Castelul Corvinilor sau al Huniazilor - informații inedite și mistere mai puțin cunoscute, aflate între legendă și istorie

Castelul Corvinilor sau al Huniazilor - informații inedite și mistere mai puțin cunoscute, aflate între legendă și istorie

În perioada medievală, când arhitectura gotică era prezentă în toată Europa, fiind asociată cu catedralele și bisericile, s-au construit o mulțime de edificii în acest stil arhitectural. Din anul 1140 până în 1500, pe toată suprafața Europei a fost înlocuită arhitectura romanică existentă până atunci. Cu timpul, stilul gotic a fost înlocuit de cel renascentist și nu numai. Dacă vrei să afli detalii mai puțin cunoscute despre castelul din România construit în stil gotic, vei descoperi în continuare informații utile care te vor determina să-l vizitezi cel puțin o dată.

1. Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor - informații utile, între mit și realitate

Castelul Corvinilor este numit și Castelul Huniazilor sau Castelul Hunedoarei deoarece se află în Hunedoara încă de pe vremea Corvineștilor. Acesta este o cetate construită în secolul al XV-lea de către Iancu de Hunedoara. Turnurile, bastioanele și donjonul sunt menținute și astăzi, semn că arhitectura gotică dăinuie peste secole. Construcția, realizată în stil gotic, avea dublă funcționalitate: civilă și militară, fiind situată la poalele unei stânci, pe lângă care curge Pârâul Zlaști.

Această cetate gotică este cea mai mare clădire din România și una din cele mai frumoase din Europa. Din aceste motive, se poate spune că se află în topul destinațiilor de basm din Europa și nu numai. Cu timpul, castelul a avut diverși stăpâni și aceștia au încercat să-i schimbe sau să-i îmbunătățească aspectul. Astfel, Ioan de Hunedoara a construit Turnul „Nu te teme”, călugărul franciscan Ioan de Capistrano a construit Turnul Capistrano și mai există Turnul Buzduganelor, Bastionul Alb, Sala Dietei, Sala Cavalerilor- o încăpere impunătoare unde se desfășurau recepții și întâlniri strategice. Pe pereții acestor săli se află medalioane pictate, precum și portretele unor domni precum: Matei Basarab- domn al Țării Românești și Vasile Lupu- domn al Moldovei.

ADVERTISING

Există o aripă a castelului numită Matia unde se află pictate diferite scene reprezentative care ar simboliza legenda corbului, de unde s-ar trage și denumirea urmașilor lui Ioan de Hunedoara: Corvin. 

Castelul Corvinilor - legendă

Fântâna adâncă de 30 de metri se mai află în curtea castelului, lângă capelă și se spune că ar fi fost săpată de către prizonieri turci pentru a ajunge la stratul de apă și a-și recăpăta libertatea. Deși s-au străduit 15 ani să sape, aceștia nu și-au recăpătat libertatea. Astfel, conform legendei, se spune că inscripția „Apă ai, inimă n-ai” de pe fântână simbolizează revolta acelor turci care s-au străduit să sape după apă. Specialiștii susțin că Hasan era robul ghiaurilor din cetatea de lângă biserică și de aceea a reușit să inscripționeze pe fântână.

Legenda Corbului susține că această pasăre (Corvus din limba latină) simboliza înțelepciunea și longevitatea. Chiar pe blazonul familiei Corvinilor era inscripționat un corb cu un inel de aur în cioc.

Se spune că proprietarul Castelului Corvinilor, Ioan de Hunedoara era un fiu nelegitim al regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg și al unei femei frumoase din Țara Hațegului, care se numea Elisabeta. Pentru a-și acoperi fapta și a oferide răutățile oamenilor pe tânăra femeie însărcinată, regele i-a oferit un inel de aur și a căsătorit-o cu unul din vitejii săi, pe nume Voicu. Când inelul era lăsat pe un ștergar, un corb a luat inelul în cioc și a zburat cu el. Copilul Elisabetei, pe nume Ioan (de Hunedoara) a luat un arc și a săgetat corbul pentru a recupera inelul.

Această ispravă a fost apreciată foarte mult de către rege și acesta a hotărât să realizeze acest simbol nobiliar de pe blazonul hunedorenilor: un corb cu un inel de aur în cioc. În acea vreme corbul era un simbol al longevității și al înțelepciunii.

ADVERTISING

Legenda fântânii susține că inscripția de pe fântână este realizată de către turcii condamnați la moarte de către familia lui Iancu de Hunedoara. Cei trei turci erau ostatici și aveau de săpat o fântână pentru a da de apă. Deși săpaseră mult timp și dăduseră de apă, după moarte lui Iancu de Hunedoara nu s-au mai păstrat promisiunile de a le fi redată libertatea. Aceștia, în semn de revoltă, au cerut permisiunea să inscripționeze ceva pe fântână, ca și ultimă dorință. De aceea este inscripționat pe fântâna de lângă capelă „Apă ai, inimă nu”. Conform ultimelor descoperiri, se consideră că mai există o inscripție pe zidul capelei unde scrie „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri din cetatea de lângă biserică.”

Castelul Corvinilor - istorie

Iancu de Hunedoara sau Ioan de Hunedoara- voievodul Transilvaniei între  anii 1453-1456, construiește castelul în secolul al XV-lea, pe locul unei alte vechi întărituri, lângă Râul Zlaști- afluent al râului Cerna, pe o stâncă din ramificațiile Munților Poiana Ruscă. Deși cu timpul a fost stăpânit de numeroase personalități ale vremurilor, castelul lui Iancu de Hunedoara s-a restaurat și este transformat în prezent în muzeu. Acel obiectiv măreț, punct strategic și reședință feudală, una din cele mai importante proprietăți ale domnitorului Iancu de Hunedoara este acum vizitat de mii de turiști din România și nu numai. Aceștia apreciază atât stilul gotic, cât și faptul că s-au menținut foarte bine o mulțime de spații, picturi și obiecte medievale.

Informații despre Castelul Corvinilor 

Conform studiilor, s-au înregistrat peste 200.000 de vizitatori în fiecare an la Castelul din Hunedoara, semn că oamenii sunt fascinați încă de minunata arhitectură gotică.

ADVERTISING

Acest castel se află în centrul județului  Hunedoara, în partea de sud-vest a municipiului Hunedoara- cel mai mare oraș din țară care nu este reședință de județ. 

Dacă circuli pe DN7 (E15) către Sântuhalm sau pe DJ 687 către orașul Hunedoara ajungi la cetate pe Bulevardele Traian, Libertății și Republicii.

2. Cetatea Corvinilor sau a Hunedoarei: informații inedite și mistere nedeslușite

Castelul-Corvinilor

Acest castel a devenit celebru atât în România, cât și peste hotare datorită farmecului său aparte și stilurilor diferite de construcție. În orice caz, la baza tuturor stilurilor se află arhitectura gotică din perioada medievală care mai dăinuie și astăzi.

Atât din nevoi civile, cât și din necesități militare s-au refăcut anumite porțiuni ale cetății. Astfel, în secolul al XVIII-lea s-a construit o clădire numită Palatul mare dinspre oraș de către principele Gabriel Bethlen. Cu timpul, s-au mai construit turnuri, săli festive și camere de onoare. Cele mai importante restaurări ale castelului s-au realizat în secolul al XIX-lea, când s-au realizat lucrări ample. În prezent, acest castel este transformat în muzeu și este vizitat de turiști în fiecare anotimp.

Despre castelul Corvinilor s-au scris multe și se vehiculează diferite legende. Cele mai reprezentative sunt Legenda Corbului și Legenda Fântânii din curte, de lângă capelă. Pentru a ajunge la Castelul Corvinilor trebuie să știi că sunt 28 de Kilometri din Hațeg, 45 de Kilometri din Sarmizegetusa, 126 de Kilometri din Sibiu, 172 de Kilometri din Cluj Napoca și circa 400 de Kilometri din București. 

Castelul Corvinilor - curiozități

Arhitectura gotică din secolul al XV-lea îi conferă castelului un grad înalt de reprezentativitate și expresivitate. În acest sens, elementele de arhitectură civilă se îmbină perfect cu elementele de arhitectură militară și rezultă un impunător castel inspirat din Franța și adaptat pentru familia Hunedoreștilor din Transilvania. Datorită valorii sale arhitectonice, încărcăturii istorice și aspectului inedit, s-au realizat aici o mulțime de evenimente, filme, documentare și producții cinematografice. Această cetate castel este considerată și acum „legenda vie a Transilvaniei”. 

Castelul Corvinilor - descriere

Dacă la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost ars castelul din cauza unui incendiu, acum este reabilitat aproape în totalitate. Astfel, porțile, scările, podelele, tavanele și căile de acces au fost afectate și s-au realizat eforturi extraordinare pentru restaurarea acestora.

Încărcătura istorică și poveștile minunate scrise despre aceste locuri și oamenii care au viețuit în ele se doresc a fi mărturie peste timp a longevității, credinței, hărniciei, trăiniciei și înțelepciunii. Turnul nou de poartă are o formă rectangulară și impresionează prin aspectul masiv. Închisoarea castelului păstrează și acum ușa masivă din lemn. La ieșirea din turnul nou de poartă se găsește Loggia Matia, realizată în stil renascentist timpuriu.

În logie se află unica pictură laică în frescă din Transilvania, precum și Camera de aur cu o impresionantă expoziție cu obiecte de colecție. Accesul la capelă este posibil prin Loggia Matia, pe scara interioară. Deasupa coridorului de intrare în castel, în Turnul nou de poartă se găsește și Camera domnițelor unde se întâlneau doamnele din castel. Găsești aici mobilier deosebit din secolul al XIX-lea, păstrat cu mare grijă și astăzi. 

În Sala Dietei se ajunge prin intermediul Scării spirală și poți descoperi aici fresce de o valoare inestimabilă. Din cadrul terasei de artilerie poți admira atât partea nordică a cetății, fântâna, capela, precum și orașul contemporan. În Sala Cavalerilor te poți bucura de atmosfera unui spațiu laic deosebit, construit în secolul al XV-lea în Transilvania.

Atât legenda castelului Corvinilor, cât și numeroasele informații despre Castelul Corvinilor pe care le oferă ghizii și persoanele din Țara hațegului atrag anual câteva sute de mii de turiști români și străini. 

Informații despre Castelul Corvinilor cu privire la arhitectură atestă faptul că, de-a lungul vremii, au mai intervenit și alte stiluri care s-au suprapus peste cel gotic. Astfel, apar și elemente arhitecturale din perioada timpurie a Renașterii, și piese valoroase realizate în stil eclectic.

Familia Corvinilor deținea suficiente resurse și dispuneau de o mulțime de piese rare sau cu valoare destul de mare pentru acea perioadă. Instalațiile de foc au fost restaurate în urma incendiului din secolul al XIX-lea și se pot observa și acum sobele realizate cu finețe și pricepere. Șemineul din turnul Capistrano este realizat cu respectarea regulilor stilului gotic. 

Povestea castelului Corvinilor este destul de interesantă, deoarece se vorbește și de Legenda corbului, și de Legenda fântânii de lângă capelă. Cu toate acestea, înainte de construirea castelului se găsea aici o fortificație încă din secolul al XIV-lea, conform cercetărilor efectuate. Această fortificație se numea Castrul regal și deținea un turn donjon și încăperi de formă triunghiulară. Cu timpul,  s-a descoperit că Ioan de Hunedoara a transformat această cetate într-un castel cu turnuri circulare și rectangulare. Pentru secolul al XV-lea erau deosebite și unice în țară aceste turnuri impunătoare.

De asemenea, fântâna și capela din curtea interioară reprezintă puncte de atracție cu o încărcătură istorică deosebită. Mai mult decât atât, gradul sporit de autenticitate îi determină pe turiști să le admire ori de cât ori vin în vizită la acest  castel. Amploarea și fastul castelului i se datorează în special lui iancu de Hunedoara , care a lăsat o moștenire impresionantă urmașilor săi. Modificările și construcțiile apărute după moartea lui iancu de Hunedoara împletesc numeroase stiluri, însă stilul de bază rămâne tot cel gotic. 

Descrierea Castelului Corvinilor în trei cuvinte ar fi: impresionant, gotic și longeviv, motiv pentru care turiștii îl caută de fiecare dată când tranzitează Hunedoara. 

Castelul Corvinilor - localizare simplă și rapidă

Dacă te afli în Hațeg, mai ai de parcurs 28 Km până la castel, dacă ești în Sibiu mai ai de mers 126 Km, dacă ești în Cluj Napoca mai ai de parcurs 172 Km, dacă treci pe la Sarmizegetusa mai mergi 45 Km și dacă ești în București mai ai aproximativ 400 Km. Despre Castelul Huniazilor se știe că a fost restaurat și transformat în muzeu, fiind înlocuite piesele vechi cu unele noi, din perioada curentă în diferite încăperi. Acestea încearcă să păstreze stilul și să mențină vie istoria de sute de ani a castelului. 

Prin urmare, dacă vrei să simți încărcătura istorică și atmosfera medievală nu mai sta pe gânduri și vizitează Castelul din Hunedoara!

Surse foto: Unsplash.com, pexels.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇