Cupa Mondială de fotbal din Qatar, încheiată cu victoria selecţionatei Argentinei, a fost prima din istorie la care a oficiat o femeie arbitru şi, totodată, prima la care o selecţionată din Africa a reuşit să acceadă până în semifinale.
Iată câteva dintre recordurile şi premierele consemnate la CM 2022:
- Patru jucători, portughezul Cristiano Ronaldo, argentinianul Lionel Messi şi mexicanii Andres Guardado şi Guillermo Ochoa s-au alăturat clubului fotbaliştilor cu câte cinci participări la Cupa Mondială, care îi includea deja germanul Lothar Matthaeus, italianul Paolo Maldini, italianul Gianluigi Buffon şi mexicanul Antonio Carbajal.
- Stephane Frappart, prima femeie care a arbitrat la o Cupa Mondiala masculină. Arbitrul francez a făcut istorie după ce a condus meciul din faza grupelor dintre Germania şi Costa Rica, pe 1 decembrie.
- Cristiano Ronaldo este primul fotbalist care a marcat la cinci ediţii ale Cupei Mondiale: el a debutat ca marcator în urmă cu 16 ani, împotriva Iranului (17 iunie 2006) şi de atunci a înscris la fiecare turneu final, cu un total de opt goluri (1 în Germania 2006, 1 în Africa de Sud 2010, 1 în Brazilia 2014, 4 în Rusia 2018 şi 1 în Qatar 2022).
- Lionel Messi, care a sosit în Qatar cu 19 meciuri disputate la cele patru ediţii anterioare, a încheiat turneul cu un total de 26 de meciuri la Cupa Mondială, stabilind un nou record. Argentinianul a devenit, totodată, jucătorul cu cele mai multe minute disputate la Cupa Mondială (2.314).
- Messi a purtat banderola de căpitan în toate cele şapte meciuri ale Argentinei la CM 2022 şi a ajuns la un total de 19 meciuri în calitate de căpitan al naţionalei ţării sale, depăşindu-i pe mexicanul Rafal Marquez (17) şi pe compatriotul său Diego Maradona (16).
- Decarul argentinian este jucătorul cu cel mai lung timp scurs de la primul său gol la o Cupă Mondială şi ultimul: Messi a marcat primul sau gol pe 16 iunie 2006, împotriva Serbiei şi şi-a închis contul 5.999 de zile mai târziu (16 ani, 5 luni şi 2 zile) în finala cu Franţa de la Doha. De asemenea, el este singurul fotbalist care a marcat la CM înainte de 20 de ani, după 20 de ani şi apoi după împlinirea vârstei de 30 de ani.
- Francezul Hugo Lloris, portarul cu cele mai multe meciuri la Cupa Mondială. Titular în finala cu Argentina, Lloris l-a depăşit pe germanul Manuel Neuer, cu un total de 20 de meciuri. El este, de asemenea, internaţionalul francez cu cele mai multe meciuri pentru Les Bleus, depăşindu-l pe fostul fundaş Lilian Thuram (142).
- Messi este jucătorul sud-american cu cele mai multe victorii la Cupa Mondială (16), depăşindu-l pe brazilianul Pele (12), la o singură lungime în spatele germanului Miroslav Klose (17).
- Portughezul Pepe, cel mai vârstnic marcator de la Cupa Mondială. Golul cu capul marcat în faţa Elveţiei l-a transformat pe fundaşul lusitan în cel mai vârstnic jucător care a marcat într-o fază cu eliminare directă la un turneu final, la 39 de ani şi 283 de zile. Pepe l-a depăşit pe camerunezul Roger Milla, marcator în faţa Columbiei la CM din 1990 la 38 de ani şi 34 de zile.
- Cristiano Ronaldo este fotbalistul care a disputat cele mai multe meciuri pentru o echipă naţională. Intrând în teren în minutul 51 al jocului din sferturile de finală dintre Portugalia şi Maroc, Ronaldo a jucat al 196-lea său meci pentru Seleccao, egalându-l pe kuweitianul Bader al-Mutawa.
- Portarul croat Dominik Livakovic a egalat recordul de penalty-uri apărate. Cu trei parade în faţa Japoniei şi alta împotriva Braziliei, la loviturile de departajare, Livakovic li-a egalat pe germanul Harald Schumacher, argentinianul Sergio Goycoechea şi croatul Danijel Subasic.
- Qatarul s-a dovedit cea mai slabă echipă gazdă din istoria competiţiei, cu zero puncte, 1 gol marcat şi 7 încasate, fiind prima gazdă care nu a marcat şi a pierdut meciul de deschidere (0-2 în faţa Ecuadorului).
- Marocul, în schimb, a scris istorie la Cupa Mondială din Qatar. Locul patru atins de echipa lui Walid Regragui, după ce s-a oprit în semifinalele CM 2022, a transformat selecţionata marocană în cea mai bună echipă din istoria continentului african.
- Olanda - Argentina, meci cu cele mai multe cartonaşe galbene. Cu 17 cartonaşe (inclusiv unul pentru Walter Samuel, din staff-ul selecţionatei argentiniene şi două pentru fundaşul olandez Denzel Dumfries), spaniolul Antonio Mateu Lahoz a devenit arbitrul care a arătat cele mai multe cartonaşe din istoria Cupei Mondiale, cu unul în plus faţă de compatriotul său Antonio Jesus Lopez Nieto (Germania - Camerun, 1998) şi rusul Valentin Ivanov (Portugalia - Olanda, 2006).
- Japonia, câştigătoare cu cea mai mică posesie. Selecţionatei ''Samurailor Albaştri'' i-a fost suficientă o posesie de doar 17,7% pentru a învinge Spania (2-1) în faza grupelor. Niciodată din 1966, când a început să fie contabilizată posesia, o echipă nu a profitat atât de mult de puţinul timp în care a deţinut mingea.
ADVERTISING