Peste jumătate dintre statele care alcătuitesc republica federală americană au atacat în instanță decretul prin care președintele Joe Biden vrea să oblige toate firmele cu peste 100 de angajați să își vaccineze persoanlul anti-Covid19 sau îi testeze pe oameni săptămânal.
Biden a emis marțea trecută acest decret, care ar urma să intre în vigoare de pe data de 4 ianuarie.
Dacă acest lucru se întâmplă, atunci toate firmele din Statele Unite care au 100 de angajați sau mai mult vor fi obligate să își vaccineze personalul anti-Covid19 sau să și-l testeze săptămânal.
Potrivit publicației Business Insider, această măsură vizează în jur de 84 de milioane de angajați din Statele Unite, potrivit estimărilor Casei Albe.
Măsura este prima de asemenea amploare pe care Washingtonul o ia, de la începutul pandemiei. Iar reacțiile n-au întârziat să apară.
Dintre cele 50 de state care alcătuiesc uniunea constituțională federală americană, 26 au atacat deja în instanță decretul lui Biden. Parte dintre state au instrumentat acțiuni juridice proprii, în vreme ce altele s-au alăturat unor procese deja deschise de alți guvernatori.
”Acest decret este neconstituțional, ilegal și lipsit de prudență”, se arată în textul unei acțiuni deschise de statul Missouri, căruia i s-au alăturat și alte 10 state, nemulțumite de intenția lui Joe Biden.
Printre cele 26 de state care au deschis procese menite să invalideze decretul, 3 sunt conduse de democrați (partidul din care provine Joe Biden).
Mai multe state au menționat, în documentele înaintate instațelor, că decretul „va provoca greutăți familiilor de oameni muncitori, va induce decalaje economice și va duce la lipsă de personal pentru administrațiile statale și pentru privați și va pune și mai mare presiune pe piețele de muncă și pe lanțurile de aprovizionare” din America.
Laura Kelly, guvernatorul democrat al statului Kansas, susține că – după atât timp în care statele au fost lăsate să se descurce cum știu și cum pot în fața pandemiei – Casa Albă n-ar trebui să impună astfel de reguli.
„Statele au organizat lupta cu pandemia până acum. E prea târziu să mai impui un standard federal acum, după ce noi ne-am dezvoltat strategii care se potrivesc nevoilor noastre specifice”, a spus Laura Kelly, potrivit Business Insider.
Vineri, pe 5 noiembrie, Casa Albă a susținut că, de fapt, măsura luată de Biden nu este menită să-i oblige pe americani să se vaccineze, ci să instituie măsuri de siguranță la locul de muncă, în contextul pandemiei.