Tot mai mulți americani se îndreaptă către Europa pentru o viață mai bună și mai ieftină

Tot mai mulți americani se îndreaptă către Europa pentru o viață mai bună și mai ieftină
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe fondul inflaţiei, din ce în ce mai mulţi americani nu-şi mai pot permite locuinţa de vis în marile oraşe ale SUA și se îndreaptă către Europa, în special Europa de Sud, care le oferă şansa să gestioneze costuri mai mici.

Ceea ce este ieftin pentru aceşti americani este extrem de scump pentru europenii din sud, ale căror salarii medii sunt substanţial mai mici decât cele ale americanilor, scrie The New York Times, citat de Business Magazin.

Localnicii au ajuns deja să se bată pentru locuinţe cu străinii bogaţi pe o piaţă imobiliară deja impactată de Airbnb şi de investiţiile imobiliare ale marilor companii.

ADVERTISING

Rezultatul discrepanţelor de venit şi a giganţilor care activează pe piaţa de real estate sud europeană este apariţia unei generaţii care cu greu reuşeşte să aibă propria locuinţă. Potrivit statisticilor, 90% din europenii din sud sub 35 de ani încă locuiesc acasă cu părinţii, mult peste media americană.

Cei care au apartamente se confruntă cu evacuări şi creşteri imprevizibile ale chiriilor în oraşe cu sisteme slabe de protecţie pentru chiriaşi precum Lisabona, Barcelona şi Atena.

„Este un fenomen absolut îngrijorăor”, a declarat Alkis Kafetzis, coordonator de proiect la Eteron Institute for Research and Social Change din Atena, care studiază inegalităţile în materie de locuinţe.

ADVERTISING

Creşterea rapidă a investiţiilor străine nu este un accident. Portugalia, Spania şi Grecia au făcut curte străinilor şi corporaţiilor cu buzunare largi, în speranţa de a atrage talente, de a-şi consolida economiile şi de a stimula dezvoltarea. Portugalia şi Spania au introdus recent vize pentru nomazii digitali, care permit angajaţilor care lucrează de acasă să locuiască în ţară pentru o perioadă de timp extinsă, preluând o viză similară modelului din Grecia.

În Spania, vânzările de locuinţe către americani au crescut cu 88% din prima jumătate a anului 2019 până în prima jumătate a anului 2022. Americanii s-au numărat printre cei dispuşi să cheltuiască cel mai mult pe metru pătrat, fiind întrecuţi doar de danezi în ceea ce priveşte suma pe care au plătit-o în prima jumătate a anului 2022, potrivit datelor guvernului spaniol.

ADVERTISING

Până în 2022, aproape 10.000 de cetăţeni americani locuiau în Portugalia, cu o creştere uimitoare de 239% faţă de 2017, potrivit datelor furnizate de guvernul portughez.

„Principala lor preocupare este schimbarea stilului de viaţă. Ei doresc cu adevărat să trăiască aici şi să aibă un stil de viaţă mai cosmopolit”, a declarat Luis Mendes, geograf urban la Universitatea din Lisabona.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇