carol I și găzduiește obiecte și bunuri care reprezintă dovezi ale evoluției tehnicii din România și de peste hotare.

Muzeul Feroviar București sau Muzeul CFR adăpostește exponate din timpul evoluției căilor ferate române cu tehnologii utilizate de-a lungul timpului, fotografii, acte vechi și alte obiecte.

Alte muzee din București

Muzeul Național de Geologie s-a deschis în anul 1990 și găzduiește expoziții permanente cu exemplare ale celor mai vechi roci și fosile, precum și colecții impresionante de actualitate.

Muzeul Național al Pompierilor se află în Foișorul de Foc din București, într-un turn de 42 de metri înălțime care se utiliza în trecut pentru observarea apariției incendiilor în vederea stingerii acestora. 

Muzeul Comunității Armenești prezintă istoria acestei comunități care a viețuit timp de șase secole în țara noastră, prin expunerea diferitelor colecții de artă, religie, culturale și decorative.

Muzeul Simțurilor este unul privat și foarte distractiv care dorește să promoveze utilizarea tuturor simțurilor și corelarea acestora cu știința de-a lungul timpului. 

Muzeul Kitsch-urilor din România unde sunt prezentate o serie de obiecte folosite în perioada comunistă de către comunitățile de români, rromi și nu numai. 

Muzeul Botanic - Grădina Botanică din Bucureşti „Dimitrie Brandza” găzduiește colecții de plante vii sau conservate pe o suprafață impresionantă de aproximativ 18 hectare. Găsești aici o colecție de peste 5000 de plante și 1000 de plante exotice aflate pe diferite forme de relief din România.

2. Muzee în București - ideale de vizitat în fiecare anotimp

Fie că ești în vacanță, fie că mergi într-un weekend în București sau tranzitezi capitala vei avea ocazia să te bucuri de numeroase locuri frumoase de vizitat printre care un loc important îl ocupă muzeele.

Muzee interesante din București - TOP 10

  1. Muzeul Palatul Voievodal „Curtea Veche” care este cele mai vechi monument medieval din București, aflat în Curtea Veche;
  2. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
  3. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
  4. Muzeul Național al Țăranului Român
  5. Muzeul Național Cotroceni din Palatul Cotroceni 
  6. Muzeul Național de Artă Contemporană din aripa de sticlă a Palatului Parlamentului
  7. Muzeul Costumelor Populare din România - secție a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, aflat în sediul Palatului Parlamentului
  8. Muzeul Colecțiilor de Artă aflat în Palatul de pe Calea Victoriei
  9. Muzeul Krikor Zambaccian
  10. Muzeul Simțurilor - privat și foarte distractiv.

Fiecare din aceste muzee impresionează prin expozițiile permanente pe care le găzduiesc, prin expozițiile temporare și modul de prezentare al acestora. Din păcate, interesul pentru artă s-a diminuat considerabil în ultima perioadă și unele muzee sau transformat în spații cu altă destinație. Ar fi ideal dacă s-ar menține destinația spațiilor și s-ar conserva cât mai bine patrimoniul național în vederea promovării și vizitării acestora.

Atât clădirile vechi de peste 100 de ani, cât și operele de artă sau exponatele din cadrul expozițiilor permanente sau temporare ale muzeelor te poartă în timp și spațiu pentru a te bucura de cultura, arta, tehnica și nu numai ale poporului român greu încercat de valurile vremii. 

Evoluția științei și  tehnicii este surprinsă în cadrul unui muzeu care se dorește a fi promotor al marilor descoperiri.

Obiectele tradiționale pe care le poți vedea în cadrul expoziției ți aduc aminte de vremea când mergeai la bunici cu părinții și te apropie mai mult de rădăcini sau de origini.

Atât forma obiectelor de uz gospodăresc, cât și culorile folosite sunt impresionante și rezistente, mai ales că familiile de altădată erau mult mai numeroase decât în prezent. Mai mult, cultul servirii mesei în familie este și rămâne un exemplu de bune practici și acum, când timpul pare că s-a comprimat.

3. Muzee din București - accesibile pentru turiștii români și străini

Dacă realizezi turul Bucureștiului este imposibil să nu remarci clădirile de o frumusețe rară și să nu te întrebi ce s-a petrecut în aceste spații cu ani în urmă. Dacă vrei să descoperi tainele pe care le ascund zidurile acestor clădiri deosebite intră în incită și interesează-te de programul de vizitare. Deoarece muzee în București de vizitat găsești destul de multe, este necesar să aloci cel puțin 3 zile călătoriei cu scop cultural artistic pentru a avea timp să le parcurgi.

Muzeul Municipiului București s-a dezvoltat destul de mult în ultimii 10 ani, mai puțin în perioada pandemiei. Dintre sediile cel mai frecvent vizitate se remarcă următoarele:

  • Palatul Șuțu
  • Muzeul Vârstelor
  • Muzeul George Severeanu
  • Muzeul „Nicolae Minovici”
  • Muzeul „Theodor Aman”
  • Colecția Macovei
  • Muzeul Storck
  • Observatorul astronomic

Vestea bună este că tot mai mulți tineri vizitează muzeele, ceea ce denotă faptul că interesul acordat culturii, artei, istoriei și celorlalte domenii de interes prezintă un grad ridicat de încredere și apreciere.

În final, fie că se organizează Noaptea Muzeelor, fie că îți planifici o vizită de zi, vei beneficia de asistență sau vei observa cât de interesante sunt toate aceste expoziții din muzee. Așadar, tu cum vrei să-ți petreci vacanța sau timpul liber când treci prin București cu familia sau prietenii?

Surse foto: Unsplash.com, Freepik.com, Pixabay.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇