Anul 45 î.Hr.: O mare victorie a lui Caius Julius Caesar: în bătălia de la Munda (în sudul Spaniei de astăzi), învinge forțele lui Pompei, conduse de Titus Labienus și Pompei cel Tânăr.
Aceasta a fost ultima bătălie din războiul civil al lui Cezar împotriva armatelor liderilor republicani Optimates. În urma acestei victorii și a morții lui Titus Labienus și a lui Gnaeus Pompeius, Cezar a scăpat de principalii dușmani, a putut să se întoarcă la Roma și să conducă țara ca dictator.
Anul 180: Moare împăratul roman Marcus Aurelius, lăsând tronul moștenitorului Commodus, în vârsta de numai 18 ani. Dar, deși tatăl său îl luase să-l ajute atât în treburile domniei, cât și în mai multe campanii militare, Commodus nu s-a dovedit la înălțimea misiunii sale, adoptând un stil de conducere dur și dictatorial.
Faptul a culminat cu crearea unui fel cult al personalității sale, încercând să-și asocieze imaginea cu cea a divinităților. Cât privește conducerea treburilor importante de stat, le-a lăsat mai mult pe mâna șambelanului său de palat și prefecților pretorieni.
Commodus și-a făcut dușmani în cercurile cele mai înalte ale imperiului și, până la urmă, a fost asasinat în anul 192, în baie, unde asasinul l-a ținut sub apă, până l-a înecat.
Anul 1782: A murit matematicianul elvețian de origine germană Daniel Bernoulli. Era descendentul unei celebre familii de matematicini, fizicieni și medici.
Daniel era fiul lui Johann Bernoulli (autorul unor sisteme originale de calcul) și nepotul lui Jacob Bernoulli (cel care, alături de Gauss, a pus bazele teoriei probabilității). A avut doi frați, Niklaus și Johann II, amândoi dedicați studiului fizicii și matematicii.
Dar Daniel Bernoulli a avut o relație proastă cu tatăl său. Concurând amândoi la același post la Universitatea din Paris, Johann n-a putut suporta "rușinea" de a fi comparat cu fiul său Daniel și a intrat în conflict deschis, nemaipermițându-i accesul în casa părintească.
Rareori s-a văzut o rivalitate între tată și fiu, în domeniul acelorași valori. Dacă nu mă înșel, Johann Strauss-tatăl era gelos pe succesele lui Johann Strauss-fiul pe podiumurile aceleiași curți vieneze, unde erau amândoi la fel de apreciați.
În familia Bernoulli, singura șansă de împăcare ar fi fost ca fiul să abandoneze interesul pentru matematică, de care era atras tatăl și s-o ia de la zero, în cu totul altceva, de exemplu, cu medicina.
Zis și făcut. Daniel Bernoulli s-a înscris la facultatea de medicină din Basel, absolvită cu diploma „magna cum laudae”, apoi a urmat cursuri post-universitare la Heidelberg și Strasbourg, obținând un doctorat în anatomie și unul în botanică.
Chiar după ce tatăl său a trecut în neființă, fiul i-a respectat voința. Spre sfârșitul vieții sale, fiul a predat la Universitatea din Basel trei discipline fundamentale, niciuna cu vreo interferență în fosta specialitate a tatălui, matematica: medicina, metafizica și filosofia naturii.
Cu toate acestea, Daniel Bernoulli rămâne un simbol pentru ceea ce se constituie astăzi o lege a hidraulicii, numită ecuația lui Bernoulli: „presiunea totală în lungul unei linii de curent într-un fluid fără vâscozitate incompresibil și aflat în curgere staționară este constantă”.
Pare ceva complicat, dar este neașteptat de simplu: dacă fluidul este de tipul ideal, atunci presiunea totală de-a lungul întregului său parcurs rămâne neschimbată întrucât nu are cine s-o schimbe. Pare complicat?
Anul 1804: Premieră mondială la Teatrul Curții princiare din Weimar: piesa lui Friedrich Schiller Wilhelm Tell. Directorul teatrului la acea vreme era nimeni altul decât scriitorul Johann Wolfgang von Goethe.
Anul 1819: Se naște poetul basarabean Alecu Russo, revoluționar pașoptist, scriitor, eseist, critic literar. Probabil, a devenit Russo printr-o influență franceză, căci multe din lucrările lui au fost redactate în această limbă și traduse ulterior (uneori tot de el) în română.
A fost o personalitate marcantă nu numai în Basarabia ocupată de ruși în 1812, dar și peste Prut, ba chiar și peste Carpați: a participat activ la Revoluția de la 1848 din Moldova, a luat parte și la Marea Adunare Națională românească de la Blaj din 15 mai 1848, iar apoi la adunarea de la Lugoj din 27 iunie 1848. A fost arestat la Dej și întemnițat la Cluj. A militat pentru Unirea Principatelor Române.
Uneori, chiar și titlurile celor scrise evocau emoția resimțită de artist, când gândul îl ducea la țara sa și la trecutul ei. Aș aminti câteva titluri de volume: Cântarea României (1850), Iașii și locuitorii lui în 1840, Palatul lui Duca Vodă, Decebal și Ștefan cel Mare.
A murit la Iași, în 1859, de tuberculoză, o boală de care astăzi nu se moare, ci se tratează.
Anul 1853: Moare Christian Andreas Doppler, fizician și matematician austriac, cel care a descoperit și evaluat ceea ce numim „efectul Doppler”. Astăzi, medicii de familie sau specialiștii trimit adesea persoanele cu probleme cardiace sau de circulație „să-și facă un Doppler”. Un Doppler înseamnă o investigație de laborator simplă care evidențiază modul cum curge sângele în vasele sale.
Dar nu numai în medicină. Efectul Doppler este de neprețuit în fizică, permițând de multe ori investigarea nedistructivă a modului cum funcționează un sistem, ba și în astronomie, unde viteza relativă de mișcare a astrelor nu se poate măsura cu nimic altceva decât cu efectul Doppler.
Anul 1861: Italia: statele peninsulei și Regatul celor Două Sicilii au fost unite de Victor Emmanuel al II-lea, devenit astfel regele Italiei.
Anul 1862: Moare Fromental Halévy, compozitor francez, autorul unei opere de mare răspândire în lume: Ebreea.
Anul 1866: A început să funcționeze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman într-o nouă unitate bancară, denumită “Bank of Roumania”. Ca prim președinte al Consiliului de Administrație a fost ales eruditul om de cultură Ion Ghica.
Din acest embrion, s-a născut și s-a dezvoltat ulterior Banca Națională a României de azi, BNR. Guvernator: Mugur Isărescu.
Anul 1891: Un al doilea caz „Titanic”: transatlanticul britanic SS Utopia se ciocnește în golful Gibraltar de nava de luptă blindată HMS Anson și se scufundă, provocând moartea a 562 din cei 880 de pasageri aflați la bord.
Anul 1901: Cele 71 de tablouri ale pictorului impresionist olandez Vincent van Gogh sunt expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris, la 11 ani de la moartea maestrului. Tot la 11 ani de la moarte, au început să crească vertiginos prețurile tablourilor sale.
Anul trecut, s-a vândut la o casă de licitație din Londra un autoportret al pictorului cu 1,5 milioane lire sterline. În toată viața sa, impresionistul, cu care se mândrește astăzi orice mare galerie de pictură in lume, a vândut un singur tablou, pe care i l-a cumpărat un prieten, plătind o jumătate de guinee – într-un moment când o guinee întreagă era cam echivalentă cu o liră sterlină.
Anul 1941: Moare Nicolae Titulescu, diplomat, jurist, profesor și politician român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor, membru titular al Academiei Române.
După o strălucită carieră a lui Titulescu, regele Carol al II-lea se aliniază la presiunile guvernului și – foarte probabil – la influențe pro-germane și îl îndepărtează brusc din toate funcțiile oficiale. Iar la 29 august 1936 Titulescu a fost forțat de rege să se autoexileze.
Stabilit la început în Elveția, apoi în Franța, Nicolae Titulescu a militat, chiar și din exil, pentru ideea prezervării păcii. Prin conferințe și articole de ziare, atenționa asupra pericolului unui nou război, pe care îl pregătea Germania.
A murit uitat de lume, la 17 martie 1941, la numai 59 de ani, bolnav cu un diagnostic care încă și astăzi produce controverse.
Anul 1948: A fost semnat, la Bruxelles, actul de naștere al Uniunii Europei Occidentale. Au semnat Belgia, Olanda, Luxemburg (BENELUX), plus Franța și Marea Britanie. UEO era singura organizație europeană cu componentă de apărare, înființată în perioada Războiului Rece.
Anul 1950: Premieră științifică: cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California, SUA, anunță crearea elementului 98 din tabloul lui Mendeleev, pe care îl numesc „californiu”.
Anul 1957: Catastrofă aeriană: președintele statului Filipine, Ramon Magsaysay, și alte 24 de persoane oficiale mor într-un accident de avion la Cebu, în Filipine.
Anul 1958: Satelitul artificial Vanguard 1, primul satelit alimentat cu energie solară, este lansat pe orbita Pământului de către Laboratorul de Cercetare Navală al Statelor Unite. Deși comunicațiile cu satelitul s-au pierdut în 1964, acesta rămâne totuși cel mai vechi obiect fabricat de oameni, înscris pe o orbită, în jurul Pământului.
Anul 1959: Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama și lider spiritual al Tibetului, părăsește țara, autoexilându-se în India, după o răscoală armată nereușită a populației tibetane.
Anul 1964: A murit poetul, scriitorul și publicistul Păstorel Teodoreanu (n. Alexandru Osvald Teodoreanu), cunoscut pentru epigramele sale care au făcut epocă, dar și pentru rețetele culinare, el însuși fiind un gurmand declarat.
Pentru una din epigrame, scrisă prin anul 1945, a fost reținut o vreme la serviciile române de securitate. Cu precizarea că în acel moment țara era ocupată de armata roșie, că artileria sovietică mișuna în voie pe străzi, iar infanteria duhnea a vodcă, îmi permit să redau (după memorie) poate cea mai sarcastică din epigramele sale:
„Pe cărarea din cătun,
Se ducea un rus cu-un tun,
Tunul – rus.
Și rusul... tun!”
Anul 1969: Golda Meir devine prima femeie prim-ministru al statului Israel și a patra femeie prim ministru din lume.
Golda Meir a fost una din cele 24 persoane (inclusiv două femei) care au semnat Declarația de Independență a Israelului în data de 14 mai 1948 (ziua 5 a lunii ebraice Yiar).
Mai târziu, Golda Meir avea să declare: „După ce am semnat, am plâns. Când eram elevă și învățam istoria americană, îmi imaginam că semnatarii Declarației de independență a S.U.A. sunt un fel de semizei, nu oameni în carne și oase. Acum, iată, m-am văzut acum pe mine, semnând o declarație de independență pentru țara mea”.
Dar, vai, în chiar ziua următoare, Israelul a fost atacat de o coaliție militară arabă, incluzând Egiptul, Transiordania, Siria, Irakul, Libanul și unități palestiniene. Războiul arabo-evreiesc din Palestina devenea un fel de război de independență al Israelului.
Atunci, Israelul a oprit atacul combinat arab şi a trecut la ofensive militare, prin care a înfrânt dușmanul, încheind războiul.
Cum spuneam, atunci. Să vedem acum.
SĂRBĂTORI: Irlanda: Ziua națională (Ziua Sfântului Patriciu) Sfântul Patrick este considerat ocrotitorul spiritual al irlandezilor din întreaga lume, iar ziua numelui său amintește de anul 461, când trece în cele veșnice.