La nici 2 săptămâni de la momentul în care Spotmedia.ro a semnalat, în premieră, că Distrigaz a turnat beton pe străzile istorice, pavate cu piatră cubică din Centrul Vechi, problema se rezolvă.
Inițial, PMB ne-a transmis că betonul avea rolul de a proteja lucrările Distrigaz doar până pe 15 martie. În schimb, distribuitorul de gaze ne-a spus, pe 1 martie, că nu acum vrea să remedieze pavajul, ci abia când își termină toate lucrările în zonă. Adică la vară.
Ei bine, nici n-a venit data de 15 martie că PMB a anunțat că pe șantierele Distrigaz se reface deja pavajul din piatră cubică.
Betonul de care n-a fost nevoie, pe străzile istorice
Pe 26 februarie, reporterul Spotmedia.ro a semnalat că pe șantierele Distrigaz din Centrul Vechi, șanțurile au fost acoperite cu beton. Iar pavajul avea un aspect cârpit și urât.
În urma solicitărilor de informații pe care le-am trimis, am aflat că PMB, Poliția Locală a Municipiului București și Distrigaz Sud Rețele (parte a Engie România) au înțeles în mod diferit nevoia de a turna beton pe străzile istorice.
Mai exact, atât PMB cât și Poliția Locală și Distrigaz Sud Rețele susțineau că lucrările sunt provizorii. Dar fiecare spunea că betonarea a avut un alt scop.
Mai exact:
- Direcția de Lucrări Integrate din PMB ne-a transmis că rolul betonului era să protejeze lucrările Distrigaz
- Poliția Locală Municipiului București ne-a transmis că Distrigaz a betonat ca să aibă mai ușor acces cu utilaje pe șantierele sale din zonă
- Distrigaz susținea că a pus beton ca să poată riveranii și alți cetățeni care au drum prin Centrul Vechi să circule în siguranță, până la finalizarea șantierelor.
În cele din urmă, Distrigaz ne-a transmis că I.R.I.G.C Impex SRL - firma de construcții cu care lucrează în Centrul Vechi - va reface pavajul cu piatră cubică. Dar să nu ne așteptăm ca asta să se întâmple în martie, ci abia la finalizarea tuturor celorlalte lucrări din zonă. Or, asta putea înseamnă și că pavajul urma să se refacă abia la vară.
Faptul că lucrările de betonare erau provizorii – așa cum au susținut atât PMB, cât și Distrigaz Sud Rețele – nu era menționat nicăieri, pe șantierele din Centrul Vechi.
Așa că orice turist român sau străin putea rămâne ușor cu impresia că betonul a fost turnat definitiv acolo. Și că așa au bucureștenii grijă de străzile lor istorice!
Mai multe publicații și televiziuni au preluat subiectul.
Iar consilierul general Ana Maria Gram (USR) a ridicat problema în cea mai recentă ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Și a cerut soluții.
Astăzi, pe 7 martie – cu mult înainte de termenele avansate inițial pentru rezolvarea problemei - PMB a transmis pe rețelele de socializare că Engie (în fapt, Distrigaz Sud Rețele prin firma de construcții) a început să refacă pavajul cu piatră cubică.
Mai jos, câteva imagini transmise de PMB de pe șantier:
Semn că dacă PMB vrea îi poate impune constructorului să lucreze în așa fel încât să nu desfigureze Centrul Vechi al orașului.
Se lucrează acum pe strada Lipscani, unde intervențiile la rețeaua de gaze s-au finalizat deja (și pe care sunt șanțurile semnalate inițial de Spotmedia.ro, pe 26 februarie).
Apoi, lucrările de refacere a pavajului vor continua.
„În perioada următoare, va fi refăcut pavajul de pe străzile Eugeniu Carada și Ion Ghica”, a transmis PMB.