City break cu buget mic: Ce poți face gratuit la Atena (Galerie foto)

City break cu buget mic: Ce poți face gratuit la Atena (Galerie foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

E un lucru bun să-ți faci un plan și să te ții de el, chiar și atunci când vine vorba despre banii cheltuiți în vacanță sau un city break. În acest fel, poți vedea mai multe locuri, poți să-ți bucuri ochii și inima și să nu-ți golești buzunarul.

Și chiar dacă socotelile din târg nu se vor potrivi mereu cu cele de acasă, tot merită să încerci. Apoi, chiar și la Atena, la fel ca în multe alte mari orașe turistice, există lucruri de făcut cu bani puțini sau chiar gratuit.

  • 6 martie (în memoria Melinei Mercouri)
  • 18 aprilie (Ziua Internațională a Monumentelor)
  • 18 mai (Ziua Internațională a Muzeelor)
  • Ultimul weekend din septembrie (European Heritage Days)
  • 28 octombrie (Ohi Day)

Acestea fiind spuse, iată câteva idei de petrecere a timpului la Atena fără a băga mâna în buzunar.

Schimbarea gărzilor

Credeai că doar la Londra poți vedea cele mai serioase gărzi? Te-ai înșelat. În Piata Syntagma, în fața clădirii Parlamentului, vei avea parte de același spectacol. Acestea asigură, 24 de ore din 24, paza a ceea ce este cunoscut drept Mormântul Soldatului Necunoscut.

Poți să îți faci poze în toate felurile, poți să încerci să-i gâdili, nu vor reacționa în niciun fel.

ADVERTISING

Hoinărește prin Plaka

La baza faimoasei coline ateniene Acropole e Plaka, un sătuc în mijlocul orașului. Zona exclusiv pietonală îți oferă ocazia să vezi stilul de viață specific grecesc în cea mai haotică formă a sa.

La tot pasul ai restaurante, buticuri și muzee, în care poți să intri sau nu. Depinde doar de tine cât vrei să cheltuiești sau să economisești.

Mergi la Stadionul Panathenaic

Gazdă a primelor Jocuri Olimpice moderne din 1896, Stadionul Panathenaic a fost construit în secolul IV î.e.n., iar trecerea timpului a fost blândă cu el.

Dacă vrei să admiri stadionul și pista de atletism în toată splendoarea, fă-o noaptea, atunci când luminile sunt aprinse, de pe dealul Arditos, în acordurile de jazz ce răzbat de pe la vreunul din cluburile din apropiere.

A nu se confunda cu stadionul olimpic care a găzduit Jocurile Olimpice din 2004! Dacă ceri indicații localnicilor, întreabă de stadionul vechi!

ADVERTISING

Muzeul si Centrul de Studiu al teatrului Grecesc

Grecii au inventat drama, așa că mergi în locul care a văzut cum se naște totul. Teatrul își are originile într-un festival dedicat zeului vinului. Informații despre istoria acestuia, precum și manuscrise vechi, dar și măști purtate în reprezentațiile dramatice contemporane îți stau la dispoziție în cadrul muzeului cu intrare liberă.

Chiar și vestiare identice celor din vechime pot fi vizitate în galeriile unduitoare ale acestui muzeu.

Mergi la plajă chiar în Atena

După atâta plimbare, e momentul și pentru relaxare. Apoi, n-ai cum să ajungi la Atena și să nu mergi la plajă.

Deși orașul are destul plaje, cea mai apropiată de centrul orașului și cea mai lăudată este plaja Alimos.

Muzeul instrumentelor muzicale populare

Acum, că te-ai odihnit, poți începe iar periplul de a cunoaște orașul și cultura grecească. Un popas binevenit ar fi la Muzeul instrumentelor muzicale populare, unde vei putea admira 1.200 de instrumente de tot soiul, datând, unele dintre ele, chiar și din 1750.

ADVERTISING

Vei putea admira tobe, bouzouki, tamburine, cimpoaie, fluiere și multe altele, unele dintre ele imposibil de pronunțat. Dacă nu ai idee cum sună un bouzouki, poți descoperi acolo, deoarece fiecare instrument expus este însoțit de un dispozitiv care emite sunete specifice acelui instrument.

În cadrul muzeului dispus pe trei etaje se țin și concerte susținute de muzicieni care folosesc instrumentele expuse.

Piața de vechituri Monastiraki

La fel că Plaka, Monastiraki este o zona comercială de care te poți bucura din plin chiar dacă nu vrei să cheltuiești. Străzile șerpuitoare te provoacă să le urmezi calea și e un vacarm care hipnotizează, mai cu seamă duminica, atunci când îi vei găsi aici pe toți, de la cerșetori, la preoți.

Vei găsi aici de la haine până la monede, timbre, mobilă sau cărți vechi, obiecte decorative și tot ce-ți poate trece prin cap. Târgul de vechituri e un spectacol în sine.

Grădina Botanică Diomidis

Rezervă-ți timp și pentru Grădina Botanică Diomidis, situată la mică distanță de centrul Atenei. Cea mai mare grădină din Grecia și din estul Mediteranei se întinde pe o suprafață de 1.860 de metri pătrați, unde sunt găzduite 3.500 de plante din întreaga lume, după cum scrie 10best.com.

Intrarea e gratuită, dar ține cont că nu poți intra cu animale de companie și cu nimic care are are roți.

Nu rata nici Muzeul Războiului, mai ales dacă ești pasionat de arme, portul Pireu, cel mai mare din Europa, cu o atmosferă pe care cu greu o vei putea uita, dealurile Atenei (nu rata Dealul Marte și muntele Lycabettus, cel mai înalt vârf atenian, care seamănă cu un sân), dar și parcul Antonis Tritsis, cunoscut și sub denumirea de Parcul Reginei (Amalia), unul dintre cele mai mari din Atena.

Conceput în 1836, cu lacuri și canale artificiale, acesta are multe relicve ale acelei perioade, o grădină zoologică și nenumărate colțuri romantice. Poți merge cu copiii, pentru că sunt o grămadă de locuri de joacă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇