Drumul până în Grecia rămâne o aventură. O singură vamă e deschisă pentru turiști și nimeni nu știe când se aglomerează

Drumul până în Grecia rămâne o aventură. O singură vamă e deschisă pentru turiști și nimeni nu știe când se aglomerează
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Românii care se pregătesc să plece în vacanță în Grecia cu mașina n-au deocamdată nicio modalitate de a afla cât timp vor pierde pe drum.

Motivul: nimeni n-ar putea spune cât de aglomerate vor fi vămile prin care se intră din Bulgaria în Republica Elena. Unii turiști au noroc și trec în numai câteva zeci de minute. Alții, însă, pierd ore blocați în coloanele de mașini întinse pe kilometri întregi.

Ca să ajungă în Grecia pe șosea, românii trec mai întâi prin Bulgaria. Iar la vămile bulgarilor cu grecii e aglomerat, din mai multe motive. Printre ele, faptul că nu numai români încearcă să treacă în Grecia, ci și turiști din Bulgaria și din alte state din zonă.

ADVERTISING

Iar grecii nu îi lasă pe toți turiștii în țară, chiar cu una, cu două. Pe unii, aleși aleatoriu, îi testează pentru Covid 19. Or, această testare, dublată de verificarea documentelor de călătorie, durează destul de mult.

Așa că pe șoselele care tranzitează vămile bulgare s-au format zilele trecute cozi de mașini care măsurau chiar și 10 kilometri.

Oficial, turiștii au acces din Bulgaria în Grecia printr-o singură vamă: cea de la Kulata-Promachonas. Bulgarii au comunicat că o altă vamă cu Grecia, numită Nymfeia – Makaza, ar fi folosită doar pentru tranzitul de strictă necesitate.

De aceea, în toate comunicările sale oficiale, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se referă doar la situația din vama Kulata-Promachonas.

ADVERTISING

În realitate, însă, potrivit surselor SpotMedia.ro, bulgarii i-au mai lăsat pe turiștii români să treacă în Grecia și pe la Nymfeia – Makaza. Așa că unii, știind că riscă să stea la coadă la vama Kulata, s-au dus direct la vama Makaza și au trecut pe acolo.

Alții au avut ghinion și au găsit vama Makaza închisă, așa că au fost nevoiți să conducă apoi până la Kulata-Promachonas și să aștepte acolo.

MAE emite precizări cu privire la traficul rutier de la Kulata-Promachonas. Dar aceste precizări se referă la situația din vamă la o anumită oră și nu-i ajută prea mult pe turiști să afle cât de aglomerată va fi trecerea când vor ajunge ei cu mașina acolo.

ADVERTISING

Așa că, pentru a se informa mai ușor, turiștii și-au creat grupuri de Facebook, în care postează informații din vămile de intrare în Grecia.

Un turist scrie, spre exemplu, că pe 3 iulie - deși a călătorit în prima parte a zilei – n-a stat în vama Kulata mai mult de 15 minute. Se făceau teste pentru Covid 19, dar nu erau testați toți turiștii, așa că nu dura atât de mult.

O altă utilizatoare scria că a ajuns la Vama Kulata luni dimineață, cu puțin înainte de ora 5:00. Și a reușit să treacă de vamă abia pe la 9:00.

Pentru turiștii care călătoresc cu mașinile personale e mai greu în vamă. Pentru autocare e mai simplu, pentru că au o bandă care le este dedicată.

Rămâne de văzut cum vor sta lucrurile în perioada imediat următoare. În teorie, traficul de la Kulata - Promachonas s-ar mai putea fluidiza, deoarece turiștii sârbi - care intrau tot prin această vamă - nu mai au voie în Grecia în următoarele săptămani, potrivit informațiilor din presa elenă, confirmate de MAE. Motivul: testarea de la graniță a scos la iveală un număr îngrijorător de mare de sârbi cu Covid 19.

Prin comparație, până la acest moment, din toate testele făcute, niciun turist român plecat în Grecia pe șosea n-a fost depistat cu Covid 19. O singură femeie din țara noastră avea boala, dar aceasta a ajuns în Creta pe 1 iulie cu avionul.

Una peste alta, chiar și fără sârbi, luni la orele prânzului, tot mai erau cozi de mașini la Vama Kulata. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, la punctul de trecere a frontierei, ”coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde (...) pe o lungime de sub 3 kilometri, timpul de așteptare fiind de aproximativ 1 oră și 30 de minute.

Accesul autoturismelor se realizează pe patru benzi, fiind operaționale și trei puncte de testare pentru infecția cu COVID-19. Durata procedurilor efective de verificare a documentelor și efectuarea testării este de aproximativ 3-4 minute”.

Cum Vama Makaza nu este deschisă oficial pentru turiști, autoritățile române încearcă, în continuare, să-i convingă pe greci să scurteze timpul de acces pe la Kulata -Promachonas.

Invitat în platoul TVR 1, luni seară, secretarul de stat Răzvan Pârjol din cadrul Ministerului Economiei a precizat că a avut în cursul zilei o serie de discuții cu ambasadorul Greciei în România. Și că acesta a promis că va face demersuri pentru suplimentarea capacității de testare din vama Kulata-Promachonas.

Cât vor conta aceste demersuri și cât vor mai avea de așteptat în zilele următoare românii pentru a intra în Grecia rămâne să aflăm.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇