Satele, locuri în care nu se întîmplă nimic

Satele, locuri în care nu se întîmplă nimic

Depopularea satelor a început odată cu instalarea regimului comunist și industrializarea forțată cauzată de megalomania lui Gheorghiu Dej și ulterior a lui Ceaușescu.

Dacă „veșnicia s-a născut la sat“, după spusele poetului, realitatea, mai ales a ultimelor decenii, se pare că o pun în balanţă. O relativizează. Țăranul este privit idilic, la fel și localitățile rurale.

Cred că este mai degrabă o dorință a orășenilor de a vedea satele astfel, învăluite în mituri pe care mediul urban nu le poate livra.

În realitate, mai puțin în unele zone ale Maramureșului și Bucovinei, satul românesc a trecut și trece și el prin criza de identitate pe care o traversează România de trei decenii încoace.

Unele sate sunt îngropate de vilele de neamuri proaste ale bogătașilor, altele sunt îmbătrânite sau pur și simplu părăsite. Nu am văzut, pe unde am trecut, nici măcar o casă cu specific țărănesc construită de boierii tranziției, cu cerdac și tencuială dată cu var.

ADVERTISING

Peste 100 de sate sunt la ora actuală părăsite

Printre cele mai cunoscute este satul Lindenfeld din Munții Semenic, înființat de primii germani coloniști la începutul secolului al XIX-lea. Mulți dintre ei, precum și români, au fost deportați în Siberia de regimul comunist.

Depopularea satelor a început odată cu instalarea regimului comunist și industrializarea forțată, din cauza megalomaniei lui Gheorghiu Dej și ulterior a lui Ceaușescu.

În 1948, locuitorii satelor reprezentau peste 76% din totalul populației. Fabricile și uzinele au înghițit milioane de țărani, care rămăseseră fără pământ, vite și tot ce mai aveau în gospodării. S-a ajuns astfel ca după căderea comunismului populația rurală să reprezinte 47% din totalul românilor, dimpreună cu minoritățile naționale.

O altă cauză a depopulării satelor în comunism a fost inventarea de către Securitate a unei inginerii prin care zeci de mii de sași, evrei, dar și români au fost tranzacționați contra unor sume variabile în valută, din ce în ce mai mari de la un an la altul. Acesta era prețul pentru a ajunge în țările de origine, iar în cazul românilor, într-o țară vestică.

ADVERTISING

După 1990, sașii au părăsit aproape în totalitate România

Ulterior, o parte dintre ei s-au întors și au luat-o de la zero, întrucât locuințele le-au fost vandalizate sau ocupate abuziv „cu acte în regulă“ de la primărie.

Se știe cât de frumoase și trainice sunt casele sașilor și cât de gospodari sunt aceștia. Vrând-nevrând, românii care au locuit în vecinătatea lor, ca de altfel și în vecinătatea maghiarilor, au avut ce învăța de la ei. Urmele civilizației lor se văd și astăzi în zonele în care s-au aflat gospodăriile acestora.

În fine, o altă cauză a depopulării satelor este migrația multor locuitori din zonele rurale în țările vestice, cu gândul de a agonisi bani și a se întoarce acasă. Mulți, însă, nu s-au mai întors și probabil că nici nu se vor mai întoarce.

O seamă de familii s-au destrămat, o seamă de copii au rămas în grija doar a unui părinte, a bunicilor, a altor rude apropiate. Violențe, droguri, alcool, depresii, toate și încă altele sunt semnele unor maturizări forțate, viciate, ale unui viitor de împrumut.

ADVERTISING

Conform statisticilor, 30% din populația rurală trăiește în condiții de sărăcie absolută. Oamenii de afaceri nu investesc decât în mică măsură în sate și comune, deși unele, în care mai trăiesc doar câțiva bătrîni, ar putea fi cumpărate cu totul. Mă refer la terenurile agricole pe care nu mai are cine să le muncească.

Moștenitorii sărăciei lucii

Este nevoie de primari dedicați dezvoltării satelor, care să nu mai pună pe primul loc politica și jocurile de interese, de profesori care să performeze, să-i facă pe elevi să vină cu chemare la școală, ca fiind locul în care să se deconecteze de la muncile câmpului ori de la violențele din familie.

Dar primăriile sunt pline de analfabeți, iar școlile de cadre didactice necalificate, de așa-numiții suplinitori.

Învățământul din mediul rural a fost lăsat de izbeliște de toate guvernele de după ’89. Dincolo de orele de școală, aici nu se mai întâmplă nimic.

Satele și comunele ar putea da șanse mai mari elevilor prin programe guvernamentale care să implice copiii în activități extrașcolare. Bibliotecile, cele care mai există, sunt dotate cu cărți prăfuite, și la propriu și la figurat, nu există bibliotecari, iar în locul lor practică această meserie tineri necalificați sau femei de serviciu care notează într-un catastif, cu creionul chimic, ce și cui împrumută cărți.

Fostele cămine culturale, care stau să cadă, au devenit locuri în care se fac nunți și botezuri. Ar putea fi reamenajate în folosul copiilor, ca spații în care să poată vedea filme documentare, materiale video despre ce înseamnă o meserie sau alta. 

Vezi şi: Lista actualizată cu județele unde este obligatoriu să porți mască sanitară și în aer liber

Cititor Spot - Despre descentralizare la vreme de pandemie

Ar putea fi chemați scriitori, actori, muzicieni care să deschidă ochii elevilor și spre alte lumi decît aceea pe care o trăiesc și o moștenesc de la părinții și bunicii lor. Ca o paranteză, nici în marea majoritate a școlilor din mediul urban nu se întîmplă cele spuse mai sus.

Statisticile arată că abandonul școlar în mediul rural ajunge la 40% după finalizarea clasei a VIII-a. Rata de promovare a  examenului de bacalaureat este în medie de 25%, iar din totalul absolvenților de liceu care ajung la o facultate doar 30% provin din mediul rural.

Dar una este realitatea din statistici și alta e realitatea, ca să-i spun așa, însuflețită. Câți parlamentari sau miniștri au coborît din limuzine în sate uitate de lume, câți au intrat într-o școală coșcovită și cu WC-ul în curte, câți au vorbit elevilor curat, fără zorzoane politice, câți au intrat într-o casă de țărani săraci lipiți pământului pentru a schimba cîteva vorbe cu ei?

Întrebările își au un singur răspuns: satul a fost lăsat de izbeliște, în ignoranță, sărăcie și frisoane pe șira spinării a țăranului atunci când se gândește la ziua de mâine.

George Arun


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇