Sectorul 2, la mâna PNL: Joi se decide cât vor plăti cetăţenii pentru gunoi și dacă primesc reduceri

Sectorul 2, la mâna PNL: Joi se decide cât vor plăti cetăţenii pentru gunoi și dacă primesc reduceri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul Radu Mihaiu le propune, din nou, joi, consilierilor locali să adopte tarife care să-i încurajeze pe cetățenii Sectorului 2 să colecteze selectiv gunoiul.

Anterior, inițiativa lui Mihaiu a fost respinsă de Consiliul Local, din cauza că liberalii n-au girat proiectul, susținând că au nevoie de mai multe informații înainte să voteze.

Încă de la începutul mandatului, primarul USR PLUS a susținut că fiecare cetățean trebuie să poată plăti pentru gunoi în funcție de cât de mult aruncă și de cum selectează deșeurile.

Mai exact, cine produce puțin gunoi și îl și selectează ar trebui să iasă mai ieftin decât cel care produce mult și aruncă totul laolaltă.

În practică, asta înseamnă că oamenii ar trebui să poată achita direct către firma de salubrizare un tarif pentru ridicarea cantității de gunoi produs.

Nivelul tarifului este negociat de firma de salubrizare cu primăria de sector (pentru a evita eventuale abuzuri ale salubristului asupra cetățeanului - n.red.).

ADVERTISING

În aceste condiții, doar cetățenilor care – din varii motive - nu vor sau nu pot să achite tariful de salubrizare, primăria de sector le va mai percepe o taxă pentru gunoi.

În teorie, lucrurile par simple. În practică, însă, crearea acestui sistem care să încurajeze colectarea selectivă este destul de dificilă.

După jumătate de an de negocieri, blocaj în Consiliul Local

Primăria Sectorul 2, spre exemplu, încearcă de mai bine de jumătate de an să stabilească un nivel rezonabil al tarifelor pe care să le achite cetățenii către Supercom SA, pentru ridicarea gunoiului.

Mai întâi, instituția le-a negociat îndelung cu Supercom SA (societatea de salubrizare din Sectorul 2 – n.red.).

Și când în sfârșit au ajuns la o înțelegere, Consiliul Local al Sectorului 2 a refuzat să adopte noile tarife.

Mai exact, pentru ca o hotărâre să fie adoptată, e nevoie de jumătate plus unu dintre cele 27 de voturi ale consilierilor locali. Or, asta înseamnă că trebuie să fie suficienți consilieri și de la USR PLUS, dar și de la PNL care să voteze proiectul.

Iar la ședința de pe 22 iulie consilierii liberali s-au abținut la vot. Și proiectul n-a putut fi adoptat doar cu voturile favorabile ale USR PLUS.

ADVERTISING

Primarul Radu Mihaiu și-a pierdut răbdarea și le-a spus celor care n-au votat pentru noile tarife că ”așa arată mafia”.

Liberalii au susținut atunci că s-au abținut la vot din cauză că n-au primit o serie de documente care le erau necesare pentru a lua o decizie. Și că nici momentul nu era optim pentru adoptarea noilor tarife, în condițiile în care ele ar trebui renegociate la finele anului.

Între timp, administrația Sectorului 2 pare că a lămurit parte dintre aceste aspecte.

Spre exemplu, consilierul liberal Claudiu Săftoriu a precizat pentru Spotmedia.ro că între timp grupul politic pe care îl reprezintă a primit de documentele solicitate.

În plus, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu s-a arătat convins, într-o discuţie cu Spotmedia.ro, că nu va fi nevoie de renegocierea tarifelor. Ci că s-ar putea schimba doar unele cantități de deșeuri colectate, la același preț. Dar aici multe depind și de factori externi, cum ar fi decizii luate de Consiliul General al Muicipiului București.

ADVERTISING

Una peste alta, Radu Mihaiu susține că momentul pentru adoptarea tarifelor este oportun și că va conta pe sprijinul PNL, la vot.

Rămâne să vedem cum se vor desfășura lucrurile, la ședința Consiliului Local al Sectorului 2 de joi, 26 august.

Dacă proiectul lui Radu Mihaiu trece, atunci cetățenii din Sectorul 2 vor plăti:

  • 437,23 lei pentru colectarea, transportul, sortarea și depozitarea unei tone de deșeuri reziduale
  • 0,99 lei pentru colectarea, transportul, sortarea și depozitarea unei tone de deșeuri reciclabile colectate separat (e un tarif subvenționat de primărie, care vrea să încurajeze colectarea separată – n.red.).
  • 576,64 lei fără TV A pentru colectarea, transportul, sortarea și depozitarea unei tone de gunoi depus necorespunzător, în amestec de deșeuri nereciclabile cu cele reciclabile.

Din acest sistem tarifar, se poate vedea clar că acei cetățeni care vor colecta separat gunoiul pe care îl aruncă nu vor plăti aproape nimic pentru deșeurile reciclabile produse. În schimb, cei care aruncă totul la un loc vor avea de achitat cel mai mare tarif.

Bucureștenii din Sectorul 2 care stau la case ar urma să încheie propriile contracte cu Supercom SA. Iar pentru cei de la bloc, contractele vor fi încheiate de asociațiile de proprietari.

Dacă tarifele vor fi adoptate joi, pe 26 august, de Consiliul Local, asta nu înseamnă neapărat că se vor și aplica din septembrie.

S-ar putea ca ele să intre în vigoare abia de la începutul anului viitor. Dar oricum administrația va fi sigură că a făcut un pas în plus spre colecatrea selectivă a deșeurilor.

Între timp, cetățenii din sector vor continua să plătească o taxă lunară de 10 lei de persoană pentru gunoi, indiferent cât gunoi produc și dacă îl selectează sau nu, înainte să-l arunce.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇