Ungurii susțin că au obținut acceptul UEFA de a folosi harta Ungariei Mari cu anumite condiții

Ungurii susțin că au obținut acceptul UEFA de a folosi harta Ungariei Mari cu anumite condiții

Federația de Fotbal din Ungaria a anunțat că UEFA și FARE (gruparea care luptă împotriva discriminării din fotbalul european) permit afișarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale în varianta simplificată, fără simboluri și inscripții.

Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, dar și din alte regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia. Ideea revizionistă propune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 ori ca țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei.

ADVERTISING

Maghiarii au avut mai multe tentative de a folosi harta Ungariei Mari în fotbal, iar astăzi forul fotbalistic de la Budapesta a anunțat că UEFA nu consideră acest lucru un comportament rasist ori în afara regulamentului.

"Acceptând argumentele Federației Maghiare, cele două organizații au concluzionat că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale drapelului arpadian nu constituie comportament rasist, dar asta nu se aplică și pentru simbolurile și inscripțiile suplimentare plasate pe drapel, cum nu se aplică nici pentru scandările fanilor. Ca atare, vom permite utilizarea acestor drapeluri la următoarele două meciuri", a transmis Federația de la Budapesta, conform Gsp.ro.

ADVERTISING

Apoi, forul de la Budapesta a explicat condițiile în care poate fi folosit însemnul.

"Ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul față de Ungaria istorică și solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiții:

  • ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;
  • să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde;
  • să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani.

În același timp, fanii noștri trebuie să știe că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel, asta va provoca măsuri disciplinare. Acest lucru dăunează echipei și percepției asupra fotbalului maghiar. Federația le cere tuturor fanilor să se abțină de la orice formă de ură. Ura nu este calea!", a precizat forul.

ADVERTISING

În noiembrie 2022, premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta "Ungariei Mari" la un meci al echipei naționale maghiare, motiv pentru care MAE român a reacționat ferm la acel moment. „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!