Soartă incertă pentru cele 114 familii care încă așteaptă să se mute în blocul social promis de Firea. Nicușor Dan explică de ce e blocat șantierul

Soartă incertă pentru cele 114 familii care încă așteaptă să se mute în blocul social promis de Firea. Nicușor Dan explică de ce e blocat șantierul

La mai bine de o lună după ce s-au sistat lucrările la blocul de locuințe sociale din Strada Prelungirea Ghencea nr. 322 – 326, primarul general al Capitalei Nicușor Dan a dat detalii despre situația proiectului.

Dar nimeni nu știe, de fapt, când se va finaliza șantierul și când se vor putea muta acolo cele 114 familii cărora Firea le-a alocat locuințe sociale, chiar înainte de alegerile din toamna lui 2020.

Construcția acestui bloc de locuințe sociale în care ar urma să locuiască 114 familii a fost începută în mandatul Gabrielei Firea. El este în gestiunea Companiei Municipale Imobiliară SA, care ar trebui să și plătească pentru construcția lui.

Problema este că respectiva companie imobiliară nu are banii necesari pentru a achita costurile de construcție a blocului.

În ultimii 2 ani, tocmai din lipsă de bani, s-a lucrat foarte încet la acest bloc. Iar în cele din urmă, șantierul s-a oprit cu totul.

„Noi am primit ordin de sistare a lucrărilor, în urmă cu peste o lună”, a precizat pentru Spotmedia.ro directorul general al Trustului de Clădiri Metropolitane SA, Cristian Hiver.

Soluția pe care a găsit-o administrația lui Nicușor Dan pentru această situație a fost să ceară companiei municipale Imobiliară SA să dea în plată (o modalitate de transfer – n.red.) clădirea către Direcția de Investiții din cadrul PMB.

ADVERTISING

Iar prin Direcția de Investiții, PMB ar putea finanța finalizarea lucrării.

Spotmedia.ro l-a întrebat pe directorul companiei municipale Imobiliară SA, Vasile Rențea, dacă procesul de dare în plată s-a finalizat (în condițiile în care 18 august a fost dată limită pentru încheierea operațiunii – n.red.).

Rențea ne-a spus doar că procesul este încă în curs.

Spotmedia.ro a solicitat joi, pe 25 august, informații în scris de la PMB cu privire la stadiul proiectului și la perspectiva reluării lucrările. Instituția nu ne-a răspuns, până la momentul publicării acestui articol.

În schimb, miercuri, pe 31 august, Nicușor Dan a oferit mai multe detalii, într-o ședință a Consiliului General:

„Este o problemă tehnică: valoarea clădirii cu teren este mai mare decât suma care trebuie dată în plată către municipalitate. Și atunci mai este nevoie de o mică operațiune tehnică de dezmembrare a terenului, astfel încât să nu fie dat tot în plată, ci doar porțiunea de sub clădire.

E o operațiune care ține de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) și de Consiliul de Administrație al companiei și care după părerea mea ar trebui să se finalizeze în una-două săptămâni”, a precizat Nicușor Dan.

ADVERTISING

Asta înseamnă că abia la jumătatea lunii septembrie s-ar putea reîncepe procedura de dare în plată. Și cum blocul e construit abia în proporție de 59%, e practic imposibil ca el să mai fie finalizat în acest an.

Ce se întâmplă cu viitorii locatari ai blocului

Pentru a le ușura așteptarea celor 114 familii care ar urma să se mute în bloc, la finalizarea lucrărilor, Consiliul General a adoptat un proiect prin care să le deconteze cheltuielile cu chiria.

Acest decont ar urma să se facă, însă, doar dacă beneficiarul locuiește într-un apartament cu același număr de camere ca acela care i-a fost repartizat la blocul din Strada Prelungirea Ghencea nr. 322 – 326.

Mai multe persoane susțin că nu pot respecta această cerință tocmai pentru că, din lipsă de bani, stau cu chirie în apartamente mai mici decât cele care le-au fost repartizare în blocul în construcție de pe Prelungirea Ghencea nr. 322 – 326.

Oamenii cer să fie mutați în locuințele de necesitate libere din blocurile PMB din Piața Națiunile Unite.

....

Dacă te interesează, află cum au ajuns cele 114 familii în situația de a primi repartiții într-un bloc neterminat și de ce PMB nu duce lucrarea la bun sfârșit

ADVERTISING

Pe 17 septembrie 2020 – cu doar o săptămână înainte de alegerile locale – Gabriela Firea a organizat la sediul Primăriei București un eveniment de lansare a proiectului unui campus social pe care începuse să-l construiască pe Strada Prelungirea Ghencea.

macheta-1
Cum arăta macheta campusului social pe care l-a promis Gabriela Firea. Foto: FB Compania Municipală Imobiliară SA

Firea promitea un complex cu 8 blocuri de locuințe sociale pe care urma să le dețină și să le administreze Compania Municipală Imobiliară SA.

Dintre respectivele blocuri, Trustul de Clădiri Metropolitane SA începuse să ridice unul singur. Iar într-un viitor apropiat ar fi urmat să se construiască și celelalte, dar și o școală și o grădiniță pentru locuitorii campusului.

tcmb-initial
Cum arăta șantierul, în primele faze de execuție. Sursă foto: TCMB.ro

La acel moment, fostul primar general a înmânat unor oameni pe care îi invitase la primărie repartiții de locuințe sociale în prima scară de bloc aflată în primele etape de construcție și în care nu se putea locui.

Dar 114 familii au sperat că vor ajunge în curând să se mute în blocul care urma să aibă 79 de apartamente cu 2 camere, 34 de apartamente cu 3 camere și o garsonieră.

La acel moment, PMB avea deja conturile poprite de Costică Constanda și alți creditori. Așa că lucrările mergeau mai degrabă din inerție. Iar pe 24 septembrie, Firea și-a pierdut funcția. Și a fost înlocuită de Nicușor Dan, pe data de 29 octombrie.

Cu conturile blocate, PMB n-a mai putut achita lucrări mai bine de jumătate de an, așa că șantierul s-a blocat. Parte dintre oamenii care primiseră repartiții s-au mobilizat și au început să pună presiune pe aleșii locali – de la consilieri generali până la primarul general – pentru a afla când vor continua lucrările la locuințele pe care le primiseră de la Firea.

Au făcut petiții, au intrat în audiențe și au luat cuvântul în ședințele de Consiliu General. Primarul general le-a promis că va aloca bani pentru finalizarea blocului de locuințe sociale. Era vorba despre circa 15 milioane de lei pe care Nicușor Dan a spus că îi va menționa, în clar, în proiectul de buget.

În cele din urmă, lucrările s-au reluat. Dar nu în ritm alert.

Potrivit unui răspunsul trimis de PMB la solicitarea spotmedia.ro „imobilul este realizat în proporție de aproximativ 59%, s-au finalizat lucrările la suprastructura la tronsoanele 1, 2 și 3, s-au realizat lucrări de arhitectură (tâmplărie aluminiu parter, tâmplărie PVC integral), zidărie, tencuieli, compartimentări, termoizolație, lucrări la instalații electrice, sanitare etc.

Pentru finalizare, mai este nevoie de realizarea următoarelor lucrări: arhitectură (pereți, pardoseli, plafoane false, finisaje interioare, fațade), instalații (instalații interioare de apă și canalizare, instalații electrice), montaj utilaje și echipamente tehnologice, amenajarea terenului (împrejmuire, sistematizare pe verticală)”, se arată în răspunsul formulat de PMB.

În plus, constructorul - adică Trustul de Clădiri Metropolitane SA - va trebui să racordeze imobilul la toate utilitățile și să facă probe de funcționare a instalațiilor. În caz contrar, PMB nu va putea face recepția.

Din valoarea lucrărilor de 43.929.301,69 lei fără TVA (preț care oricum va trebui, probabil, actualizat din nou, în contextul scumpirilor curente - n.red.), PMB a plătit circa 19.000.000 de lei, adică mai puțin de jumătate.

Pe 31 martie, consilierii generali din Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Companiei Municipale Imobiliare SA au decis să evalueze blocul, (în perspectiva cedării către Direcția de Investiții din cadrul PMB - n.red.)

Acea hotărâre de AGA s-a publicat în Monitorul Oficial pe 2 iunie 2022, iar darea în plată trebuia finalizată până pe 18 august.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇