Declarațiile lui David Popovici, în care sportivul a criticat condițiile în care e nevoit să se pregătească în România, continuă să stârnească ecouri, dar și promisiuni din partea clasei politice.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a aprobat toate actele investiției în baza COSR de la Izvorani și a declarat că va relua procedura de modernizare a bazinului de la Lia Manoliu, închis de șase ani după apariția unui șobolan în apă.
"Acest Guvern trebuie să probeze prin fapte că le asigură sportivilor o infrastructură modernă şi condiţii optime pentru performanţă. Am aprobat toate actele investiţiei în baza COSR din Izvorani şi reluăm procedura de modernizare a bazinului din complexul Lia Manoliu, care vor fi gata la timp pentru următorul ciclu olimpic!", a declarat Ciolacu, potrivit News.ro.
De asemenea, Ciolacu a mai susținut că în ultimii 2 ani statul roman a finalizat 200 de sali de sport, aproape 50 de baze sportive si 16 bazine de inot.
Situația dezastruoasă pentru natația din România, scoasă la lumină de David Popovici
David Popovici a vorbit deschis despre condițiile proaste de pregătire pe care le are în România. Lucrurile ar fi putut sta mai bine, în condițiile în care la Lia Manoliu există și un bazin interior. Acesta este însă închis de 6 ani.
În 2018, în bazin a fost filmat un șobolan care înota. Apoi, reprezentanții Ministerului Sportului au ajuns la concluzia că acea clădire nu mai este sigură pentru antrenamente, așa că au închis-o, potrivit StirileProTV.ro.
Șase ani mai târziu, oficialii susțin că încă n-au găsit fonduri pentru a o reabilita. Instituția care se ocupă de direcționarea banilor este Compania Națională de Investiții. Reprezentanții companiei nu doresc să facă declarații.
Totuși, pe hârtie, România ar fi trebuit să fie plină de bazine de înot. Autoritățile ne-au promis că vom avea peste 400 de bazine de înot până în 2019. Câte s-au construit, de fapt? 32!
Iar unele situații sunt de-a dreptul ridicole. Spre exemplu, bazinul olimpic de la Brăila trebuia să fie gata în 2016. Lucrările s-au împotmolit la 95% și, opt ani mai târziu, încă nu a fost dat în folosință. Nicio firmă nu vrea să preia lucrările pentru a le finaliza, deoarece ar trebui să-și asume garanția pentru întreaga lucrare, conform TVR Info.
De asemenea, la Galați se află un bazin olimpic în aer liber, dar acesta este în paragină de mai bine de 20 de ani, fără niciun plan de reabilitare. "Terenul se tasează, pe alocuri s-au format gropi și cred că și investiția va fi foarte costisitoare și va fi foarte greu pentru un constructor să-și asume o reabilitare", a declarat Anamaria Vasiliu, directorul executiv de la Direcția Județeană de Sport Galați.