Specialiștii avertizează să nu ne culcăm pe o ureche, acum că scad cazurile de Covid: Să nu uităm că începe iarna, copiii revin la şcoală (Video)

Specialiștii avertizează să nu ne culcăm pe o ureche, acum că scad cazurile de Covid: Să nu uităm că începe iarna, copiii revin la şcoală (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a declarat că există o tendinţă de descreştere a numărului de cazuri de COVID-19 în ţara noastră, dar această situaţie nu linişteşte autorităţile.

Adriana Pistol a declarat, sâmbătă, în cadrului Maratonului Informării, că dacă cifrele generale de infectare sunt în descreştere mai durează cel puţin două săptămâni până când se va observa şi o scădere a numărului de cazuri severe şi a deceselor.   

“Aceste cifre nu ne arată decât ceea ce observasem în urmă cu o săptămână, că există o tendinţă uşoară de descreştere a numărului de cazuri, dar sunt nicio formă încă nu ne liniştesc. Aceste noi măsuri care au fost implementate, putem să spunem că au început uşor-uşor să îşi facă efectul. Mai este mult până când putem să fim cu adevărat liniştiţi şi acel moment este foarte dependent întâi de toate, nu atât de numărul de infectări, cât de procentul celor care au forme de îmbolnăvire severe şi de numărul mare de decese.

ADVERTISING

De obicei, chiar dacă cifrele generale de infectaţi sunt în descreştere, mai durează cel puţin două săptămâni până când vedem cu adevărat şi o descreştere a numărului de cazuri severe şi al deceselor, care după cum observaţi, în discordanţă cu descreşterea cifrelor de infectare, numărul de decedaţi rămâne încă crescut”, a afirmat Adriana Pistol.  

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat la Maratonul Vaccinării, că deşi este o scădere vizibilă a numărului de cazuri de COVID, totuşi sunt mai multe condiţii în perioada următoare care pot duce la o creştere a acestora.   

ADVERTISING

“Aş vrea să mai menţionez faptul că totuşi avem într-adevăr această scădere vizibilă şi evidentă a numărului de cazuri, dar să nu uităm că începe iarna, copiii vor reveni la şcoală în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ cu prezenţa fizică, oamenii vor sta mai mult în spaţii închise, vor interacţiona mai mult, deci categoric din punct de vedere epidemiologic se întrunesc toate condiţiile pentru a creşte numărul de cazuri. Şi ceea ce vedem în Europa în celelalte ţări este o uşoară recrudescenţă a numărului de cazuri”, a transmis Gheorghiţă.  

El a precizat că pandemia nu a trecut şi va trece în perioada următoare.   

ADVERTISING

“De noi depinde cum va evolua din punct de vedere epidemiologic situaţia în perioada următoare şi cât de bine ne vom pregăti pentru următorul val pentru că pandemia nu a trecut şi nici nu va trece în perioada următoare. Virusul este supus acestor erori de copiere, este supus acestui risc de a acumula noi mutaţii şi nu este exclusă ipoteza în care peste câteva luni să ne confruntăm cu o variantă virală mult mai adaptată, mult mai evoluată, care să fie mai transmisibilă şi care poate chiar să genereze cazuri mai grave şi să scape de sub protecţia pe care astăzi o avem datorită vaccinurilor”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

”Reticenţa părinţilor de a nu fi de acord cu testarea copiilor este nejustificată”

Adriana Pistol a vorbit și de reticenţa părinţilor de a permite testarea copiilor în unităţile de învăţământ este nejustificată şi a precizat că testarea copiilor este una din posibilităţile prin care poate fi prevenită închiderea şcolilor.

“Teste există şi în prezent, problemă esenţială este că părinţii trebuie să înţeleagă că dacă dorim un proces de învăţământ, acesta implică uneori şi astfel de teste, că acum este cu beţişorul din nas şi după aceea cum va fi din salivă, important este că ceea ce am observat noi, această foarte mare reticenţă, după opinia mea medicală total nejustificată, pentru că acestea nu sunt teste invazive, invazivă este o injecţie”, a transmis Adriana Pistol.  

Ea consideră că dacă sunt cumpărate teste şi acestea nu vor fi folosite, atunci vom vedea un număr mai mare de cazuri de COVID.  

“Ceea ce ar trebui să se schimbe, participarea părinţilor în managementul acestor cazuri, în sensul acceptării testării copiilor, va fi esenţială. Dacă vor fi cumpărate teste, indiferent de care sunt acestea şi ele nu pot fi utilizate, în această situaţie sigur că vom vedea un număr mai mare de cazuri şi prin urmare şi efectele se pot face mult mai bine simţite. Testarea copiilor este una dintre posibilităţile prin care putem să prevenim închiderea şcolilor şi a procesului de învăţământ”, a explicat Adriana Pistol.

Conferință de presă în cadrul Maratonului Informării, organizat de Colegiul Medicilor din Municipiul București și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19

Conferință de presă în cadrul Maratonului Informării, organizat de Colegiul Medicilor din Municipiul București și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19Participă: Șef Lucr. dr. Valeriu Gheorghiță – președinte Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) Prof. dr. Cătălina Poiană - președinte Colegiul Medicilor din Municipiul București

Publicată de RO Vaccinare pe Sâmbătă, 6 noiembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇