Prima zi de Treasure Games in Banat, o experiență care deschide pofta pentru călătorii

Prima zi de Treasure Games in Banat, o experiență care deschide pofta pentru călătorii

Treasure Games in Banat a debutat luni cu primele probe. Timp de 7 zile, 8 concurenți, împărțiți în 4 echipe, au acceptat provocarea primului reality show în social media din România, ajuns la a doua ediție. 

După ce anul trecut acțiunea se derula în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, de această dată totul se întâmplă în vestul țării, în Banat, mai precis în județul Timiș și în Timișoara.

Gândit de Zaga Brand, prin platforma Cronicari Digitali, Treasure Games in Banat este susținut de Raiffeisen Bank. Concurenții din această ediție sunt Marius Chivu, Emilia Morariu, Alina Muntele, Ciprian Muntele, Silviu Barbul, Adrian Dan, Bogdan Buzuleac și Răzvan Moței.

Masinile-Treasure-Games-in-Banat-1

La ora 9, Toader Păun a dat startul din Timișoara. Prima provocare a fost o călătorie în istoria României, nu doar către șantierul arheologic de la Susani

Teddy-in-TGB

Aici, concurenții s-au ocupat între altele de decopertarea unui monument funerar preistoric, cu ajutorul experților care i-au ghidat pas cu pas. Tumulul de Epoca Bronzului de la Șusani, ce contine printre cele mai vechi morminte din România (3.100 î.Hr), are 4m înaltime și 40 m diametru, la el se lucrează de 7 ani și arheologii nu au reușit să ajungă nici la jumătate din suprafața lui. 

Santier-arheologic-in-Ziua-1-Treasure-Games-in-Ban

Timișul a fost mereu un teritoriu de conviețuire pașnică între confesiunile religioase, fapt pe care îl veți descoperi și pe parcursul acestei competiții.

ADVERTISING

Biserica Reformată Calvină Dumbrava a fost ridicată în anul 1898. Arhitectul care a întocmit planurile, Alpár Ignác, a fost unul dinte cei mai vestiţi arhitecţi budapestani ai vremii sale. Printre numeroasele sale realizări se numără Palatul Poştelor şi Colegiul Naţional “C.D. Loga” din Timişoara. 

Concurenții Treasure Games in Banat au descoperit în prima zi de concurs și una dintre cele mai valoroase biserici de lemn din Banat. Biserica de la Povergina a fost construită în 1782, integral din lemn, mai precis din bârne de stejar.

Din lăcaşul de cult din Ţara Făgetului, care poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, au mai rămas doar zidurile în urma incendiului din 2015. Şi asta pentru că a fost protejat de o tencuială de pământ. În rest, a ars tot.

După mai mulţi ani, Asociaţia Biserici Înlemnite a decis să refacă lăcaşul de cult. Mai întâi, s-a construit un învelitor deasupra ruinei, iar apoi s-a realizat proiectul de restaurare. Proiectul finanţat în etape de Institutul Naţional al patrimoniului şi Ordinul Arhitecţilor din România a presupus inclusiv lucrul cu meşteri pietrari şi dulgheri restauratori, dar şi tineri care doresc să înveţe meşteşugul tradiţional, studenţi şi cadre didactice de la specializările arhitectură şi restaurare.

ADVERTISING

Acum, șantierul este la faza de reconstituire a elementelor dispărute, bolta, şarpanta, turnul. Asociaţia Biserici Înlemnite  a venit cu provocările Treasure Games in Banat care au făcut ca unele dintre poveștile puțin cunoscute ale istoriei acestui loc să fie descoperite și să arate că are un trecut, prezent, dar și un viitor. 

Localitatea Sinteşti, din comuna Margina, are un muzeu ţărănesc unic în zona de est a județului. De când a fost demarat proiectul “Mic dejun la Margina”, el face parte din circuitul inițiat de organizatori, Centrul de Informare Turistică Margina și Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș și atrage turiști de peste tot.

Muzeu

Muzeul a fost realizat în urmă cu patru ani de învăţătorul satului, Emil Mert, aflat în pragul pensionării, şi fiul său Ciprian, tot dascăl de profesie.

Cei doi au adunat nenumărate obiecte de la localnici, majoritatea mai vechi de un secol, pe care le-au expus în mai multe încăperi ale fostei primării din Sinteşti. 

Una dintre încăperi este dedicată distincţiilor obţinute în trecut de corul bisericii, fanfara şi grupul de căluşari. Toate acestea activau în localitate.

ADVERTISING

Cealaltă sală este o cameră ţărănească, asemănătoare celor care erau în urmă cu 100 de ani. Cea de-a treia este destinată ocupaţiilor sătenilor. Aici, concurenții au intrat în universul satului bănățean și au învățat să facă opinici, dar și deprindă pași de dans specific Călușului bănățean, apoi să încerce o pronunție specifică graiului bănățean.

Deloc ușor, după cum o arată imaginile publicate de concurenți pe conturile lor de Instagram.

Opinci-la-muzeu-1

Pentru că mișcarea face poftă de mâncare, în Treasure Games in Banat au intrat în program și probele gastronomice. În prima zi, ingredientele bio. Așa au ajuns concurenții acasă la Marieta și Ovidiu Ionași, producătorii bio listaţi pe Via Profi, platforma ce promovează artizanii locali și  oferă contactele pentru a cumpăra direct de la ei tot ce trebuie. 

Satul Curtea a oferit o altă poveste a unor gospodari bănățeni. Cunoscută în toată zona Banatului pentru produsele curate și de calitate făcute în casă, din petale de trandafiri, familia Grecu și-a deschis larg porțile pentru concurenți și le-a arătat cum ne naște o dulceaţă parfumată – de la culesul petalelor, la alegerea și sortarea lor, apoi la fierberea și transformarea într-o bunătate după care să-ți lase gura apă. 

Trăgând linie după probele primei zile, concurenții au avut practic ocazia să prindă gustul aventurii care li se pregătește de aici înainte – una care presupune incursiuni istorice, clădiri cu povești fascinante și o arhitectură specială, locuri speciale, oameni care pun mult suflet și duc tradiții și meșteșuguri mai departe.

Treasure Games in Banat înseamnă  7 zile de provocări și explorări. Toate dezvăluie bogăția și specificul locurilor și oferă o incursiune inedită în istoria și cultura Banatului. Fiecare echipă acumulează puncte pe măsură ce rezolvă sarcinile, în funcție de modul în care îndeplinește cerințele și timpul în care reușește să facă acest lucru. 

Echipa câștigătoare va primi trofeul Treasure Games, dar și un premiu în valoare de 2.000 de euro.

Toată aventura concurenților poate fi urmărită în timp real pe conturile lor de social media, iar rezultatul final al competiției va fi dezvăluit în seria video Treasure Games in Banat, care va fi lansată pe canalul de YouTube Treasure Games în această toamnă.

Echipa de producție va surprinde momente inedite din culise și le va distribui pe conturile de social media Treasure Games și Cronicari Digitali. Mai bine de 168 de ore de filmare vor fi transformate ulterior în  episoadele care vor spune pe YouTube povestea competiției.

Conturile oficiale pe care poate fi urmărită o imagine de ansamblu a competiției sunt:

Facebook Cronicari Digitali: https://www.facebook.com/cronicaridigitali 

Facebook Treasure Games: https://www.facebook.com/TreasureGames.ro 

Instagram Cronicari Digitali: https://www.instagram.com/cronicaridigitali

Instagram Treasure Games: https://www.instagram.com/treasuregames.ro  

Pentru că împreună cultura și tehnologia pot să conducă la dezvoltarea comunităților, creștere economică și un viitor sustenabil, Raiffeisen Bank oferă Experiente 1:1 în showul care face poftă de descoperit România frumoasă! 

A doua ediție a primului reality show în social media din România oferă imagini, informații și un ghid practic pentru oricine vrea să pornească în explorare mergând pe urmele creatorilor de conținut din concurs. 

Show-ul creat de Zaga Brand, prin platforma Cronicari Digitali, este susținut de Raiffeisen Bank. Partenerii acestei ediții sunt Orange și Profi. Treasure Games in Banat are susținerea SIXT, Iulius Town, Timișoreana, Panasonic și Boya, prin MGT.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇