Cele mai întâlnite obiceiuri și tradiții de nuntă

Cele mai întâlnite obiceiuri și tradiții de nuntă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La români, nunțile încep dimineața devreme și se termină, de cele mai multe ori, a doua zi, în zori. Întreaga poveste începe cu un plan bine pus la punct, unul care se desfășoară pe o perioadă destul de îndelungată. De obicei, mirii aleg să-și organizeze nunta cu cel puțin 6 luni înainte. Caută cea mai potrivită locație, verifică disponibilitatea formației și aleg unul dintre cele mai potrivite texte pentru invitații de nuntă.

Ziua cea mare se desfășoară conform unui program bine stabilit, unul în care se strecoară mai multe sau mai puține obiceiuri și tradiții de nuntă. Dacă unii miri aleg să respecte întocmai datina și obiceiurile specifice regiunii din care fac parte, alții preferă să bifeze doar câteva dintre acestea, cu scopul de a condimenta puțin ziua. Indiferent care este tabăra din care faci parte, ți-ar prinde bine să știi care sunt cele mai întâlnite tradiții și obiceiuri la nunțile de la noi.

ADVERTISING

Gătitul miresei

Gătitul miresei are loc în dimineața nunții, la casa părintească. Mireasa este ajutată de către mamă, nașă și prietene (domnișoarele de onoare) să se aranjeze pentru cununia religioasă. Un rol deosebit de important îl are nașa, cea care îi va așeza voalul pe cap, marcând astfel trecerea către noua etapă din viața tinerei – cea de soție.

Bărbieritul mirelui

Și mirele se pregătește, sub atenta supraveghere a nașului. Deși acest obicei se realizează mai mult simbolic, majoritatea cuplurilor aleg să-l pună pe listă în ziua cea mare, fiind deliciul fotografiilor din albumul de nuntă.

Turta miresei

Pe lista cu tradiții și obiceiuri de nuntă, multe cupluri aleg să treacă și turta miresei. După ce mirele își întâlnește mireasa, alaiul pornește o horă mare. Imediat după, nașa rupte turta deasupra miresei. Conform datinei, acest obicei prevestește bogăția și fericirea cuplului.

ADVERTISING

Aruncarea orezului

La ieșire din biserică, după cununia religioasă, dar și la ieșirea din primărie, la cununia civilă, invitații obișnuiesc să arunce cu orez deasupra mirilor. Acest obicei are legătură tot cu prosperitatea. Se crede că orezul le va aduce bucurie, noroc, dar și o familie numeroasă.

Valsul mirilor

Dacă până acum credeai că primul dans nu este neapărat un obicei străvechi, te anunțăm că în vremurile de mult apuse, nunta nu putea să înceapă fără valsul mirilor. Se păstrează și acum acest obicei. Invitații știu că doar odată ce valsul s-a încheiat, se pot destinde pe ringul de dans.

Aruncatul buchetului

Aruncatul buchetului este un obicei cunoscut în aproape toate colțurile lumii. La petrecerea de nuntă, mireasa invită toate domnișoarele pe ringul de dans, se întoarce cu spatele și aruncă buchetul către ele. Conform tradiției noastre, cine prinde buchetul se va mărita curând.

ADVERTISING

Voalul miresei

Tot la petrecerea de nuntă, seara, la restaurant, nașa desprinde voalul din părul miresei și îl înlocuiește cu o basma albă. Acest obicei semnifică trecerea către o nouă etapa, cea în care tânăra domnișoară devine o femeie măritată, gospodină și viitoare mamă. Voalul se pune pe capul unei prietene sau chiar pe capul celei care a reușit să prindă buchetul.

Tăierea tortului

Seara se taie și tortul miresei. Este un moment așteptat de către toți invitații, dar puțini știu care este simbolistica acestuia. Potrivit tradiției, tăierea tortului este prima sarcină pe care cei doi o îndeplinesc în calitate de cuplu căsătorit.

Așadar, acestea sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de nuntă, însă lista poate fi mai lungă, în funcție de preferințele mirilor, dar și în funcție de specificul zonei. În cele din urmă, contează doar ca toată lumea să se simtă bine.