Ucrainenii care se refugiază în UE în urma invaziei Rusiei ar putea umple goluri semnificative pe piețele naționale ale muncii, dar posibila lor întoarcere în Ucraina sau competiția dintre statele membre provoacă bătăi de cap angajatorilor, în special celor din Europa Centrală și de Est.
Aproximativ 4,8 milioane de persoane din Ucraina beneficiază de mecanismul de protecție temporară, care le oferă acces pe piețele muncii din țările UE. Mai mult, 1,5 milioane de cetățeni ucraineni au fost autorizați să rămână în UE înainte de război.
Afluxul mare de cetățeni din Ucraina a fost văzut ca o oportunitate uriașă pentru statele care se confruntă în prezent cu deficit de forță de muncă – precum Polonia, Slovacia sau Cehia. Cu toate acestea, această șansă ar putea fi ratată, notează Euractiv.
„Afluxul de refugiați din Ucraina după 24 februarie 2022 a fost cu siguranță o șansă de a umple golurile de personal pentru companiile care se luptă să găsească angajați cu competențe relevante”, a declarat Nadia Kurtieva, specialist senior în angajare, la grupul de afaceri Lewiatan al Confederației Polone.
Majoritatea refugiaților s-au angajat în sectoarele de producție, catering, servicii, IT și comunicații.
Angajații ucraineni – atât nou-veniți, cât și cei care au ajuns în țară înainte de război – sunt apreciați de companiile poloneze. „Problema, totuși, poate fi că Polonia trebuie să concureze pentru muncitorii ucraineni cu alte țări ale UE, cum ar fi Germania”, a comentat și Szymon Witkowski, expert la Departamentul de Drept și Legislație din Uniunea Poloneză a Antreprenorilor și Angajatorilor (ZPP).
Slovacia are probleme similare. Potrivit Katarína Tešla, manager de PR al portalului de locuri de muncă Kariéra.sk, ucrainenii au reprezentat un suflu de aer proaspăt pentru piața muncii, ocupând locuri de muncă de care slovacii nu erau interesați. Acest lucru a fost resimțit în mod excepțional în sectoarele HORECA, unde întreprinderile s-au luptat cu o lipsă acută de angajați după pandemie.
Ucrainenii și-au găsit locuri de muncă și în logistică, construcții sau producție. Cu toate acestea, angajații mai calificați tind să nu rămână în Slovacia, optând pentru o carieră în țările din vestul UE, unde pot obține salarii mai bune și standarde de trai mai ridicate, a explicat Tešla. Companiile slovace au deja probleme cu plecarea angajaților ucraineni.
Conform regulilor de migrație în vigoare, o astfel de situație nu ar fi trebuit să se întâmple. Ucrainenii pot lucra doar acolo unde au solicitat statut de protecție temporară și nu ar trebui să plece în altă țară, dar în realitate, situația este alta.
Citeşte mai departe despre cum statele UE concurează pe muncitorii ucrainieni, țările din ECE, dezavantajate în fața Vestului pe Curs de Guvernare