Frezia: floarea suavă, parfumată și colorată, ideală pentru un dar de suflet

Frezia: floarea suavă, parfumată și colorată, ideală pentru un dar de suflet

Cultivată în ghiveci sau în grădină pentru a fi admirată, frezia are numeroase beneficii. Fiind o plantă suavă și delicată, ea poate fi un dar frumos. Dacă vrei să afli detalii despre cultivare, îngrijire, înmulțire și simbolistica freziei, vei descoperi în continuare tot ce te interesează.

1. Frezia: ce trebuie să știi despre floarea suavă, parfumată și colorată

Frezia sau freesia este o plantă erbacee care face parte din familia Iridaceae din ordinul Liliales. Originea acestei plante perene este în Sudul Africii, însă s-a răspândit în Europa începând din secolul al XIX-lea. 

Botanistul Christian Friedrich Ecklon a denumit pentru prima dată această plantă în anul 1886, în cinstea medicului german Heinrich Theodor Freese. Denumirea populară a acestei plante în România este Frezie sau Fresie. E o floare de primăvară, însă în mod normal înflorește în prima parte a verii și este una din cele mai apreciate datorită culorilor și parfumului deosebit de suav și plăcut.

ADVERTISING

Aceste plante perene erbacee cresc din tuberobulbi de dimensiuni mici, cu diametrul de 1-2,5 cm, de formă alungită, sferică, ovală, cu înveliș subțire, pergamentos. Rădăcinile plantei sunt subțiri, însă pătrund adânc în sol.

Tulpina are lungime de la 10 la 40 de centimetri și frunzele se formează de-o parte și de alta, au formă alungită, precum niște mici săbii subțiri, de 10-30 cm lungime. Florile superbe sau, mai bine zis, inflorescențele care au formă de spic unilateral se formează pe o tijă florală subțire care uneori este curbată. Florile pot fi simple sau involte (bătute), cu formă de trompetă, divers colorate, în funcție de tipul freziei.

Aspectul delicat, mirosul plăcut și culorile pale te duc cu gândul la un buchet aniversar și te binedispun. Fructul freziei este sub formă de capsulă și adăpostește aproximativ 15 semințe de culoare roșiatică.

frezie-roz
Foto: Pixabay

Plantarea freziilor se poate realiza:

  • în grădină
  • în spații protejate
  • în ghiveci
  • în jardiniere.

Dacă vrei să plantezi frezii în grădină, ai la dispoziție diferite modalități; cea mai practicată este cu ajutorul tuberobulbilor. Când factorii de mediu sunt nefavorabili pentru zona în care locuiești sau vrei să plantezi frezii, ai la dispoziție varianta de înființare a culturii în spații protejate (sere sau solarii). 

ADVERTISING

Când se plantează freziile trebuie să se țină cont de temperatură și de faptul că aceste plante sunt sensibile la îngheț. Din aceste motive, freziile se pot planta la ghiveci, în spații protejate sau acoperite. Un prim avantaj al plantării la ghiveci este că poți urmări creșterea firelor și te poți bucura de înflorirea freziei.

Există 15 soiuri de frezii cunoscute, care mai de care mai delicate și mai parfumate. Cateva dintre acestea sunt: Freesia alba, Freesia corymbosa, Freesia fucata, Freesia laxa, Freesia speciosa, Freesia refracta, Freesia verrucosa, Freesia grandiflora

Culorile florilor de frezie sunt pale și variază de la o specie la alta. Cele mai răspândite sunt albe, galbene, roz, cărămiziu, portocaliu, roșu, grena, violet, purpuriu și nuanțe ale acestora.

2. Frezia: recomandări practice pentru cultivare și înmulțire 

Foto: Pixabay

Freziile sunt plante de grădină și se cultivă în curte sau în câmp deschis. Este o încântare a simțurilor când aceste plante superbe și delicate încep să înflorească. Tot ce ai de făcut e să cauți soluții pentru plantare și îngrijire eficientă și eficace.

ADVERTISING

Cum se plantează freziile 

În grădină sau în curte - În acest spațiu care trebuie să fie luminos și aerisit se are în vedere climatul și expoziția locului de plantat, având în vedere că frezia este sensibilă la temperaturi scăzute. Tuberobulbii se plantează în pământ pentru o înflorire rapidă, în comparație cu semințele care se plantează în răsadniță. Din răsadniță se transplantează răsadurile direct în pământ și se așteaptă creșterea și înflorirea acestora. Cu toate că procesul de înflorire e mai lung în cazul plantării semințelor, rata de succes este mai mare în acest caz decât la plantarea tuberobulbilor. Tuberobulbii necesită păstrarea peste iarnă în condiții optime și pot deveni infertili în caz de îngheț, în timp ce semințele sunt mult mai rezistente. Poți încerca ambele variante, pentru a observa eficiența acestora și a putea înființa viitoarele culturi dacă ai ceva experiență. Specialiștii recomandă plantarea tuberobulbilor pentru a obține florile de tăiat în timp util și semănarea semințelor pentru a obține răsaduri bune de plantat.

Ca plante de apartament - Se alege un spațiu luminos și aerisit din casă, cu temperaturi peste 15 grade Celsius în primele două luni de la plantare. Udarea se efectuează cu moderație pentru a se evita putrezirea rădăcinilor. Florile care se ofilesc vor fi îndepărtate pentru a lăsa loc altora noi să crească și să se dezvolte pe tijele florale. Această metodă e destul de greoaie din cauza ratei de succes scăzute, însă merită să încerci.

În spații protejate (sere sau solarii) - În acest caz se va avea în vedere că freziile nu se vor dezvolta în vecinătatea legumelor și fructelor din cauza etilenei emanate de acestea în timpul coacerii. 

frezii-sera
Foto: Pixabay

Frezii - îngijire

Deși iubesc lumina și căldura, freziile nu trebuie să aibă căldură în exces, fiindcă se pot ofili ușor și florile pot înceta din înflorire. Ele au nevoie de apă și se vor uda din abundență în perioadele în care temperatura este crescută. Când se taie tijele florale se va avea în vedere ca acestea să conțină cel puțin o floare înflorită. 

Ideea plantării în spații protejate nu se bazează doar pe asigurarea condițiilor optime de creștere și dezvoltare, ci și pe obținerea florilor tăiate de frezie în extrasezon. Cu alte cuvinte, dacă în grădină freziile înfloresc la sfârșitul verii, în sere acestea înfloresc la începutul verii. 

La sfârșitul perioadei de vegetație (vara) se scot tuberobulbii din pământ, se usucă la aproximativ 25 de grade Celsius și se păstrează în spații bine aerisite, cu temperatură constantă și umiditate normală.

Plantarea tuberobulbilor va fi realizată într-un sol fertil, hrănitor, foarte afânat și drenat. Se are în vedere fertilizarea solului cu materii organice, afânarea acestuia prin săpare și mărunțire, adăugarea unui strat de nisip pentru a permite apei să se scurgă ușor și să nu putrezească rădăcinile.

3. Frezia: ce simbolizează și ce semnificație are

Se știe că freziile simbolizează în primul rând inocența, apoi chibzuința și prietenia. Se pot oferi de mărțișor, de 8 Martie, la aniversarea unei căsătorii și nu numai. Parfumul discret și suav te duce cu gândul la puritate și sinceritate, în timp ce delicatețea florilor te poartă într-o lume a gingășiei sufletești. Fiecare floare are semnificația sa. Astfel, freziile pot transmite diferite mesaje, în funcție de culoarea acestora. 

Frezii - semnificație în funcție de culori: 

  • Freziile albe care sunt frecvent alese de către mirese pentru buchetul special de nuntă simbolizează puritatea, inocența, încrederea dintre parteneri;
  • Freziile galbene simbolizează bucuria, optimismul și veselia. Asemenea flori se oferă unei prietene sau unei persoane apropiate care te face să te simți foarte bine;
  • Freziile roz simbolizează feminitate, maternitate și dragoste. Acestea se pot dărui cu succes între mamă și fiică;
  • Freziile roșii simbolizează dragostea și pasiunea. Acestea pot fi dăruite cu succes persoanei iubite, mai ales că parfumul lor este deosebit de senzual;
  • freziile mov simbolizează eleganța, noblețea și reprezintă culoarea regalității. Acestea se oferă unei persoane pe care o respecți sau o admiri.
frezie
Foto: Pexels

Atât frumusețea, cât și parfumul freziilor te cuceresc iremediabil când te afli în preajma lor. Dacă vrei să le transmiți diferite mesaje persoanelor apropiate, ai oportunitatea să alegi culoarea potrivită și să le oferi în buchete simple sau mixte. Pentru a evidenția o frezie într-un buchet poți folosi și alte flori de primăvară sau vară, în funcție de momentul înfloririi. Misterul acestei flori superbe constă în faptul că parfumul ei se poate simți în condiții prielnice, în apă călduță și temperatură de peste 15 grade Celsius, fără curenți de aer și cu multă lumină. 

Astfel, cultivarea freziilor te determină să descoperi misterul și darul oferit de inflorescențele delicate și frumos mirositoare în condiții optime. 

Plantarea freziilor la sfârșitul lunii august este ideală pentru a reuși să te bucuri de alte plante cu flori superbe în sezonul următor. Astfel, atunci când plantăm freziile vom ține cont de temperatură, să fie peste 15 grade, de lumină, să fie din abundență și de umiditate, să fie moderat udată.

Când se plantează bulbii de frezii se pregătește pământul fertil cu perlit și nisip, pentru a ajuta noile plante să crească și pentru a se drena apa în exces. Dacă se plantează în grădină, trebuie ales un loc însorit, ferit de curenți de aer. 

Freziile la ghiveci cu îngrijire specială necesită să le amplasezi în spațiile călduțe, la lumină și ferite de curent. 

Pentru plantarea bulbilor de frezii în sere nu se recomandă ca aceștia să fie puși în apropierea legumelor sau fructelor.

4. Flori de frezii în buchet: ideale pentru un cadou de suflet

frezii-buchet-1
Foto: Pixabay

Dacă știi ce simbolizează frezia, vei putea alege florile pentru buchetul perfect.

Ce simbolizează freziile? Aceste flori superbe inspiră gingășie, puritate, feminitate, dragoste, toate învelite într-un parfum misterios care apare doar atunci când frezia se află într-un mediu cald și cu lumină suficientă. 

Cultivarea freziilor în solarii te ajută să dăruiești buchete superbe încă din primăvară, de la Ziua Femeii până în toamnă, la începutul anului școlar, astfel că le poți folosi și pentru buchetele de mirese.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇