Vaccinarea anti-COVID merge greu în toată Europa. De ce nu se mișcă mai bine țări ca Franța sau Belgia?

Vaccinarea anti-COVID merge greu în toată Europa. De ce nu se mișcă mai bine țări ca Franța sau Belgia?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Statele europene sunt antrenate într-o cursă contracronometru pentru imunizarea populației împotriva COVID-19. Dar lucrurile nu merg nicăieri în ritmul pe care și l-au dorit guvernele. Nici măcar în statele în care sistemul sanitar este performant.

Uniunea Europeană este cea care cumpără și distribuie vaccinurile. Și o face destul de repede. Deja pe 8 ianuarie, Bruxelles-ul a anunțat că va cumpăra încă 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer BioNTech. Iar asta înseamnă că mai bine de jumătate din producția de vaccin a Pfizer din 2021 va ajunge în spațiul comunitar.

Cum sunt administrate aceste vaccinuri nu se decide, însă, la Bruxelles, ci la nivelul fiecărui stat membru. Guvernele hotărăsc pe cine și când imunizează.

ADVERTISING

Iar lucrurile merg într-un ritm alert, la acest moment, potrivit datelor centralizate de jurnaliștii de la CNN.

GERMANIA. Oamenii sunt destul de mândri că niște compatrioți au fost cei care au creat primul vaccin eficient antiCovid19 (BioNTech e companie cu sediul în Germania – n.red.).

Statisticile arată că peste 65% din populație e dispusă să se vaccineze, atunci când acest lucru va fi posibil.

Berlinul a decis să înceapă imunizarea cu vârstnicii care au peste 80 de ani și cu persoanlul din sistemul sanitar și de asistență socială. În numai două săptămâni s-au vaccinat 477.000 de persoane.

ADVERTISING

Și totuși, multe dintre centrele de imunizare de care e nevoie n-au fost încă amenajate. În plus, nu se știe dacă vor veni la timp toate dozele de vaccin. Într-o primă tranșă, Germania a comandat 56 de milioane de doze. Apoi încă 30 de milioane. Dar până la acest moment a primit doar 1,3 milioane de doze.

Și cum în Germania urmează și alegeri parlamentare, la toamnă, subiectul e abordat destul de agresiv, în spațiul public. Mulți susțin că nu e corect ca atât de multe doze să ajungă în alte state UE, în loc să rămână în Germania.

ADVERTISING

FRANȚA. În vreme ce vecinii germani vaccinează de zor, francezii au rămas mult în urmă. La finele acestei săptămâni abia dacă s-a ajuns la 45.500 de persoane imunizate. E o cifră nesemnificativă.

Spe deosebire de nemți, francezii au vaccin disponibil. Nu mai puțin de un milion de doze stau la rece și sunt gata să fie folosite.

Doar că în Franța birocrația din sistemul medical e împovărătoare. Instructajul pentru administrarea vaccinului are zeci de pagini. Și sunt o mulțime de reguli care încetindesc imunizarea.

În plus, în jur de 58% dintre francezi sunt sceptici și susțin că nu au decis, încă, să se vaccineze.

BELGIA. Un vârstnic a fost imunizat pe 28 decembrie. Dar campania de vaccinare propriu-zisă a început abia pe 5 ianuarie și progresează destul de lent.

Autoritățile belgiene – fiind în epicentrul Uniunii Europene - au luat legătura cu PfizerNTech și au încercat să comande mai multe doze. Dar, așa cum era de așteptat, productorul a refuzat, din cauză că așa prevede contractul cu UE.

Belgienii vor acum să administreze toate dozele pe care le primesc populației, fără să mai facă stocuri pentru a doua doză, care trebuie injectată pentru ca imunizarea să fie finalizată.

CEHIA. Vaccinarea a început pe data de 27 decembrie, iar primul imunizat a fost premierul Andrej Babis.

Dar Praga a anunțat, în scurt timp, că lucrurile nu merg cum ar trebui. Mai exact, Cehia a primit doar 30.000 de doze de vaccin, din care a reușit să aplice doar puțin peste 19.000.

Premierul Babis a avut o atitudine critică la adresa Bruxellesul, susținând că, de vreme ce țara sa a contribuit la bugetul UE, ar trebui să primească vaccinul.

Cehia și-a propus o imunizare în 3 etape. Mai întâi trebuie vaccinate persoanele cu risc maxim de îmbolnăvire, apoi populația cu risc ceva mai crescut, în 31 de centre de vaccinare. Și în cele din urmă restul populației ar urma să fie vaccinată de medicii de familie. Dar fără vaccin planul rămâne doar pe hărtie.

SPANIA. A început vaccinarea pe 27 decembrie. A primit până acum 743.925 și a administrat 277.976 de doze. Obiectivul este imunizarea a 2,3 milioane de persone în primul trimestrul din acest an.

Citește și:

Care e diferenţa între vaccinurile Pfizer și Moderna. Cu care ar fi mai bine să ne vaccinăm?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇