Fotbalul s-a rupt în două: 12 cluburi de top au înființat Superliga Europeană, deși UEFA le-a amenințat cu excluderea

Fotbalul s-a rupt în două: 12 cluburi de top au înființat Superliga Europeană, deși UEFA le-a amenințat cu excluderea

Fotbalul continental trăiește momente istorice. 12 cluburi de top, printre care FC Barcelona, Real Madrid și Manchester City, au anunțat oficial înființarea Superligii Europene. Anunțul vine la scurt timp după ce UEFA le-a amenințat cu excluderea din cupele europene și cele naționale.

Superliga Europeană reunește momentan 6 echipe din Anglia (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City și Manchester United), trei din Spania (Atletico Madrid, FC Barcelona și Real Madrid) și trei din Italia (AC Milan, Inter Milano și Juventus Torino).

ADVERTISING

Cluburile doresc să atragă noi participanți, dar deocamdată reprezentantele din Germania și Franța au refuzat să adere.

Potrivit anunțului făcut de Superliga Europeană, această ligă va fi formată din 20 de echipe. Iar meciurile ar urma să se joace la mijlocul săptămânii, în așa fel încât competițiile interne să nu fie afectate. Totuși, înființarea competiției aruncă în aer Liga Campionilor.

Tocmai din acest motiv, UEFA și FIFA au reacționat dur și au amenințat oficial cu excluderea din cupele europene a tuturor echipelor participante.

ADVERTISING

De asemenea, FIFA a transmis că jucătorii din această competiție nu vor putea juca nici la Cupa Mondială. UEFA a transmis și ea că toate echipele participante vor fi excluse din competițiile naționale și din cupele europene, iar jucătorii ar putea primi interdicția de a-și mai reprezenta țara.

Superliga Europeană ar urma să se desfășoare sub forma unui campionat, dar nu sunt cunoscute momentan foarte multe detalii. Scopul este însă unul clar. Cluburile doresc să gestioneze banii generați de această competiție și să nu mai aibă UEFA drept intermediar, așa cum se întâmplă în cazul Ligii Campionilor.

ADVERTISING

"Pandemia globală a accelerat instabilitatea în modelul economic european din fotbal și ne-a arătat că sunt necesare o viziune strategică și o abordare comercială durabilă", se arată într-o declarație a reprezentanților Superligii Europene.

De asemenea, în fața amenințărilor UEFA și FIFA, reprezentanții Superligii Euroepne au anunțat că vor încerca să poarte discuții pentru a rezolva conflictul.

Reacții și din mediul politic

Premierul britanic Boris Johnson s-a arătat îngrijorat după lansarea acestei Superligi. Într-o postare pe Twitter, Johnson a detaliat: "Vor ataca inima competiției interne și îi vor îngrijora pe fani. Cluburile ar trebui să țină cont de părerea fanilor și a comunității fotbalului în general".

De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a felicitat cluburile din această țară care au refuzat participarea la Superliga Europeană.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro:

Apasă aici pentru a vedea toate articolele din sport de pe spotmedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇