Viiturile produc pagube serioase. Galați și Vrancea, cele mai afectate județe

Viiturile produc pagube serioase. Galați și Vrancea, cele mai afectate județe

Galați și Vrancea sunt cele mai afectate județe de ploile torențiale care au căzut în ultima vreme.

Mai exact, 11 străzi şi 31 de gospodării din judeţul Galaţi au fost inundate, duminică, în urma fenomenelor meteorologice periculoase, informează Prefectura.

Potrivit sursei citate, din cauza manifestării fenomenelor meteorologice periculoase în judeţul Galaţi, între orele 5,00 şi 12,30, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi au fost primite aproximativ 135 de apeluri prin Sistemul Unic 112 care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă în mai multe zone.

În perioada menţionată, în municipiul Galaţi au fost ploi însemnate cantitativ, respectiv 34 l/mp, fiind inundate 10 străzi şi 20 de gospodării (curţi, grădini şi subsoluri) în Valea Oraşului şi 5 locuinţe din zona Barboşi.

ADVERTISING

Pentru gestionarea evenimentelor, echipajele din cadrul ISU au acţionat pentru evacuarea apei cu 3 autospeciale, 9 motopompe transportabile şi o motopompă de mare capacitate, cu un debit de 1,3 mc/minut, în Valea Oraşului.

De asemenea, cele 3 pompe de la Staţia 11 Iunie, cu o capacitate totală de evacuare de aproximativ 15.000 mc/oră, rămân pornite până la evacuarea apei din toate zonele afectate.

Totodată, o stradă şi două gospodării din municipiul Tecuci au fost inundate, iar la Şendreni au fost afectate 4 gospodării (curţi şi grădini). Atât la Tecuci, cât şi la Şendreni, situaţiile semnalate au fost rezolvate operativ.

ADVERTISING

Din ordinul prefectului Gabriel Aurelian Panaitescu, Centrul Judeţean pentru Coordonarea şi Conducerea Intervenţiei rămâne activ.

De asemenea, la nivelul ISU este activată Gruparea Operativă şi se menţine ridicată capacitatea operaţională, cu personal din tura liberă, pe toată perioada supusă avertizărilor meteorologice şi hidrologice de cod portocaliu (20 iunie, ora 10,00 - 21 iunie, ora 2,00) şi galben (21 iunie, ora 11,00 - 21 iunie, ora 22,00). 

Citește și: Pompierii din Galați au salvat o femeie prinsă sub dărâmături, după ce bucătăria de vară s-a prăbușit peste ea

Pe de altă parte, în Vrancea peste 70 de gospodării au fost inundate, duminică, la Bilieşti şi circa 550 de hectare de culturi au fost distruse în totalitate de apele revărsate ale râului Putna, potrivit primarului comunei, Vasile Chirilă.

ADVERTISING

"Nu ne aşteptam să mai păţim, după 16 ani, încă o dată aşa ceva. Avem în jur de 70 de gospodării în care a intrat apa, din care în 35 a intrat şi în case. Avem şi 550 de hectare de teren agricol afectate total. S-au autoevacuat în jur de 40 de persoane, 17 le-am evacuat împreună cu cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea. Am mai evacuat şi noi dimineaţă în jur de cinci persoane. Plus animalele pe care iniţial le-au evacuat oamenii singuri, dar după ce a venit apa mare nu s-a mai putut decât cu utilajele noastre", a declarat Vasile Chirilă.

Primarul spune că lucrurile ar fi putut fi şi mai grave în localitate dacă în cursul nopţii nu ar fi spart un canal al ANIF pentru a lăsa apa să curgă pe câmp.

"Am aflat din mesajele primite de la meteo că va ploua în continuare. Nu e vorba că plouă la noi. La noi n-ar fi o problemă, doar că plouă la munte. Şi apa asta nu e de la noi, e de la munte. Şi ea se strânge ca într-un lighean şi vine spre noi. Dacă aseară nu reuşeam să sparg digul, canalul de irigaţii al ANIF-ului, lucru care trebuia făcut de 16 ani (...), dacă nu făceam acea breşă, apa aici era de un metru până la jumătatea localităţii", a spus Chirilă.

Citește și: Natura s-a dezlănțuit în Vrancea: Cel puţin 50 de gospodării dintr-o comună au fost inundate, pompierii au intervenit în mai multe zone din județ, iar pe multe drumuri circulația e restricționată


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇