Ce s-a întâmplat în a treia zi Treasure Games in Banat

Ce s-a întâmplat în a treia zi Treasure Games in Banat

Miercuri a fost a treia zi de probe Treasure Games in Banat. 8 concurenți, împărțiți în 4 echipe, caută în această săptămână să aducă la lumină cât mai multe locuri, povești și experiențe din Timiș și Timișoara în singurul reality show din social media din România.

Duminică, Emilia Morariu, Alina Muntele, Ciprian Muntele, Silviu Barbul, Adrian Dan, Bogdan Buzuleac, Marius Chivu și Răzvan Moței au pornit din București către capitala Banatului. După ce toți concurenții au avut ocazia să se cunoască între ei și să treacă împreună cu echipa Cronicari Digitali prin regulile și formatul concursului, a doua zi s-a dat startul, iar prima probă a fost în șantierul arheologic de la Susani. Următoarea zi a adăugat noi experiențe în natură, întâlniri cu oameni pasionați care și-au făcut comuna cunoscută în toată țara, dar și explorări ale unor locuri cu o însemnătate aparte pentru Banat. Într-un mod simplu de urmărit online, Treasure Games in Banat oferă o altfel de cale de a explora România și de a afla poveștile mai puțin știute ale unor locuri și oameni de poveste.

ADVERTISING

Cel mai mare crescător de porci Mangalița din Timiș

Prima provocare de miercuri i-a dus pe concurenți în Recaș, unde l-au cunoscut pe cel mai mare crescător de porci Mangalița din Timiș. De la el au căutat să afle rețeta secretă a cârnaților faimoși în toată regiunea. L-au găsit folosind datele de pe Viaprofi.ro. Alin Neamțu deține la Ficătari o fermă cu 600 de capete și și-a dat doctoratul la Timișoara, cu tema creșterea rasei autohtone Mangalița. El crește purceii, apoi îi valorifică în propriul magazin, de unde vinde carne și produse din carne în tot Banatul, online, dar și la București sau în Germania. 

Cu siguranță nu-i ușor să faci cârnați după care să vină lumea de departe, dar experiența concentrată din carmangeria lui a fost o lecție rapidă pentru orice vrea să-și perfecționeze tehnica. 

Cât timp s-a derulat proba de început, s-au terminat de scuturat și norii amenințători de afară, așa că totul a putut continua conform planului. Următoarea oprire, pe urma unor arbori seculari. 

ADVERTISING

Pădurea uriașă în mijoc de câmpie, actual parc dendrologic Bazoș, s-a născut la dorința contelui Ludovic Ambrozy, care a fost ambasador al Imperiului Austro-Ungar în Statele Unite ale Americii. 

Între 1909 și 1914 acesta a amenajat și a populat pădurea cu zeci de specii botanice provenind de pe continentul nord american, în special de la arboretumul Universității Harvard. Parcul a fost creat în jurul castelului contelui, însă familia nu a apucat să se bucure pe deplin de realizare. După desființarea Imperiului Austro-Ungar, aceștia au fost expropriat. O legendă locală spune că Ambrozy ar fi demolat castelul și ar fi împărțit cărămida localnicilor, care și-au construit case din ea. Singurul vestigiu al acelor vremuri care încă dăinuie este Turnul de Apă. Aici este cea mai completă colecție de stejari americani și carya din țară. Tot aici găsim și cel mai bătrân stejar din Timiș, un copac impresionant, cu o circumferință de șase metri care are aproape 500 de ani. 

La prima căutare după Buziaș, un loc iese în primele rezultate. Deloc întâmplător, el a fost și o misiune în concurs!

ADVERTISING

Situată în parcul central din Buziaș, colonada construită din lemn, în stil arhitectural bizantin, cu sculpturi ce dau impresia unei uriașe dantelării, impresionează prin lungime (500 metri), fiind considerată unicat în Europa. Colonada a fost realizată în anul 1875, la cererea împăratului Franz Joseph, acesta dorind să-i ofere soției sale, împărăteasa Sissi, un cadru de poveste pentru plimbările pe care le făcea în parc atunci când vizita Buziașul. 

Structura înconjoară parcul, făcând legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino. Alte două colonade asemănătoare se găsesc în Europa, la Karlovy Vary și Baden-Baden. Acest obiectiv istoric a fost reabilitat cu bani europeni. Valoarea investiției a fost de peste 1 milion de euro, mai exact 5,2 milioane de lei, și s-a finalizat în 2 ani și jumătate. 

Aici, concurenții din Treasure Games in Banat au putut să pornească pe urmele istoriei acestui loc și au căutat detaliile care-l fac atât de special.

Colonadele-Printesei-Sisi

După un drum de mai puțin de 30 Km, următoarea oprire a fost într-un oraș 2 în 1. Puțini își mai amintesc azi istoria orașului Lugoj. 

Lugojul român şi cel german au fost două oraşe diferite, cu date de naştere diferite, conducători diferiţi, concepţii diferite de dispunere a străzilor etc. Într-un fel, aşa cum Dunărea separă două oraşe care s-au contopit – Buda şi Pesta, formând Budapesta, la o scară mai mică, cele două aşezări separate de Timiş au format, din raţiuni economice, mai ales, o singură urbe: Lugojul de azi! 

Într-o întrecere contra timp, rând pe rând, câteva clădiri emblamatice și povești speciale ale orașului s-au arătat în social media. 

La pensiunea Casa Ardeleană din Luncanii de Jos a fost ultima probă de miercuri. Cea mai modernă păstrăvărie din Timiș, construită cu atenție pentru calitate de către Alina și Marian Ardelean, le-a adus participanților la singurul reality show în social media o misiune dificilă: să prindă păstrăvi din unul dintre cele 6 bazine exterioare, să îi curețe și să învețe să-i prepare cât mai bine!

Prins-de-peste-la-Pastravaria-facuta-de-Alina-si-M

În următoarele zile, probele vor deveni tot mai complexe, iar explorările concurenților vor oferi tot mai multe idei pentru a porni într-o exploare în vestul țării.

Treasure Games, showul care aduce România frumoasă în social media

Treasure Games in Banat dezvăluie bogăția și specificul locurilor și oferă o incursiune inedită în istoria și cultura Banatului. Fiecare echipă acumulează puncte pe măsură ce rezolvă sarcinile, în funcție de modul în care îndeplinește cerințele și timpul în care reușește să facă acest lucru. 

Echipa câștigătoare va primi trofeul Treasure Games, dar și un premiu în valoare de 2.000 EURO.

Toată aventura concurenților poate fi urmărită în timp real pe conturile lor de social media, iar rezultatul final al competiției va fi dezvăluit în seria video Treasure Games in Banat, care va fi lansată pe canalul de YouTube Treasure Games în această toamnă. Echipa de producție va surprinde momente inedite din culise și le va distribui pe conturile de social media Treasure Games și Cronicari Digitali. Mai bine de 168 de ore de filmare vor fi transformate ulterior în  episoadele care vor spune pe YouTube povestea competiției.

A doua ediție a primului reality show în social media din România oferă imagini, informații și un ghid practic pentru oricine vrea să pornească în explorare mergând pe urmele creatorilor de conținut din concurs. 

Show-ul creat de Zaga Brand, prin platforma Cronicari Digitali, este susținut de Raiffeisen Bank. Partenerii acestei ediții sunt Orange și Profi. Treasure Games in Banat are susținerea SIXT, Iulius Town, Timișoreana, Panasonic și Boya, prin MGT.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇