Cele mai recente analize efectuate pe probele apei din zona litoralului românesc, de la Năvodari până la Vama Veche, au ieșit în parametri normali și nu indică niveluri de E.Coli, a anunțat Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța.
În schimb, testele pentru zonele Vadu și Corbu, unde s-au descoperit cantități mari de E.Coli, vor fi repetate.
„OMD Mamaia Constanța anunță că apa din zona sa de litoral este de o calitate excelentă pentru îmbăiere. Acest anunț vine ca răspuns la informațiile alarmiste apărute de curând în mediul online. Recent, un articol publicat pe un site regional a sugerat că nivelurile de E. coli în apa din Mamaia sunt semnificativ mai mari decât cele raportate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța și depășesc limitele legale.
Dorim să clarificăm că aceste afirmații nu sunt susținute de datele noastre. Probele menționate în articolul respectiv nu reprezintă teste oficiale. Este esențial să ne bazăm pe date provenite din surse oficiale și autorizate pentru a asigura acuratețea și siguranța publicului”, arată comunicatul de presă al instituției.
Testele de calitate a apei sunt realizate regulat de către DSP și alte autorități sanitare competente, mai spune sursa citată. Ultimele analize, efectuate în conformitate cu standardele naționale și europene, au confirmat că apa din Mamaia îndeplinește toate criteriile de siguranță și sănătate.
„Parametrii măsurați, inclusiv nivelurile de E. coli, sunt în limitele legale și nu prezintă niciun risc pentru sănătatea publică”, mai spune OMD Mamaia Constanța.
„Analiza apei pentru îmbăiere de la Năvodari până la Vama Veche este în parametri. Vom repeta probele în zona Vadu și Corbu. Este esențial ca publicul să fie informat corect din surse de încredere și oficiale”, a declarat Cristina Schipor, directoare executivă a DSP Constanța.
Nereguli privind calitatea apei au fost raportate, conform celui mai recent comunicat de presă DSP Constanța, doar în anumite zone izolate de pe litoralul românesc, cum ar fi Corbu și Vadu, dar aceste probleme nu afectează stațiunea Mamaia, subliniază sursa menționată.
OMB Mamaia Constanța reamintește turiștilor și localnicilor importanța verificării surselor de informare și evitarea răspândirii de zvonuri neconfirmate.
Ce este Escherichia coli
Escherichia coli este o bacterie care poate produce infectii la nivelul:
- tractului gastrointestinal;
- tractului urinar;
- tractului biliar;
- sistemului respirator;
- ranilor.
Transmiterea E. coli se face adesea prin urmatoarele modalitati:
- consumul alimentelor si al apei contaminate;
- consumul alimentelor de origine animala nepreparate termic (carne, lapte, oua);
- consumul fructelor si al legumelor fara a fi spalate corespunzator;
- inotul in ape contaminate;
- contactul cu animale infectate;
- omiterea spalarii mainilor inainte de masa, dupa jocul cu un animal, dupa schimbarea scutecului unui bebelus sau dupa iesirea de la toaleta;
- nerespectarea regulilor de igiena.
Simptomele infecției cu E. coli apar, de obicei, la trei-patru zile de la expunerea la bacterie, dar la unele persoane, primele semne pot apărea chiar și după o săptămână. Acestea sunt:
- Dureri sau crampe abdominale severe
- Diaree apoasă, care începe la câteva ore după ce s-a declanşat durerea
- Scaune cu sânge de culoare roșu aprins
- Greață și, în unele cazuri, vărsături
- Oboseală
- Febră