Construcția și amenajarea unei baze sportive: 3 aspecte de știut

Construcția și amenajarea unei baze sportive: 3 aspecte de știut
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prezența unei baze sportive în inima unei comunități permite accesul facil la practicarea diferitelor sporturi, asigurând în același timp senzația de apartenență la un grup social solid, construit în jurul pasiunii pentru mișcare.

O baza sportivă se construiește și se amenajează pe baza unui set de principii foarte clare, raportate le normele de lucru în vigoare, precum și la criteriile de care trebuie să se țină cont, în etapa de proiectare: numărul de beneficiari, specificul bazei sportive, bugetul etc 

Specificul bazei sportive 

Procesul de construire si amenajare a unei astfel de baze trebuie sa se raporteze la varietatea si specificul disciplinelor sportive, practicate in perimetrul respectiv. Motivul are legătură cu faptul că dimensiunile calculate pentru terenuri și anexe, precum și materialele utilizate în diferite faze ale proiectului, diferă de la un tip de bază la altul. 

ADVERTISING

În cazul materialelor, se poate opta pentru structuri metalice fixe, sau cu deschidere automată / hidraulică, pentru împrejmuirea și acoperirea anumitor spatii. De asemenea, pentru sol se poate opta pentru gazon sintetic și / sau natural, certificat sau nu de FIFA, în cazul amenajării unor terenuri de fotbal, tenis de câmp, golf. 

Pentru baschet, tenis pe suprafață rapidă sau atletism, suprafața de teren poate fi acoperită cu tartan, fie montat sub formă de pavele, fie turnat. De asemenea, in cazul dimensiunilor pentru terenurile din perimetrul bazei sportive, acestea pot avea dimensiuni standard (exemple: 18 m x 36 m; 22 m x 42 m; 36 m x 36 m), sau pot fi customizabile. 

ADVERTISING

Numărul de beneficiari  

De asemenea, pentru ca fiecare individ dintr-o anumită comunitate să poată beneficia în egală măsură de beneficiile pe care le oferă o baza sportiva, estimarea corectă a numărului de beneficiari este un alt criteriu extrem de important pentru faza de proiectare. 

Valorile recomandate pentru suprafața bazei, raportate la capacitatea oferită (nr. beneficiari):

  • 320-960 beneficiari / 1.000-3.000 mp (scoli generale cu 8 clase)
  • 480-960 beneficiari / 1.500-3.000 mp (licee) 
  • 500-5.000 beneficiari / 10.000-20.000 mp (universități) 
  • peste 5.000 beneficiari / peste 25.000 mp (centre sportive publice)  
ADVERTISING

Disponibilitatea acesteia 

Din ce în ce mai multe persoane înțeleg importanța sportului pentru sănătatea organismului, la nivel fizic și psihic. De aceea, activitățile fizice preferate sunt incluse în programul unei săptămâni întregi, în funcție de timpul liber avut la dispoziție, după job sau în weekend. 

De aceea, construirea și amenajarea unei baze sportive trebuie să țină cont de disponibilitatea membrilor comunității, privind programul de antrenamente. Pentru vremea rea, terenurile pot fi acoperite cu prelată din polietilenă de înaltă densitate (200 g/m2), sau cu PVC premium (450 g/m2, 550 g/m2, 650 g/m2 sau 900 g/m2). 

De asemenea, pentru practicarea sporturilor preferate după lăsarea întunericului, în condiții de vizibilitate excelente, se recomandă montarea unei instalații de nocturna cu LED, pentru costuri optimizare la facturile de energie electrică.

În final, mai este important de precizat faptul că succesul unui astfel de proiect depinde într-o mare măsură și de alegerea corectă a firmei desemnate să supravegheze lucrările. Pachetul de servicii trebuie să fie unul de tip 360°, incluzând: 

  • soluții de consultanță tehnică și proiectare terenuri sportive 
  • servicii complete privind construirea și amenajarea bazei. 

Apelând la o echipă de proiectanți și muncitori cu experiență în realizarea unor astfel de proiecte, timpii de lucru se reduc în mod semnificativ, costurile de implementare se pot optimiza, iar calitatea lucrărilor va putea fi observabilă cu ochiul liber!