Doi oameni au murit în ultimele 24 de ore pe traseele montane, iar salvamontiştii atrag atenţia turiştilor să nu mai urce pe munte îmbrăcaţi sau încălţaţi necorespunzător.
În total, în ultimele 24 de ore, au fost salvate nouă persoane, una dintre acestea fiind preluată de un echipaj medical pentru a fi transportată la spital.
De asemenea, salvamontiștii au predat două cadavre echipelor de la IML.
Salvatorii montani afirmă că, odată cu venirea verii, se confruntă cu tot mai multe situaţii în care persoane "fără cultură montană adecvată" se expun "unor situaţii periculoase". Este vorba despre aşa-numiţii "pantofari", care urcă pe munte chiar şi în şlapi sau pantofi cu toc.
Luni, salvamontiştii din Braşov au intervenit pentru recuperarea unui turist care s-a accidentat, din cauza încălţărilor nepotrivite. Era a doua intervenţie de acest fel în trei zile, doar în zona Braşov.
"Deoarece ne aflăm în perioada concediilor, ne confruntăm cu un număr tot mai mare de turişti, majoritatea fără cultură montană adecvată, motiv pentru care se expun unor situaţii periculoase.
Este şi cazul persoanei de astăzi, care s-a accidentat într-o drumeţie pe traseul Drumul Serpentinelor de pe Tâmpa şi care, în urma unei căderi, a suferit un traumatism de membru inferior în zona gleznei”, informează salvamontiştii din Poiana Braşov.
"Reamintim turiştilor necesitatea purtării unui echipament adecvat, chiar şi pentru o drumeţie/plimbare scurtă. Acesta trebuie să plece de la încălţări care să le ofere aderenţa şi stabilitate în condiţii specifice.
Chiar dacă o plimbare pe muntele Tâmpa poate părea lipsită de orice pericole, posibilitatea accidentării este mare, deoarece traseele care îl traversează sunt preponderent stâncoase şi tocite, cu aderenţa scăzută, iar în lateralele potecii sunt zone foarte abrupte, unde o cădere implică rostogolire şi este foarte greu de oprit”, le transmit turiştilor salvatorii montani.