Tensiuni și acuzații grave în ședința CSM: Se urmărește înlocuirea legilor țării cu cele dorite de guvernanți

Tensiuni și acuzații grave în ședința CSM: Se urmărește înlocuirea legilor țării cu cele dorite de guvernanți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost, miercuri, scena unor dezbateri tensionate între membrii instituției, pe fondul unor măsuri anunțate sau vehiculate de Guvern în ceea ce privește sistemul judiciar.

Mai mulți membri ai Consiliului au vorbit despre un „linșaj” la adresa magistraților și despre încercări de subminare a statului de drept.

Judecătoarea Laura Radu a susținut că Guvernul ignoră în mod deliberat legile în vigoare, urmărind înlocuirea acestora cu unele convenabile Executivului. „Noi constatăm de două săptămâni că nu se respectă legile țării pentru că nu convin guvernanților și, de fapt, ceea ce se urmărește este înlocuirea legilor țării cu legile pe care guvernanții și le doresc. Mie aceasta mi se pare o sfidare a ordinii de drept”, a declarat aceasta, citată de Agerpres.

Ea a avertizat că este „incalificabil” ca ostilitatea dintre puterile statului să se îndrepte împotriva justiției și a atras atenția asupra riscului de decredibilizare publică a întregului corp de magistrați.

Judecătorul Claudiu-Marian Drăgușin a acuzat, la rândul său, o campanie orchestrată împotriva sistemului judiciar: „Această campanie de linșaj (...) împotriva magistraturii va avea o consecință cu privire la eficiența justiției, cu privire la modul în care lucrează și în care își desfășoară activitatea colegii noștri”.

În replică, vicepreședintele CSM, procurorul Claudiu-Constantin Sandu, a respins ideea de linșaj, afirmând că percepția negativă asupra justiției are la bază realități dureroase:

Nu se poate spune că este un linșaj, în condițiile în care de ani de zile rezultatele muncii noastre conduc, în cele mai multe cazuri, la salvarea inculpaților de rang înalt de la pedeapsa penală. Este normal ca în cadrul societății să existe o puternică dezamăgire față de activitatea magistraților”.

El a adăugat că susține majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani, dar a subliniat că aceasta trebuie însoțită de o normare a muncii: „Această pensionare la 65, cu care eu personal sunt de acord, trebuie să vină cu un volum de muncă similar unui magistrat european, care să îți permită la 65 de ani să mai beneficiezi de o perioadă rezonabilă de timp de o pensie”.

Președintele CSM, Elena-Raluca Costache, a apărat instituția în fața criticilor privind pensiile speciale: „Nu putem să generalizăm cele câteva exemple care mai funcționează în sistem și să spunem: toți care ies la pensie ies cu pensii mai mari decât salariul, e altă minciună”.

Ea a avertizat totodată că volumul de muncă din instanțe pune presiune extremă pe magistrați, unii dintre ei riscând să nu ajungă la vârsta de pensionare: „Cum să reziști într-un astfel de sistem de justiție cu aproape 3.000 de dosare pe an?”.

Ședința a evidențiat fisuri tot mai adânci în interiorul Consiliului și tensiuni acute între puterile statului, în contextul reformelor judiciare aflate în discuție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇