Mica istorie: 9 august - În 1999, Elțîn îl numea premier pe tânărul Vladimir Vladimirovici Putin

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul  48 î.Hr.: Generalul Iulius Cezar, în fruntea Populares, l-a învins pe Pompei în bătălia de la Pharsalus, întărindu-și controlul asupra Republicii Romane și deschizând drumul trecerii de la democrație la dictatură.

Înfrânt, Pompei s-a refugiat în Egipt, unde spera să primească ajutoare, ca să revină la putere, dar unde a fost asasinat la 28 septembrie 48 î.Hr. din ordinul regelui Ptolemeu al XIII-lea Theos Philopator.

Cariera lui Pompei și înfrângerea sa sunt semnificative pentru transformarea ulterioară a Romei, de la Republică la Principat și apoi în Imperiu.

Anul 378: Armata romană este înfrântă de vizigoți în bătălia de la Adrianopol. În carnagiul declanșat de vizigoți, este ucis împăratul roman Valens și este distrusă mai bine de jumătate din armata aflată sub comanda sa. A fost prima afirmare pe câmpul de luptă a unei cavalerii bine organizate, cea a vizigoților. 

Anul 1173: În orașul italian Pisa, a început construcția unei clopotnițe din piatră, care a devenit astăzi o curiozitate turistică a Italiei: Turnul înclinat din Pisa. Înclinarea turnului nu a fost însă cauzată de constructor, ci de terenul instabil, care a cedat la presiunea exercitată de construcția din piatră.

Turnul are o înălțime de 56 de metri și o greutate de 14.453 tone. Construcția este realizată din marmură albă de Carrara și are instalate șapte clopote, cărora însă nu li s-a mai permis să sune de mult timp, existând riscul ca vibrațiile clopotelor să afecteze instabilul teren.

Datorită interesului general pentru turismul din Pisa, s-a implicat guvernul german în ultima consolidare, care a început în anul 1990. În decembrie 2001 turnul a fost declarat stabil și sigur pentru viitorii 300 de ani, iar în prezent este redeschis accesului public.

ADVERTISING

Anul 1483: S-a deschis Capela Sixtină din Roma, celebra construcție încărcată cu picturi murale executate de marele maestru al Renașterii Michelangelo. Deschiderea pentru vizitatori a fost precedată de oficierea unei liturghii.

Anul 1601: Moare Mihai Viteazul, domnul Țării Românești, ucis mișelește de către un detașament de mercenari în frunte cu ofițerul valon Iacob de Beauri, trimis de generalul Giorgio Basta.

Este interesant cum relatează uciderea lui Mihai istoricul grec Dionisie Fotino (citez din Wikpedia): „Între Basta și Mihai s-a rădicat o gelozie care a ajuns la dușmănie. Basta, după ce a pârât pe Mihai că avea înțelegeri secrete cu turcii, a hotărât ca să-l și aresteze. Deci trimițând să-l poftească la consiliu și Mihai nevoind a veni, a poruncit la câțiva nemți ca să înconjoare cortul său, și să-l prinză viu sau să-l omoare. Mihai Vodă văzându-se astfel surprins a scos sabia și a rănit pe unul din sbirii lui Basta, dar un altul străpungându-l cu sulița în pântece, l-a trântit la pământ și i-a tăiat capul. Această ucidere infamă a lui Mihai Vodă nu fu aprobată de nimene la curtea împăratului Rodolf”.

No comment!

Anul 1776: Se naște Amedeo Avogadro, fizician italian. A ajuns o personalitate notorie după ce a formulat ceea ce numim azi constanta lui Avogadro, reprezentând  numărul particulelor constituente (de obicei atomi sau molecule), conținute în cantitatea de un mol, dintr-o substanță dată.

Valoarea constantei este 602.214.076.000.000.000.000.000. Acesta este totdeauna numărul de atomi dintr-o substanță, conținut într-un mol.

Anul 1792: Francisc al II-lea este încoronat rege al Boemiei.

ADVERTISING

Anul 1803: Inventatorul american Robert Fulton a testat pe fluviul Sena din Paris o primă ambarcațiune acționată altfel decât cu pânzele, cu vâslele sau prin folosirea curentului apei, ci cu forța aburului. Vasul, cu o lungime de 20,1 m, lățime de 2,4 m și o viteză asigurată de motor între 4,8 și 6,4 km/h, s-a scufundat însă în timpul experimentului.

Evident, scufundarea nu a fost cauzată de motor, ci a fost vorba de o defecțiune din construcție a bărcii, dar a fost suficient pentru a crea o reacție negativă din partea împăratului Napoleon I, căruia Fulton îi oferea invenția sa, pentru scopuri militare.

Replica suveranului a fost scurtă: Hannibal n-ar fi trecut Alpii dacă, în loc de elefanți, s-ar fi bizuit pe un cazan cu apă fiartă.

Anul 1810: Napoleon își anexează unilateral Westfalia, trecând-o din componența Germaniei, în cea a Imperiului Francez.

Anul 1830: Louis Philippe din familia Bourbon devine rege al francezilor, în urma abdicării regelui Carol al X-lea.

Carol abdicase la 30 iulie 1830 în favoarea nepotului său, ducele de Bordeaux, și a părăsit Franța, convins că a lăsat în urmă un prieten și o situație stabilă. Dar Camera Deputaților, controlată de liberali, a refuzat să-l confirme pe ducele de Bordeaux drept Henric al V-lea votându-l pe ducele de Orléans, Ludovic-Filip drept rege al Franței.

Anul 1842: Se semnează Tratatul Webster–Ashburton, care stabilește granița dintre Statele Unite și Canada la est de Munții Stâncoși.

Anul 1896: Pionierul aviației Otto Lilienthal se prăbușește în timpul unui zbor spre Stölln am Gollenberg din Havelland. Urmare rănilor letale suferite, moare a doua zi.

ADVERTISING

Anul 1902: Edward al VII-lea și Alexandra a Danemarcei au fost încoronați la Westminster Abbey ca rege și regină ai Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Anul 1910: Nava polară Fram părăsește portul norvegian Kristiania în direcția Golfului Balenelor și astfel Roald Amundsen își începe o faimoasă expediție spre Polul Sud.

Anul 1916: Se naște Manea Mănescu, politician român. A fost unul din puținii intelectuali aflați în echipa de vârf a României, atât în timpul lui Gheorghiu Dej, cât și al lui Ceaușescu. Pe acesta din urmă l-a însoțit chiar și în celebrul elicopter decolat în decembrie 1989 de pe clădirea fostului CC al PMR. Vă mai aduceți aminte?

Anul 1941: Întâlnirea Roosevelt - Churchill din Insulele Newfoundland. A fost adoptată Carta Atlanticului. Carta stipula că cele două state nu urmăresc extinderea teritorială și proclama dreptul la autodeterminare al popoarelor care fuseseră lipsite multe secole de acest drept. Se considera că principiile Cartei vor contribui la consolidarea coaliției antihitleriste.

Anul 1942: Liderul indian Mahatma Gandhi este arestat în Bombay de forțele britanice, după ce respectivul lider ținuse un discurs fulminant, prin care cerea eliberarea Indiei de regimul colonial al Marii Britanii.

Anul 1943: Dizidentul Franz Jägerstätter este executat la Brandenburg de către autoritățile naziste ale Germaniei, prin decapitare.

Anul 1945: Orașul japonez Nagasaki este devastat, după explozia celei de a doua bombe atomice, numită Fat Man, și aruncată dintr-un B-29 Bockscar. Au murit pe loc circa 39.000 de persoane. Ca urmare a acestei acțiuni, împăratul Japoniei a hotărât să cruțe alte potențial mii de victime și a anunțat capitularea necondiționată a Japoniei. Astfel se încheia ultima rezistență din cel de Al Doilea Război Mondial.

Anul 1974: În urma scandalului Watergate, președintele Richard Nixon, care anunțase în ajun demisia sa, părăsește oficial Casa Albă.

Anul 1965: Parlamentul Malaeziei votează secesiunea Singapore-lui de această țară. Astfel, Singapore devine unicul stat din lume care și-a dobândit independența fără voia sa formală.

Anul 1969: Soția regizorului polonez Roman Polanski, actrița americană Sharon Tate, însărcinată în opt luni și jumătate, este ucisă în casa ei de membrii unui cult. Împreună cu ea, sunt uciși alți patru prieteni aflați în vizită.

Anul 1969: Moare profesorul Constantin I. Parhon, om de știință român, medic endocrinolog și neuropsihiatru, fondatorul școlii românești de endocrinologie. Înrolându-se după război în rândurile susținătorilor puterii comuniste în România, profesorul Parhon a fost recompensat de regimul lui Gheorghiu Dej, până la rangul de președinte al Prezidiumului Marii Adunări Naționale, echivalentul unui șef de stat.

Anul 1970: Zborul LANSA 502 se prăbușește după decolare de pe Aeroportul Internațional Alejandro Velasco Astete din Cusco, Peru, ucigând 99 din cele 100 de persoane aflate la bord, precum și două persoane de la sol.

Anul 1974: După demisia lui Richard Nixon din funcția de președinte al Statelor Unite (scandalul  Watergate), vicepreședintele Gerald Ford devine noul președinte.

Anul 1975: Moare Dmitri Dmitrievici Șostakovici, compozitor și pianist rus. A lăsat în urmă impresionante compoziții simfonice din care aș aminti Simfonia Leningradului, foarte apreciată de melomani din lumea întreagă și cunoscutul „vals nr. 2”, apreciat de un public larg. Tema melodică a valsului captivează chiar și un neavizat. Exemplul concret este mai jos:

Dmitri Shostakovich - The Second Waltz

Anul 1990: Anexarea Kuweitului de către Irak este declarată nulă și neavenită de către Consiliul de Securitate al ONU. Acesta solicită retragerea imediată a armatei irakiene din țară.

Anul 1991: Moare la vârsta de 103 ani cunoscuta pianistă și scriitoare Cella Delavrancea, fiica scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, profesoară a generații întregi de muzicieni, în special pianiști.

În lunga sa viață, Cella Delavrancea a avut prilejul să îl cunoască pe George Enescu care o prețuia, pe pianistul Dan Grigore, care i-a fost elev, pe Tudor Arghezi, la ale cărui reviste a colaborat, pe profesorul Nae Ionescu, pe sculptorul Ion Irimescu și multe alte nume de notorietate în cultura românească.

Anul 1993: La Bruxelles, prințul Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie depune jurământul de credință și devine regele Albert al II-lea al Belgiei. Va domni două decenii, până în iulie 2013, când va abdica din motive de sănătate. Va fi succedat de fiul său, prințul Filip al Belgiei, actualul rege.

Albert al II-lea a fost al doilea rege belgian care abdica, după ce a abdicat și tatăl său, regele Leopold al III-lea al Belgiei, în anul 1951.

Anul 1999: Președintele rus Boris Elțîn îl numește pe tânărul Vladimir Vladimirovici Putin în funcția de prim-ministru al Rusiei.

Anul 2020: Aleksandr Lukașenko câștigă al șaselea mandat de președinte al Belarusului cu un scor de 79,7%. A urmat un val de nemulțumiri privind falsificarea alegerilor, dar au fost reprimate cu brutalitate de către autoritățile bieloruse, controlate de nou-aleșii țării, instalați rapid la butoane.

MEMENTO:

  • Singapore, independența față de Malaezia (1965)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇