15 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a călători în Grecia: Cele mai utile informații de care să ții cont (Foto & Video)

15 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a călători în Grecia: Cele mai utile informații de care să ții cont (Foto & Video)

Ospitalitatea Greciei este recunoscută. Totuși, ca în orice loc în care călătorești, mai ales prima dată, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a porni la drum.

Până când te vei desfăta cu peisajele splendide și cu bunătățile irezistibile de pe masă, este important să descoperi câteva informații care te pot ajuta să te bucuri din plin de vacanța în Grecia.

Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a pleca în vacanță în Grecia, potrivit The World Pursuit:

Eticheta la tavernă

În Grecia, ca și în alte țări europene, chelnerii așteaptă să iei loc, iar după masă te lasă să stai relaxat de vorbă mult și bine. Nimeni nu se grăbește, nimeni nu te împinge de la spate ca să eliberezi masa pentru alți clienți. Nota vine doar după ce o ceri, prin urmare poți zăbovi relaxat minute bune după ce mănânci.

Un alt lucru pe care îl observi la masă în Grecia: la sfârșit ți se aduce un mic desert din partea casei - un iaurt cu gem făcut în casă pe deasupra, o baclava, un păhărel de raki (rachiu) sau, cel mai frecvent o felie de pepene, drept mulțumire pentru că ai mers la taverna respectivă.

Șofatul în Grecia nu-i pentru cei slabi de inimă

Relieful accidentat al Greciei poate fi o provocare pentru mulți șoferi. Insulele și partea continentală a țării sunt străbătute de șosele și străzi înguste, cu multe serpentine, iar localnicii conduc repede și una-două trec pe lângă tine pentru că, la fel ca în România, nu prea țin cont de limita de viteză. S-ar putea să fie amuzant la început, dar după două ore de condus în acest ritm va fi epuizant. Ai grijă să tragi pe dreapta, din când în când, și să te bucuri de priveliști.

Yasas sau Yasou

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face înainte de a pleca în Grecia este să înveți câteva cuvinte. Ar trebui să știi cum să saluți în greacă. Localnicii sunt mândri de cultura și de limba lor și poți obține mici reduceri sau favoruri dacă îi saluți în greacă, chiar dacă asta e tot ce știi. "Yasas" înseamnă "Bună" sau "La revedere", iar "Yasou" înseamnă "Sănătate!".

ADVERTISING

Atenție la legăturile cu feribotul

Dacă vrei să ajungi din Serifos în Paros, trebuie să știi că drumul durează 15 ore cu o legătură și că feribotul circulă doar două zile pe săptămână. Iar dacă ai închiriat o mașină, constați că vasul e doar pentru pasageri.

Când ajungi pe o insulă, depinzi de programul feribotului, astfel că trebuie să pregătești din timp transferul cu acest mijloc de transport. Cel mai bun mod de a face asta este să intri pe platforma Ferry Hopper, unde găsești toate informațiile utile. E posibil să dea câteva erori, dar după un timp vei reuși să-ți planifici traseul.

Cumpără din timp biletele de feribot

Dacă poți să-ți rezervi în avans locul pe feribot, cu atât mai bine, pentru că de multe ori biletele sunt mai scumpe la terminal. În vârful sezonului turistic cursele sunt pline, așa că nu este recomandat să aștepți până în ultimul moment. Reține că biletele online trebuie cumpărate cu cel puțin o oră înaintea de ora de plecare a feribotului.

Aeroporturile de pe insule

Cel mai bun mod de a călători spre Grecia depinde de locul în care dorești să ajungi. Multe insule au aeroport, așa că nu trebuie neapărat să iei feribotul dacă nu îți place. Insulele populare, precum Santorini, Mykonos, Paros, Naxos și Corfu, au aeroporturi care fac legătura cu Atena, iar unele și cu alte destinații din Europa, precum Londra, Roma și Paris. Însă multe insule, precum Itaca și Tinos, nu au aeroport.

Ce insule să vizitezi

Apropo de insule: Grecia are atât de multe, încât poți petrece un an întreg aici și tot să nu le vezi pe toate. De aceea atâția oameni continuă să revină în fiecare an în această țară ca să vadă o nouă insulă de fiecare dată.

ADVERTISING

Dacă ai privilegiul de a te bucura de câteva săptămâni de călătorie în Grecia, cel mai indicat este să te concentrezi pe câteva insule în loc să rămâi doar pe una. Unele sunt la distanță de numai o oră de mers cu feribotul, în timp ce drumul spre altele poate dura o zi. Caută pe site-uri precum Ferry Hopper și vezi ce ți se potrivește cel mai mult.

Insulele recomandate de The World Pursuit sunt:

  • Milos
  • Paros
  • Naxos
  • Santorini
  • Lefkada
  • Zakynthos
  • Creta
  • Mykonos
  • Corfu
  • Rodes
  • Hydra
  • Itaca
  • Tinos

Nu te baza pe card!

Cui nu-i place să strângă puncte folosind cardul de credit? Însă în Grecia cardul rămâne de obicei în portofel. După criza financiară din 2008, localnicii preferă numerarul, deși comercianții și furnizorii de servicii sunt obligați să accepte plata cu cardul. Cum Grecia are unul dintre cele mai mari niveluri de impozitare din Europa (TVA de 24%), mulți încearcă să fenteze sistemul.

Pentru a combate evaziunea fiscală, autoritățile îi sfătuiesc pe turiști să solicite plata cu cardul și emiterea facturii. Însă comercianții contraatacă, oferind reduceri mari pentru plata în numerar.

Cele mai multe taverne, hoteluri administrate în familie și magazine preferă numerarul, deși plata cu cardul tinde să se extindă în fiecare an. Așa că ai grijă să ai tot timpul euro în numerar când călătorești în Grecia.

Politica bacșișului în Grecia

Nu există o cultură puternică a bacșișului în Grecia, însă se obișnuiește să lași o mică sumă la tavernă în semn de mulțumire, în niciun caz 15%, cum se practică în restaurantele din SUA.

ADVERTISING

Localnicii lasă câțiva euro, mai ales dacă s-au bucurat de o servire deosebită. De exemplu, dacă nota este de 56 de euro, poți rotunji la 60. E bine să ai tot timpul mărunt în portofel ca să poți rotunji suma plătită.

În nota de la tavernă e posibil să regăsești o "taxă specială" de câțiva euro. Nu este un bacșiș, ci costul pâinii și al apei neîmbuteliate aduse la masă. Dacă nu dorești pâine, anunță chelnerul când te așezi la masă.

Pentru celelalte servicii, de pildă turul cu ghid, portarul de la hotel sau taxi, bacșișul nu este obligatoriu, dar e binevenit. Iată câteva sugestii:

  • Taximetrist: plusezi până la următorea cifră rotundă.
  • Tur ghidat: 10% sau 15% din costul turului.
  • Portari: 1-2 euro per bagaj cărat.

Este potabilă apa în Grecia?

Vei găsi informații amestecate despre acest subiect. În orașe, de pildă Atena ori Salonic, apa din rețeaua publică e sigură pentru consum. Însă pe insule potabilitatea apei este mai mult sub semnul întrebării. Unii localnici te asigură că e în regulă, alții insistă să bei apă îmbuteliată.

Este recomandat să cumperi apă îmbuteliată când ești pe o insulă. Desigur, te poți spăla pe dinți cu apa locală.

Cum închiriezi o mașină în Grecia

Chiar e recomandat să închiriezi o mașină ca să explorezi cât mai mult zona în care stai. Fie că te cazezi într-un loc din partea continentală sau o insulă, o mașină îți face viața mai ușoară și călătoriile mai plăcute.

Dacă nu mergi pe Hydra, un paradis în care mașinile sunt interzise iar transportul se face cu măgăruși și cai, cam toate insulele, chiar și cele mai mici, au agenții de închiriere auto. Unele dintre cele mai frecventate turistic, precum Milos sau Paros, oferă servicii de talie internațională, precum Hertz și Sixt, altele, precum Tinos, au doar companii autohtone.

Verifică tarifele și vei vedea că e mai convenabil să închiriezi mașina pe o insulă, apoi să o iei cu feribotul spre alte insule, decât să închiriezi una pe fiecare insulă. Da, plătești mai mult la feribot, dar faptul că scapi de bătăile de cap cu închirierea altei mașini depășește acest cost.

Cum rezervi camera

În cazul în care călătorești în perioada iunie - septembrie, cel mai bine este să faci rezervarea la hotel cu mult timp înainte, întrucât cele mai bune locuri pe cele mai populare insule din Grecia se vând ca pâinea caldă.

Booking are cea mai bună selecție de hoteluri din Grecia. Ai grijă la politica de anulare a rezervării, ca să-ți poți schimba oricând planurile, la nevoie.

Încă ceva: îți amintești sfatul despre cash? Ei bine, se oferă deseori un tarif mai bun celor care plătesc cash, dar asta înseamnă să eviți intermediarii precum Hotels.com și Booking.com și să rezervi direct.

Dacă ajungi pe o insulă și nu ai cazare, există multe hoteluri mici și pensiuni care primesc pasagerii de pe feribot. Dacă sosești seara târziu și nu ai nimic rezervat, poți să dormi și pe plajă - o experiență minunată.

Ca idee, cu cât e mai mare grupul care merge în Grecia, cu atât mai repede trebuie făcută rezervarea. Întotdeauna este mult mai greu să găsești locuri pentru șase persoane decât pentru una sau două.

Ce să vezi în Grecia dacă stai doar o săptămână

Mulți dintre cei care merg pentru prima oară în Grecia se gândesc imediat la Santorini, deși este o insulă aglomerată, plină de turiști. Cineva care a vizitat peste 20 de insule poate recomanda ceva care eclipsează Santorini.

Dacă ai doar o săptămână la dispoziție sau orice perioadă scurtă, cel mai bine e să stai doar pe o insulă și să explorezi zona respectivă. Principalele arhipelaguri turistice elene sunt Insulele Ciclade, Ionice, Sporade, Dodecanez și Insulele Saronice. Toate sunt diferite și unice și se recomandă să te documentezi bine pentru a alege ceea ce ți se potrivește cel mai mult. Cu feribotul poți vedea trei sau patru insule într-o săptămână, în funcție de cât de repede te miști.

The World Pursuit recomandă Corfu, Milos, Tinos, Paros, Hydra și Lefkada.

Atenție la taximetriștii din Atena!

Turiștii sunt victimele preferate ale taximetriștilor din capitală, dar și din principalele orașe din Grecia. Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont:

  • Suprataxarea: unii taximetriști pot folosi un contor modificat sau pretind un tarif mult umflat peste nivelul normal. Pentru a evita asta, cel mai bine e să te înțelegi asupra costului cursei înainte de plecare și să te informezi despre costul curselor cu taxiul din locul în care stai până la destinație.
  • Rută lungită: Unii taximetriști aleg un traseu mai lung ca să crească costul. E bine să cunoști ruta obișnuită spre destinația ta și să urmărești cu atenție aparatul de taxat. Deschide Google Maps pe telefon și asigură-te că taximetristul nu o ia pe un drum mai lung.
  • Restul incorect: Cei mai mulți taximetriști nu acceptă plata cu cardul și încasează doar numerar. O practică înșelătoare pe care o folosesc cei din Atena este să-ți dea restul greșit. De exemplu, dacă o cursă face 35 de euro și dai o bancnotă de 50, șoferul îți dă rest 5 euro, insistând că i-ai achitat doar 40 de euro. Evită această situație plătind exact suma cerută.

Cel mai bun mod de a evita înșelătoriile este să iei întotdeauna un taxi oficial și să eviți mașinile nemarcate. Uită-te dacă mașina are semnul galben "Taxi" și asigură-te că șoferul a pornit aparatul de taxat. Chiar și un taxi înregistrat poate oferi surprize neplăcute: cei de la The World Pursuit menționează că polițiștii le-au trimis o mașină oficială, iar șoferul tot a încercat să-i păcălească, prin urmare trebuie să fii tot timpul vigilent cu taximetriștii din orașele mari.

În Atena găsești mașini Uber, dar la aeroport și la terminalul de feribot nu sunt mereu prezente.

Când este cel mai bine să mergi în Grecia

Sunt trei mari perioade în care te poți încadra:

  • Sezonul de vârf (iunie - septembrie): Ca și în alte locuri din Europa, sezonul de vârf ține din iunie până în septembrie. E perioada cu cea mai însorită vreme, dar și cu cea mai mare aglomerație, în special în insule populare precum Santorini, Mykonos și Creta. Zilele sunt mai lungi, vremea este călduroasă, chiar foarte caniculară în iulie și august, când apar și incendii de pădure, așa că cel mai bine este să te cazezi aproape de mare și să ai o piscină la dispoziție. Dar asta înseamnă că și prețurie sunt la cel mai ridicat nivel.
  • Sezonul mediu (aprilie-mai și octombrie - noiembrie): Vremea este mai răcoroasă în aceste luni, iar unii se simt mai bine. Nu-i la fel de aglomerat, dar nici pustiu. Prețurile la cazare și închirieri auto sunt mai mici. E o perioadă fantastică pentru a vizita Grecia.
  • Extra-sezonul (sfârșit de noiembrie - început de aprilie): Temperaturile sunt mai scăzute, zilele senine alternează cu cele mohorâte. Este prea răcoare pentru a face baie în mare, dar te poți bucura de liniștea plajelor dacă ai o ținută mai groasă care să te apere de vânt. Marele avantaj este că vei găsi cele mai mici prețuri și foarte puțini turiști. Partea proastă este că multe servicii nu sunt disponibile și nu există acea atmosferă specială de vacanță din sezonul de vârf.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇