Cozonac: Desert delicios în zilele de sărbătoare și la aniversări pentru întreaga familie

Cozonac: Desert delicios în zilele de sărbătoare și la aniversări pentru întreaga familie

Acest desert internațional își are originile încă din Antichitate, când oamenii pregăteau și consumau pâinea îndulcită cu miere. În timp, când romanii au îmbunătățit rețeta cozonacului cu diferite ingrediente (ouă, unt, nuci, alune, fructe uscate), acesta se oferea și drept ofrandă zeilor.

Există sute de rețete ale acestui desert delicios și fiecare popor își asumă propriile variante. În Italia se numește Panettone, în Ungaria – Baigli, în Germania – Stollen, în Franța – Brioșă. Rezultatele sunt uimitoare de fiecare dată, dacă se respectă rețetele și recomandările.

1. Cozonac: un desert deosebit pentru ocazii festive și nu numai

În România acest desert este deosebit de apreciat, mai ales că în fiecare regiune există rețete care se transmit din generație în generație în fiecare familie. În continuare vei descoperi rețete de cozonac cu diferite arome și umpluturi, care satisfac toate gusturile culinare.

Printre cele mai populare se numără rețetele de cozonac tradițional și moldovenesc, ușor de pus în practică.

1.1. Rețetă de cozonac tradițional: ingrediente și mod de preparare

De ce se numește tradițional acest cozonac?

Familia tradițională pregătește, de fiecare dată, de Crăciun și de Paște cozonacul a cărui rețetă se transmite din generație în generație. Umplutura bogată include cacao, rahat, stafide și nuci. Astfel, Masa de Paște este completă cu acest produs tradițional, alături de ouăle înroșite, pască și alte bunătăți. Cu cei doi cozonaci împletiți vei reuși să satisfaci cele mai exigente gusturi.

ADVERTISING

Care sunt ingredientele necesare pentru aluat?

  • 1 kg făină tip 000
  • 6 gălbenușuri de ouă
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 250 g zahăr
  • 600 ml lapte dulce
  • 100 g unt
  • 100 ml ulei
  • esență de vanilie
  • coajă rasă sau esență de lămâie
  • puțină sare

Ingredientele pentru umplutură

  • 3 linguri cacao
  • 300 g rahat tăiat mărunt
  • 300 g nucă măcinată
  • 100 g stafide înmuiate în rom sau esență de rom
  • esență de rom
  • 4 linguri de zahăr
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat

Cu ce ungi cozonacul

  • 2 gălbenușuri sau un ou bătut
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 lingurițe semințe de mac

Cum se pregătește aluatul

  • Toate ingredientele sunt ținute la temperatura camerei.
  • Făina se cerne pentru a fi aerată.
  • Se adaugă gălbenușurile, laptele cald cu zahărul dizolvat și esențele.
  • Se pune maiaua din drojdie.
  • Se adaugă untul topit și uleiul.
  • Se amestecă bine și se frământă până se dezlipește de pe mâini aluatul.
  • Se pune aluatul la dospit până își dublează volumul (aproximativ 1,5 - 2 ore).
aluat
Foto: Unsplash

Cum se pregătesc ingredientele pentru umplutură și tăvile:

  • Se presară nuca măcinată peste cacao, zahăr și rom și se amestecă.
  • Se pot folosi albușuri pentru a obține consistența dorită a cremei de umplutură.
  • Rahatul se taie mărunt cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire dat prin făină.
  • Stafidele se înmoaie în rom/ esență de rom.
  • Tăvile ținute la cald se tapetează cu hârtie de copt.

Cum se umple și se dospește cozonacul

  • Se se împarte aluatul în 4 părți egale.
  • Se întinde fiecare parte pentru a o umple și a împleti câte două rulouri.
  • Se unge cu umplutura și se adaugă stafide și rahat.
  • Se rulează pentru a împidica umplutura să iasă.
  • Se împletesc două rulouri și se așează în tava tapetată.
  • Se procedează la fel cu al doilea cozonac.
  • Se dau tăvile la crescut pentru încă 1-1,5 ore, până dospește aluatul și ajunge la marginea tăvii.
  • Se ung cozonacii cu ou și se presară zahăr și mac.
ADVERTISING

Cum se coace cozonacul

  • Se încălzește cuptorul.
  • Se introduc tăvile în cuptorul încălzit.
  • Se dă la temperatură mică (100 de grade) în primele 15 minute.
  • Se mărește temperatura la 150 de grade și se mai lasă circa 30 de minute.

Mirosul din timpul coacerii este inconfundabil și mult așteptat de sărbători de către toată familia.

1.2. Rețetă de cozonac moldovenesc: ingrediente necesare și mod de preparare

Foto: Freepik

Această rețetă datează încă din secolul al XIX-lea, mai exact din anul 1871, dar a fost adaptată pe parcurs. De regulă, acest preparat tradițional se realizează cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, de Paște, dar și la alte evenimente importante. Datorită hărniciei gospodinelor moldovence, rețeta de cozonac moldovenesc, foarte gustoasă și practică, s-a răspândit în toată țara. 

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 1-1,2 Kg făină de tip 000
  • 500 ml lapte dulce
  • 250 g zahăr
  • 100 g unt
  • 100 ml ulei
  • 4 ouă și un ou pentru uns
  • 50 g drojdie proaspătă
  • esență de vanilie
  • esență de rom
  • coajă sau esență de lămâie
  • puțină sare

Modul de preparare:

  • Se încălzește puțin laptele.
  • Se pune drojdia cu o lingură de zahăr, una de făină și puțin lapte la dospit până își dublează volumul.
  • Se adaugă zahărul în laptele cald și se amestecă până se dizolvă complet.
  • Făina ținută la cald se cerne într-un lighean mare.
  • Se adaugă, pe rând, toate ingredientele: laptele, 4 gălbenușuri, esențele, maiaua din drojdie, untul topit și răcit, uleiul.
  • Se amestecă bine până se dezlipește de pe mâini aluatul.
  • Se acoperă ligheanul cu un prosop și se dă la crescut, la cald, până își dublează volumul (o oră - o oră și jumătate).
ADVERTISING

Ingrediente necesare pentru umplutură:

  • 500 g nuci
  • 100 g zahăr
  • 75 g cacao
  • 4 albușuri
  • un praf de sare
  • o esență de rom

Modul de preparare a umpluturii cu nucă:

  • Se macină nucile.
  • Se bat până la spumă albușurile cu zahărul.
  • Se amestecă în albușuri toate ingredientele pentru umplutură până când amestecul devine omogen.

Umplerea aluatului se face astfel:

  • Se împarte în două părți egale aluatul dospit.
  • Se întinde cu mâna aluatul pe masa de lucru.
  • Se adaugă umplutura și se rulează.
  • Se poate împleti, dacă se împarte fiecare bucată în două.
  • Se așează rulourile în fiecare tavă tapetată cu hârtie de copt.
  • Se lasă la dospit din nou, pentru aproximativ o oră.

Cum se pun la copt cozonacii:

  • Înainte de a introduce cozonacii în cuptorul preîncălzit se ung cu ou bătut, cu ajutorul unei pensule, și se presară zahăr vanilat.
  • Se coc la foc mediu pentru 45-60 de minute. Se efectuează testul cu scobitoarea pentru a verifica dacă sunt copți.
  • Se scot din cuptor și, după 15 minute, se scot din tăvi.
  • Se acoperă cu un prosop pentru a-și menține frăgezimea.

Sfaturi și recomandări practice și utile pentru un rezultat delicios și pufos:

  • Toate ingredientele se pregătesc dinainte și se lasă la temperatura camerei.
  • Făina se cerne chiar de două ori pentru a fi aerată.
  • Tăvile și vasul pentru aluat se țin la cald înaintea folosirii.
  • Frământarea eficientă determină formarea unor bule de aer în aluat.
  • Tăierea cozonacului este eficace atunci când acesta se răcește. 

2. Rețetă de cozonac pufos și gustos: cum se prepară cozonacul cu nucă

Rețeta de cozonac cu nucă este foarte populară și o poți pregăti ori de câte ori ai poftă de ceva bun și sănătos. Dacă respecți pașii, cozonacul va ieși foarte pufos și va fi un desert preferat de toți membrii familiei. 

cuptor
Foto: Pexels

Ingredientele necesare pentru un aluat ideal:

  • 1 kg făină de tip 000
  • 300 g zahăr
  • 50 g drojdie proaspătă sau 15 g drojdie uscată
  • 5 ouă (gălbenușurile)
  • 200 g unt cu 80% grăsime
  • 50 ml ulei
  • 500 ml lapte dulce
  • esență (rom, vanilie, lămâie)

Ingredientele pentru umplutură:

  • 75 g cacao 
  • 300 g zahăr
  • 5 albușuri de la cele 5 ouă
  • 300 g nuci măcinate
  • 100 g stafide
  • o esență de rom
  • un praf de scorțișoară
faina-oua
Foto: Freepik

Modul de preparare:

  1. Se încălzește laptele și se dizolvă zahărul.
  2. Se topește untul și se lasă la răcit.
  3. Se cerne făina într-un lighean.
  4. Se adaugă pe rând ingredientele.
  5. Se adaugă untul și uleiul.
  6. Se amestecă bine și se frământă energic.
  7. Se bate aluatul de masă de circa 100 de ori pentru aerare.
  8. Aluatul ideal are la suprafață niște bule de aer sau bășici.
  9. Se pune aluatul în lighean, la dospit, până își dublează volumul.
  10. Se pregătește umplutura din ingredientele menționate.
  11. Se împarte aluatul în patru părți pentru cei doi cozonaci împletiți.
  12. Se umple fiecare parte cu amestecul omogen și se rulează lejer.
  13. Se împletesc câte două rulouri și se strâng la capete.
  14. Se așează în tava tapetată fiecare împletitură și se dau la dospit timp de o oră.
  15. Se introduc în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute, la foc mediu.
  16. Se face testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă sunt copți.
  17. Se lasă puțin în tavă și se scot pe un suport din lemn.
  18. Se acoperă cu un ștergar pentru a-și păstra frăgezimea.
  19. Se taie după ce se răcesc.
  20. Rezultatul este delicios și pufos.

3. Rețeta de cozonac fără frământare: simplu și gustos

Aceasta rețetă de cozonac fără frământare este una dintre cele mai simple, încât poate fi încercată și de către cei începători în ale gătitului. 

Este o rețetă de cozonac de casă ideală pentru cei care vor să evite frământarea aluatului și să obțină rezultate excelente de fiecare dată. Cu alte cuvinte, e imposibil să dai greș cu această rețetă de cozonac cu nucă. 

Foto: Pexels

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 1-1,2 Kg făină de tip 000
  • 5 ouă (gălbenușuri) și un ou întreg (pentru uns)
  • 500 ml lapte dulce
  • 350 g zahăr
  • 15 g drojdie uscată
  • 200 g unt
  • 50 ml ulei
  • esență de vanilie
  • coajă rasă de portocală și lămâie

Ingredientele pentru umplutură de cozonac:

  • 5 albușuri
  • 150 g zahăr
  • 75 g cacao
  • 300 g nucă măcinată
  • 100 g stafide
  • esență de rom
  • 200 g rahat

Modul de preparare a aluatului:

  • În făina cernută se adaugă pe rând ingredientele.
  • Untul și uleiul se adaugă ultima dată pentru a evita lipirea de mână.
  • Se obține un aluat elastic fără pic de frământare. 
  • Se acoperă ligheanul cu un prosop și se dă la dospit o oră - o oră și jumătate. 
  • Se acoperă aluatul cu o folie de plastic și se dă ligheanul la rece pentru minim 12 ore.
  • Poți ține aluatul la rece până la 24 de ore.
  • Surprinzător, aluatul își menține volumul și elasticitate la temperatură scăzută.
  • Aluatul rece se modelează chiar foarte ușor.

Modul de preparare a umpluturii:

  • În timp ce dospește aluatul se păstrează albușurile la congelator (într-un borcan din sticlă), deoarece sunt foarte perisabile.
  • Se scot albușurile cu o oră înainte de pregătirea umpluturii.
  • Se amestecă zahărul cu cacaoa și nucile măcinate.
  • Se adaugă albușurile și se amestecă până se obține o cremă consistentă.

Cum se pregătesc cozonacii:

  • Se pregătesc tăvile și se tapetează cu hârtie de copt.
  • Se aduce aluatul pe masa de lucru și se împarte în patru părți egale.
  • Se întinde fiecare parte de aluat și se adaugă umplutura. 
  • Se pot adăuga stafide înmuiate în rom și bucățele de rahat.
  • Se rulează fiecare foaie cu umplutură.
  • Se împletesc două câte două rulouri. 
  • Se pun în tăvi rulourile împletite.
  • Se dospesc circa 1,5 ore până aluatul ajunge la marginea superioară a tăvii.
  • Se ung cozonacii cu ou bătut și se presară zahăr și mac sau susan.
  • Se dau la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 50-60 de minute (la 120 de grade este ideal).
  • Se face testul cu scobitoarea pentru a verifica dacă este copt aluatul.

Pentru aceasta rețetă de cozonac simplă, rezultatele sunt excelente, la fel ca la o rețetă de cozonac tradițională, deși aluatul e făcut fără frământare. În funcție de preferințe, se poate realiza și o rețetă de cozonac cu mac foarte bună și ușoară.

4. Rețetă de cozonac cu mac și rahat: delicios și simplu de preparat

Foto: Freepik

Această rețetă este ușor de pregătit și este foarte apreciată de iubitorii de cozonac. Din numeroasele rețete de cozonac de casă, aceasta se distinge datorită modului simplu de preparare. 

Ingredientele necesare pentru aluat:

  • 1 kg făină de tip 000
  • 300 g zahăr
  • 200 g lapte bătut
  • 200 ml lapte dulce
  • 3 ouă
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 200 ml ulei
  • mirodenii (rom, vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie)
  • puțină sare

Umplutura pentru rețeta de cozonac de casă:

  • 4 linguri de zahăr
  • 200 ml de lapte dulce
  • 250 g mac
  • 250 g rahat

Cum se pregătește aluatul:

  • Se cerne făina într-un castron mare.
  • Se amestecă zahărul cu laptele cald. 
  • Se adaugă, pe rând, toate ingredientele peste făină și se amestecă bine.
  • La final se adaugă uleiul și se amestecă bine până se dezlipește de mâini.
  • Se pune aluatul la dospit până își dublează volumul.

Care este rețeta de umplutură cu mac pentru cozonac:

  • Macul împreună cu câteva linguri de zahăr se macină într-o râșniță. 
  • Restul de zahăr se fierbe împreună cu laptele. 
  • Apoi se adaugă și macul măcinat și se fierbe la foc mic până se obține o pastă.

Cum pregătești cozonacii - pașii finali: 

  • Se împarte aluatul în două părți egale.
  • Se întinde cu mâna fiecare foaie și se adaugă umplutura cu mac din centru către margini.
  • Se adaugă rahat și se rulează.
  • Se pun rulourile în tăvile tapetate.
  • Se dospesc cozonacii și în tăvi, pentru circa o oră. 
  • Se introduc tăvile în cuptorul preîncălzit.
  • Se coc la foc mediu pentru aproximativ 50 de minute.
  • Se testează cu scobitoarea dacă este copt cozonacul.

Poți încerca aceste rețete simple și practice și vei obține rezultate excelente de fiecare dată. Fie că îți dorești să pregătești un cozonac cu nucă, cu rahat, cu mac, o rețetă tradițională de casă sau una italiană de panettone, toate sunt pline de savoare și merită cu adevărat efortul de a le pregăti.  

panettone
Foto: Unsplash

Prin urmare, trebuie să știi măcar o rețetă de cozonac și să respecți sfaturile și recomandările practice și utile, pentru a obține rezultate uimitoare. Cu siguranță, cei dragi îți vor mulțumi pentru efortul depus și vor iubi acest desert tradițional. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇