10 filme de văzut de Dragobete

Irina Murgeanu Grigore este regizoare și scenaristă cu experiență de peste 10 ani în televiziune, publicitate și cinematografie. Câștigătoare a premiului pentru regie, scenariu, premiul publicului și marele premiu în cadrul Festivalului de Film Filmapalooza unde a participat cu scurt metrajul său de debut, Stapled. A reprezentat România în 2017 în cadrul Festivalului de Film din Seattle, fiind prezentă cu scurt metrajul său și la Festivalul de Film de la Cannes. A scris si regizat filmul ”Hai Hui în Timp”, primul film românesc fantasy pentru copii produs în România dupa ’89, care se bucură de cele mai multe efecte spciale realizate la un film romanesc, precum si de o distributie de exceptie. Crede in dezvoltarea filmului românesc pentru copii și în frumos și în rolul de educarea a publicului tânăr prin intermediul cinematografiei și al filmelor cu mesaj. Este absolventă a Facultăților de Comunicare ți Actorie a unui Master în Jurnalism și câstigătoarea unei burse de studiu în comunicare audiovizuală oferită de statul român în Belgia. Este fondatoarea buticului de creație video EPIC IDEAS. Poate fi găsită și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100087453380597
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Indiferent dacă ești trecut de prima tinerețe, sau chiar și de a doua, dacă ai puțin peste 16 ani și te lupți cu primii fluturi în stomac sau pur și simplu trăiești cea mai frumoasă poveste de iubire, următoarele filme sunt din punctul meu de vedere un must see!

Ele ne demonstrează că oricât de complicată ar fi dragostea, ea este universală, nu are vârstă și nici rasă, iar poveștile bune de iubire traversează timpul cu viteza luminii și sunt mereu gata să fie urmărite, trăite și retrăite cu aceeași emoție.

Acum, la sfârșit de februarie, când sărbătorim Dragobetele, este momentul perfect pentru o seară romantică alături de perechea ta și de un film bun. Am ales 10 din cele mai romantice filme din istoria cinematografiei. Topul de mai jos întrunește filme pe care le iubesc și pe care vi le recomand cu mare căldură, ordinea lor ținând strict de afinități personale și selective.

1. Roman Holiday (1953)

Cine zice că filmele vechi sunt plictisitoare nu a văzut încă Vacanță la Roma. Câștigător a trei premii Oscar, filmul prezintă o poveste de dragoste devenită evergreen. Cu Audrey Hepburn și cu Gregory Peck, un cuplu devenit iconic, un fel de Doamna și Vagabondul reinterpretați, cu Roma pe fundal, plină de farmec chiar și în alb negru.

ADVERTISING

Câți îndrăgostiți nu străbat azi Roma călare pe o Vespa? Ei bine, filmul Vacanță la Roma este cel care a lansat moda! Dacă Audrey Hepburn a reușit să transforme Micul dejun la Tiffany’s într-un fenomen al culturii pop, regizorul William Wyler a transformat plimbările pe Vespa și Roma în simboluri care sunt și astăzi atracții turistice. Un film cald, romantic, care sigur te va binedispune. Există șanse ca după ce îl vezi să vrei să cauți imediat bilete de avion la Roma…iar odată ajunși acolo sigur veți vrea să închiriați și o Vespa!

2. Romeo + Juliet (1996)

Dulce și violent, clasic și modern în același timp, filmul Romeo + Juliet a devenit un film iconic și a reușit ceea ce puține ecranizări reușesc: să fie original. Regizorul Baz Luhrmann își demonstrează talentul de vizionar și transpune opera lui Shakespeare în imagini actuale, mutând acțiunea în Miami (Verona Beach), păstrând însă textul original.

Scena acvariului a intrat deja în istoria cinema-ului, iar Leonardo Di Caprio în rolul lui Romeo, la cei 22 de ani ai săi, cât avea la acel moment, a rupt cu siguranță milioane de inimi și încă o mai face! Clare Danes rămâne una din cele mai diafane și candide versiuni de Julieta din cinematografie, iar filmul poate fi considerat deja un clasic la culturii pop.

ADVERTISING

3. Meet Joe Black (1998)

Au trecut 25 de ani de când am văzut pentru prima dată filmul și pot spune cu mâna pe inima că timpul a trecut în favoarea lui, la fel ca în cazul vinurilor bune, transformându-l într-un clasic. În primul rând vorbim de Anthony Hopkins și de Brad Pitt în roluri de zile mari, într-o poveste stranie și senzuală. Moartea ia chip omenesc (și ce chip! pe al lui Brad Pitt) și vrea să afle mai multe despre oameni, întâlnind astfel iubirea. Un film superb, plin de farmec și de mister, la care s-ar putea să ai nevoie de batistă.

Povestea pare ireală, personajele sunt perfect alese, muzica și decorurile te transportă într-o lume care te va captiva. Replica lui Anthony Hopkins de la începutul filmului "Să treci prin viață fără să cunoști dragostea înseamnă că de fapt nu ai trăit” conține toată chintesența poveștii, transpusă în această peliculă de referință, în regia lui Martin Brest, autorul filmului Parfum de femeie, un alt film care a făcut istorie.

4. Jeux d'enfants (Love me if you dare 2003)

“Cap ou pas cap?” este fraza pe care nu ai cum să o uiți dacă te vei cufunda în povestea din Jeux d’enfants, un film pe care personal îl ador! Nu doar datorită actorilor, în film jucând Marillon Cotillard, una din actrițele mele preferate și Guillaume Canet (iubitul ei din film, în prezent soț) ci și datorită poveștii și a lui Yann Samuell, regizorul care reușește să îmbrace o alegorie despre iubire într-o fantezie romantică. Jeux d’enfants are multă poezie și fantezie, are farmecul pe care doar filmele franțuzești îl au, este rebel, nonconformist, curajos și îndrăzneț, dulce-amărui, toate acestea în numele iubirii, transformate într-un joc copilăros dar totodată periculos.

ADVERTISING

5. La La Land (2016)

Unele filme sunt făcute să nu fie uitate niciodată. Dincolo de poveste, la unele contează și momentul în care le-ai văzut pentru prima oară. Am văzut La La Land în ultima zi a lui 2016, când cinematograful era gol, la fel ca străzile orașului care se pregăteau să devină neîncăpătoare câteva ore mai târziu, la miez de noapte. Țin minte că am plâns și că apoi am zâmbit și că n-aș fi vrut să mai plec de acolo. Câteva luni mai târziu aveam să sufăr puțin în seara Oscarurilor, când s-a produs o gafă istorică, organizatorii oferind din greșeală Oscarul pentru cel mai bun film echipei La La Land, spunând la doar 2 minute după ce chemaseră echipa pe scenă că a fost o greșeală și că de fapt Oscarul merge la Moonlight.

La La Land merita Oscarul din simplul motiv că a reușit să facă dintr-un musical o poveste de dragoste pe care să o urmărești cu sufletul la gură, resuscitând un gen considerat prăfuit și ocolit de mulți. Deși ar merita să vezi filmul chiar și numai pentru coloana sonoră semnată de Justin Hurwitz, povestea rămâne una memorabilă. Damien Chazelle a reușit să scrie și să regizeze un film impecabil din toate punctele de vedere, iar Ryan Gossling a surprins pe toată lumea prin naturalețea sa. Pentru iubitorii de jazz, filmul este un festin. La fel și pentru fanii actriței Emma Stone. Pentru toți ceilalți, La La Land este o poveste de dragoste din Los Angeles, dar şi o declarație de dragoste pentru oraș în sine. Un film seducător pentru visători, pentru romantici, pentru cei care cred în “ce-ar fi dac-ar fi….”

6. In the mood for love (2000)

Pentru iubitorii filmelor de artă, drama melancolică a lui Wong Kar-wai este alegerea perfectă! Un film asiatic de o eleganță aparte, senzual ca o poezie spusă la ureche, la fel de romantic pe cât sunt de vibrante mătăsurile costumelor. Decorurile poartă patina timpului într-o armonie cromatică absolută, ce ne duce cu gândul că regizorul este de data asta și pictor.

Refrenul repetitiv, tema tango-ului stilizat, tema iubirii neîmplinite, fumul de țigara, ploaia, tot universul conturat de Wong Kar-wai ne transpun într-o poveste de iubire pe care nu o vei uita ușor. Un film melancolic, special, de un rafinament aparte într-un Hong Kong al anului 1962, în care un el și o ea, trădați în dragoste ajung să trădeze la rândul lor, într-un love story fragil, asemenea unui porțelan chinezesc.

7. The Before Trilogy (1995, 2004, 2013)

Când am văzut prima oară Before Sunrise, aveam fix vârsta protagoniștilor (Ethan Hawke și Julie Delpy) și nu am putut să nu mă întreb cum de poate fi atât de captivant un film cu doar două personaje și mult dialog. Personajele sunt atât de bine conturate, chimia între actori atât de intensă, dialogul atât de bine scris, încât nu e de mirare că Before Sunrise, Before Sunset and Before Midnight au intrat fără drept de apel în istoria cinematografiei la capitolul filme romantice evergreen cu substanță.

Plimbându-ne de la Viena la Paris și apoi prin Grecia, trilogia ilustrează foarte fluid vârstele iubirii cu toate pantele sale sinuoase, cu deciziile pe care orice îndrăgostit trebuie să le ia la un moment dat, chiar dacă asta înseamnă să declari război lumii întregi cu normele și cu etichetele ei.

8. Pride and Prejudice (2005)

Cei care n-am citit cartea lui Jane Austen sigur vor vrea să o citească după ce văd filmul. Celor care nu au văzut filmul dar au citit cartea, le recomand să vadă adaptarea din 2005 care poartă semnătură regizorului Joe Wright. Același regizor care, 7 ani mai târziu va aduce pe marile ecrane adaptarea flamboaiantă a romanului Anna Karenina (un alt film pe care vi-l recomand din inima). Personal ador filmele de epocă, mai ales acelea care reușesc să reconstruiască universul literar din cărțile de la care pornesc, păstrând astfel cât mai mult din farmecul epocii respective, dar rămânând totuși moderne la nivel de ritm.

Filmul lui Joe Wright reușește cu brio una dintre cele mai încântătoare adaptări făcute după cărțile lui Jane Austen, în care dragostea este mereu un lucru atât de complicat. Încântarea cea mai mare vine din partea actriței Keira Knightley, perfect aleasă în rolul lui Elizabeth. Costumele, locațiile, dialogul și toate celelalte personaje sunt atât de bine puse în lumină, încât nu ai cum să nu te îndrăgosteșți de acest film, mai ales dacă iubești filmele de epocă.

9. Sing Street (2016)

Un film indie care te va cuceri dacă iubeșți muzica pop rock a anilor 80 și poveștile adolescentine de dragoste. Filmul explorează atât legăturile de familie, complicate ca întotdeauna, iubirea de frate, dar mai ales iubirea adolescentină pentru fata visurilor, pentru care ești în stare să-ți faci și trupă, doar ca să o impresionezi. Sing Street ne duce în Dublin-ul anilor 80 și ne arată o poveste atât de caldă și de surprinzătoare, care te va arunca la punctul culminant într-un ocean de emoții.

10. Moonrise Kingdom (2012)

Cea mai frumoasă dovadă că dragostea nu ține cont de vârstă vine de la Wes Anderson, un regizor pe care îl iubesc, pentru semnătura sa vizuală cu care își înnobilează toate poveștile. De data aceasta, Wes Anderson ne va spune o poveste de dragoste dintre doi puști de 12 ani care sunt tot ceea ce am crezut și noi la vârsta lor că suntem, atunci când ne-am îndrăgostit pentru prima dată.

Este despre acea perioada a adolescenței când adulții par că nu înțeleg nimic, când singura soluție este să fugi cu cea pe care o iubești, când te miri de tot ceea ce descoperi și lumea toată pare învăluită în secrete. O poveste cu povești despre iubire, undeva în Anglia anilor 60, în care culorile alese de Wes Anderson devin naratorii plini de melancolie ai unei povești care îți va încălzi inima.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇