Cursa de înot 100 de metri liber a fost așteptată cu sufletul la gură de iubitorii acestui sport. Câștigătorul ei devine cel mai rapid înotător din lume, ceea ce nu e puțin lucru.
Spre gloria lui și bucuria milioanelor de români, David Popovici, pe lângă medalia de aur de la 200 de metri, a obținut-o și pe cea de bronz în proba vedetă a competiției de înot de la Olimpiada din Paris.
Pe primul loc a ieșit înotătorul chinez Pan Zhanle, care a spulberat recordul mondial, terminând cursa în 46 de secunde și 40 de sutimi.
Australianul Chalmers și românul Popovici au venit pe locurile doi și trei, la o diferență de o secundă și 8 sutimi, respectiv o secundă și 9 sutimi față de învingător, ceea ce la înotul pe această distanță e enorm.
Zhanle a avut o lungime de corp în fața urmăritorilor la momentul în care a atins capătul bazinului.
Doi înotători de top din China au fost găsiți dopați în anul 2022, dar acuzațiile de folosire a substanțelor interzise au fost retrase în mod misterios, au relatat reporterii cotidianului New York Times în data de 30 iulie, cu o zi înainte de finala în care a evoluat David Popovici.
Înotătorii chinezi, dopați cu burgeri
Autoritățile chineze antidoping au făcut o anchetă în urma căreia nu au reușit să descrie modul în care înotătorii au luat un steroid anabolic foarte puternic, concluzionând că acesta a ajuns în organism prin burgeri contaminați, consumați de sportivi la un restaurant din Beijing, se arată în articolul publicat de cotidianul american.
De cel puțin trei ori în ultimii ani, autoritățile chineze au achitat înotătorii locali, acuzând mâncare contaminată. Deciziile au provocat nemulțumire printre experții anti doping, relatează jurnaliștii de la New York Times.
Situația creată a dus critici la adresa WADA (World Anti Doping Agency), acuzată că nu reușește cu adevărat să elimine trișorii din sportul de mare performanță.
Cel puțin un expert al agenției nu a fost de acord cu explicațiile date de reprezentanții Chinei, dar WADA nu a făcut apel la decizia Beijingului și nu i-a pedepsit pe înotători.
Mai mult, ITA (International Testing Agency), creată după scandalul de dopaj din Rusia, a spus că WADA trebuia să facă apel la decizia reprezentanților Chinei, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Zhanle, în calificări, a înotat cu 2 secunde mai încet decât în finală
Performanța lui Pan Zhanle a ridicat multe semne de întrebare prin faptul că înotătorul chinez a bătut recordul mondial cu 4 zecimi de secundă, ceea ce e, practic, imposibil fără ajutor chimic în viziunea specialiștilor, mai ales că în seriile de calificare Zhanle a obținut un timp slab, 48 de secunde și 40 de sutimi, reușind o promovare în semifinalele competiției pe locul șapte, înotând cu 2 secunde mai încet în calificări decât în finală.
De exemplu, David Popovici a obținut 47.92 în calificări și 47.49, în finală.
„Ce s-a întâmplat în această cursă nu e real. Nu poți învinge astfel. Pe înotători precum Kyle Chalmers, David Popovici sau Jack Alexy nu-i învingi cu o lungime de corp la 100 de metri liber. Nu e posibil din punct de vedere uman… Nu e real ce s-a întâmplat”, a comentat Brett Hawke, un antrenor de înot australian, cu o experiență de trei decenii în domeniu.
Expertul a fost citat pe larg de presa din România, dar și de cea internațională, care a subliniat performanța ieșită din tipare a înotătorului chinez.
În luna aprilie a acestui an, o investigație a cotidianului New York Times a adus în atenția publicului faptul că 23 de înotători din China au fost lăsați să concureze la Olimpiada din Tokyo 2021, deși au fost testați pozitiv, în corpul lor găsindu-se cantități de trimetazidine, o substanță dopantă interzisă. Unii dintre înotători au luat medalii de aur. Numele lor nu a fost făcut public din moment ce nu au fost acuzați de practici ilegale.
SUA ar vrea să taie fondurile WADA
Și atunci reprezentanții Chinei au motivat faptul că nu i-au sancționat pe sportivi pentru că aceștia au fost victimele mâncării contaminate pe care au consumat-o într-un hotel.
Dar situația a creat tensiuni mari în SUA, acolo unde Congresul vrea să taie fondurile WADA, în cazul în care agenția nu reușește să înlăture suspiciunile de dopaj din sport.
SUA contribuie cu 3,6 milioane de dolari anual la bugetul WADA, cel mai mare dintre toate statele participante.
WADA a anunțat că investighează cazul celor doi înotători din China găsiți dopați, dar lăsați să concureze pe motiv că burgerii au fost de vină.
În acest context, discuțiile din jurul „performanței” înotătorului chinez Pan Zhanle nu vor trece neobservate.
Aceasta pare a fi o lovitură devastatoare dată pe la spate sportivilor curați și o trădare profundă a tuturor competitorilor care concurează corect și respectă regulile
Travis T. Tygart, șeful agenției anti doping din SUA, deranjat de lipsa de reacție a organismelor internaționale față de dopajul înotătorilor chinezi
Regimurile autoritare întotdeauna au văzut în sport o strategie politică prin care să se valideze, performanțele atleților fiind folosite ca propagandă pentru a arăta realizările liderului absolut.
Rusia lui Vladimir Putin a dezvoltat un sistem de dopaj aflat în subordinea guvernului, pentru a asigura un avantaj suplimentar sportivilor în cursa pentru medalii.
Mașinațiunile Rusiei
Înainte de începerea Olimpiadei de Iarnă de la Soci, Rusia, agenții FSB, serviciul secret al Kremlinului, împreună cu reprezentanți ai agenției anti doping locale, înlocuiau pe ascuns eșantioanele cu urină ale sportivilor ruși pentru a nu se descoperi că aceștia foloseau substanțe interzise.
Acel scandal a dus la suspendarea mai multor antrenori, oficiali și sportivi din această țară.
Din cauza sistemului de dopaj la nivel de stat pus la punct, Rusia a primit interdicție de a mai fi reprezentată la jocurile olimpice, sportivii concurând fără însemnele naționale.
După invadarea Ucrainei, ordonată de Putin, forurile sportive au luat decizia de a interzice și participarea atleților ruși la competițiile internaționale.
Oamenii sărbătoresc campionii olimpici, în timp ce noi le înlocuiam urina. Vă puteți imagina cum este organizat sportul olimpic?
Grigory Rodchenkov, medic din Rusia, mărturie despre scandalul dopajului de stat de la Olimpiada de Iarnă din 2014
În sport au existat scandaluri de dopaj în care au fost implicați și mulți sportivi din țările occidentale, dar aceștia au încălcat regulile în mod individual, fiind singurii responsabili pentru faptele lor.
Multora li s-au retras medaliile și recordurile, primind interdicții de participare la competiții. Cazul Simona Halep și lupta ei pentru a-și demonstra nevinovăția e exemplar în acest sens, statul român nefiind implicat în niciun fel.
Competițiile sportive n-au nicio valoare, dacă nu există egalitate de șanse între participanți.
Diferențierea dintre ei trebuie să se facă doar în urma abilităților individuale sau a celor de echipă, respectându-se regulile jocului.
Suspiciunile legate de manevrele Chinei pentru a-și proteja sportivii dopați pun în umbră performanțele acestora.
Medalia de bronz câștigată de David Popovici devine cu atât mai valoroasă cu cât contestarea performanței ieșită din orice logică a lui Pan Zhanle va fi mai intensă, determinându-i pe oficiali să acționeze și să facă lumină în acest caz.